«Τελευταίο ταγκό» για τον Μπερτολούτσι

ΚΟΣΜΟΣ«Τελευταίο ταγκό» για τον ΜπερτολούτσιΤρίτη, Νοέμβριος 27, 2018 - 17:48

❱❱ Ο κορυφαίος Ιταλός σκηνοθέτης Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, που έγινε διάσημος σοκάροντας τους λάτρεις του κινηματογράφου με...

...τη σκηνή του σοδομισμού -με βούτυρο σαν λιπαντικό- της νεαρής Μαρία Σνάιντερ από τον Μάρλον Μπράντο στην ταινία του 1972 «Το τελευταίο ταγκό στο Παρίσι», έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Ο Μπερτολούτσι, που υπήρξε από τους πιο ένθερμους και ειλικρινείς υποστηρικτές των Ελλήνων που βρήκαν καταφύγιο στην Ιταλία αντιστεκόμενοι

στη στρατιωτική δικτατορία, σύμφωνα με τη «Repubblica», άφησε την τελευταία πνοή του χθες στη Ρώμη έπειτα από μακροχρόνια ασθένεια.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ιταλική εφημερίδα, το «φαινόμενο Μπερτολούτσι» εξερράγη το 1972 μετά την ταινία με τον Μπράντο και τη Σνάιντερ, η οποία λογοκρίθηκε όσο λίγες παγκοσμίως. Το 1987 ο Ιταλός σκηνοθέτης, που διέπρεψε και ως ποιητής, κέρδισε δύο Οσκαρ με την ταινία «Ο τελευταίος αυτοκράτορας», στην οποία συνολικά απονεμήθηκαν 9 βραβεία Οσκαρ, ενώ το 2003 γνώρισε μεγάλη επιτυχία με την ταινία «Οι ονειροπόλοι».

Γιος του Ιταλού ποιητή Ατίλιο Μπερτολούτσι, ο Μπερνάρντο κέρδισε σε ηλικία 20 ετών το λογοτεχνικό βραβείο Βιαρέτζιο. Παντρεύτηκε τρεις φορές, κατά σειρά την ηθοποιό Αντριάνα Αστι, την καλλιτεχνική διευθύντρια ταινιών Μαρία Πάολα Μάινο και από το 1978 έως το 2018 τη σεναριογράφο Κλερ Πέπλοϊ.

Keywords
Τυχαία Θέματα