Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου & κοιλιοκάκη - Πως η διατροφή απαλύνει τα συμπτώματα

18:01 6/2/2019 - Πηγή: Espresso
ΥΓΕΙΑΣύνδρομο ευερέθιστου εντέρου & κοιλιοκάκη - Πως η διατροφή απαλύνει τα συμπτώματαΤετάρτη, Φεβρουάριος 6, 2019 - 17:59

Τα προβλήματα του εντέρου είναι άμεσα συνυφασμένα με τις διατροφικές συνήθειες, οι οποίες πρέπει να αλλάζουν ανάλογα με την πάθηση και τις επιπτώσεις της στην υγεία.

Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου χαρακτηρίζεται από την διαταραχή σχέσης και επικοινωνίας μεταξύ εγκεφάλου και στομάχου. Ορισμένα τρόφιμα δηλαδή δεν μπορούν να ακολουθήσουν την φυσιολογική διαδικασία

της πέψης και με αυτόν τον τρόπο προκαλούν μία σειρά από άσχημα συμπτώματα εξαιτίας της κατανάλωσης των τροφών.

Αν και οι τροφές μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, ωστόσο οι γιατροί έχουν εντοπίσει συγκεκριμένες τροφές που προκαλούν προβλήματα, σε σχέση με άλλες τροφές που είναι «ακίνδυνες».

Το διατροφικό πλάνο που συστήνουν οι γιατροί ονομάζεται FODMAP. Βασίζεται στην απώλεια υδατανθράκων, οι οποίοι έχει αποδειχθεί ότι επιδεινώνουν τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου προκαλώντας αέρια στο στομάχι και επεισόδια δυσκοιλιότητας.

Bonus tip: Σαν ασθενής είναι καλό να κρατάτε ημερολόγιο με κάθε τρόφιμο που εισάγεται στη διατροφή σας, για να προσδιορίσετε εκείνα τα φαγητά που σας ενοχλούν.

Συμπτωματολογία που πρέπει να προσέξετεπόνος στην κοιλιά με επεισόδια διάρροιας ή δυσκοιλιότηταςπρήξιμο στην κοιλιάημικρανίες/ταχυκαρδίες/κόπωση/διαταραχές στον ύπνοΚοιλιοκάκη

Η κοιλιοκάκη είναι μία ασθένεια που επίσης σχετίζεται με το στομάχι και προκαλείται από την δυσανεξία που παρουσιάζει ο οργανισμός στην γλουτένη, την πρωτεΐνη που περιέχεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Η πάθηση αυτή δεν μπορεί να αναστραφεί παρά μόνο να περιοριστεί ως προς τα συμπτώματα.

Δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο, αλλά κληρονομείται στις περισσότερες των περιπτώσεων μέσα στην ίδια οικογένεια.

Οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάζουν πολλά συμπτώματα μαζί ή λίγα ή κανένα! Τα πιο συνηθισμένα είναι το συνεχές πρήξιμο της κοιλιάς, η διάρροια - δυσκοιλιότητα, η τάση προς εμετό και η απώλεια βάρους.

Αφού διαγνωστείτε για πρώτη φορά με κοιλιοκάκη, το πρώτο βήμα είναι να επισκεφθείτε τον διαιτολόγο σας για να σας προσδιορίσει ένα εξατομικευμένο πλάνο διατροφής.

Γεώργιος Κ. Αναγνωστόπουλος

Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος

advanced-endoscopy.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα