Στους δρόμους τα «έξυπνα» λεωφορεία

ΡΕΠΟΡΤΑΖΣτους δρόμους τα «έξυπνα» λεωφορείαΔευτέρα, Ιούνιος 29, 2015 - 13:55

Με πόλη του... μακρινού μέλλοντος θα μοιάζουν από αύριο τα Τρίκαλα, καθώς αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους στους κεντρικούς δρόμους τα πρώτα λεωφορεία χωρίς οδηγό!

ΑΠΟ ΤΗΝ
ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Τα «έξυπνα» οχήματα θα σταματούν στις στάσεις για να παραλάβουν τους επιβάτες, θα αποφεύγουν οποιοδήποτε εμπόδιο και θα παρκάρουν στο τέλος της διαδρομής, όπως

όλα τα αστικά λεωφορεία, με τη διαφορά ότι δεν θα βρίσκεται κάποιος στο τιμόνι! Δύο από τα έξι υπερσύγχρονα λεωφορεία θα κάνουν αύριο τα παρθενικά-δοκιμαστικά δρομολόγιά τους σε κεντρικούς άξονες της θεσσαλικής πόλης, ενώ από τον Σεπτέμβριο όλος ο «στόλος» θα εξυπηρετεί τους Τρικαλινούς, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος CityMobil2.

Μιλώντας στην «Espresso» ο Οδυσσέας Ράπτης, διευθύνων σύμβουλος της e-Τrikala Α.Ε. που έχει αναλάβει το εγχείρημα εξήγησε: «Την Παρασκευή τελειώσαμε την ασφαλτόστρωση στους δρόμους όπου θα κινούνται αυτά τα λεωφορεία, ενώ την Τρίτη καταφτάνουν από τη Γαλλία (κατασκευαστική εταιρία είναι η Robosoft) τα δύο πρώτα, που θα καταγράψουν τη διαδρομή των 2,4 χιλιομέτρων. Τα λεωφορεία θα αποθηκεύουν στη μνήμη τους όσα θα "βλέπουν" έως το τέλος Ιουλίου, οπότε θα έρθουν τα άλλα τέσσερα. Ετσι τον Αύγουστο και τα έξι θα κάνουν δοκιμαστικές διαδρομές και την 1η Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουμε κανονικά».

Η πορεία των λεωφορείων (θα κινούνται με μικρή ταχύτητα, έως 20 χλμ./ώρα) θα γνωστοποιείται προκειμένου να γνωρίζουν οι οδηγοί, οι πεζοί, οι ποδηλάτες και οι κάτοικοι πώς θα κινούνται.

Ο στόχος για το 2050

Σύμφωνα με τον κ. Ράπτη, «τα λεωφορεία είναι χωρητικότητας εννέα έως έντεκα ατόμων. Οπως μας είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος επί των Μεταφορών, η Ε.Ε. έχει βάλει στόχο το 2050 όλα τα ΜΜΜ στις πόλεις να είναι αυτοματοποιημένα, δηλαδή χωρίς οδηγό. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πείραμα, για να δούμε πώς θα αντιδράσουν οι πολίτες και πώς θα συνυπάρξουν οι επιβάτες και τα οχήματα αυτά μέσα στο αστικό περιβάλλον». Αυτή είναι η καινοτομία στην περίπτωση των Τρικάλων, αφού είναι η μοναδική πόλη, μεταξύ των πέντε της Ευρώπης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, αλλά και η πρώτη παγκοσμίως, που δρομολογεί οχήματα χωρίς οδηγό εντός αστικού ιστού!

Keywords
Τυχαία Θέματα