Ταχύτερη ανάρρωση από τα εγκεφαλικά

ΥΓΕΙΑΤαχύτερη ανάρρωση από τα εγκεφαλικάΔευτέρα, Αύγουστος 11, 2014 - 17:21

Μια θεραπεία με βλαστοκύτταρα υπόσχεται να βοηθήσει τους ασθενείς που παθαίνουν εγκεφαλικό να αναρρώσουν ταχύτερα. Επιστήμονες από το Imperial College του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι ένας τύπος κυττάρων που φέρει την ονομασία CD34+ και βρίσκεται στον μυελό των οστών μπορεί να αυξήσει τα κύτταρα του αίματος και εκείνα που βρίσκονται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Stem Cells

Translational Medicine», οι ασθενείς που έλαβαν αυτήν τη θεραπεία παρουσίασαν σημαντική βελτίωση και μάλιστα στις περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν την κίνηση.

Η θεραπεία χορηγείται με την εισαγωγή των βλαστοκυττάρων στον εγκέφαλο μέσω ενός μικρού πολύ λεπτού σωλήνα που εισέρχεται σε μια φλέβα στον λαιμό και φτάνει στην περιοχή του εγκεφάλου που έχει υποστεί τη βλάβη. Στη συνέχεια το σωληνάκι αποσύρεται και τα κύτταρα αναπτύσσονται σε μικρά αιμοφόρα αγγεία που επιτρέπουν στον εγκέφαλο να αναπτύξει νέα νεύρα και ιστό του εγκεφάλου, ενώ παράλληλα παράγουν αντιφλεγμονώδεις χημικές ουσίες που ενισχύουν την αποκατάσταση του ιστού.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Daily Telegraph», η νέα θεραπεία αποτελεί μία από τις πιο συναρπαστικές εξελίξεις στον τομέα της ιατρικής, καθώς σε 10 χρόνια μπορεί να αποτελεί θεραπεία ρουτίνας, δίνοντας ελπίδα σε χιλιάδες άτομα με παράλυση εξαιτίας εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οπως είπε στη βρετανική εφημερίδα ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας δρ Paul Bentley: «Σήμερα η βασική μορφή θεραπείας περιλαμβάνει το ξεμπλοκάρισμα του αιμοφόρου αγγείου που έχει υποστεί θρόμβωση, γεγονός που βοηθά μόνο το ένα τρίτο των ασθενών και θεραπεύει μόλις το 10% από αυτούς. Τα επιστημονικά στοιχεία που έχουν προκύψει μέχρι στιγμής υποστηρίζουν τα κλινικά ευρήματα, ενώ σκοπός μας είναι να αναπτύξουμε ένα φάρμακο που θα βασίζεται στους παράγοντες που εξαρτώνται από τα βλαστοκύτταρα και θα μπορεί να διατηρείται στο φαρμακείο των νοσοκομείων, ώστε να χορηγείται αμέσως σε κάθε ασθενή που το χρειάζεται στην εντατική».

Keywords
Τυχαία Θέματα