Τεστ για τη «νόσο φάντασμα»

ΚΟΣΜΟΣΤεστ για τη «νόσο φάντασμα»Τετάρτη, Μάρτιος 20, 2019 - 18:52

❱❱ Πειραματική εξέταση αίματος κατάφερε να ανιχνεύσει την ινομυαλγία

Νέα, πειραματική εξέταση αίματος, που για πρώτη φορά έρχεται να κάνει ή να επιβεβαιώσει τη διάγνωση της ινομυαλγίας στους πάσχοντες, ανέπτυξαν επιστήμονες από το Ohio State University. Η ινομυαλγία, ένα σύνδρομο χρόνιου, γενικευμένου πόνου, που συνοδεύεται από αίσθημα έντονης αδυναμίας και κόπωσης, έχει επικρατήσει να αναφέρεται ως «νόσος φάντασμα».

Μέχρι να γίνει η διάγνωσή της, οι πάσχοντες συχνά

αντιμετωπίζονται από το περιβάλλον τους ως «υπερβολικοί» και «κατά φαντασίαν ασθενείς». Η καινοτομία του νέου τεστ είναι ότι κατάφερε να βρει και να ανιχνεύσει στο αίμα τη μοναδική «μοριακή υπογραφή» του συνδρόμου.
Με το νέο, βασιζόμενο σε βιοδείκτες, τεστ η διάγνωση θα μπορεί να γίνει όχι μόνο ταχύτατα, αλλά και αξιόπιστα, προσφέροντας ανακούφιση στους ασθενείς που συχνά ζουν για μήνες ή και χρόνια χωρίς να ξέρουν από τι πάσχουν. Μελέτες έχουν δείξει ότι τρεις στους τέσσερις πάσχοντες από ινομυαλγία παραμένουν αδιάγνωστοι και ότι η πλειονότητα αυτών ταλαιπωρείται έως και για πέντε χρόνια μέχρι να γίνει διάγνωση.

Φροντίδα

«Η ανακάλυψη μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής στην ανακούφιση των πασχόντων από ινομυαλγία, η οποία συχνά παραμένει αδιάγνωστη, αφήνοντάς τους χωρίς την κατάλληλη φροντίδα και χωρίς συμβουλές για τη διαχείριση του χρόνιου πόνου και της κούρασης που βιώνουν» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Kevin Hackshaw, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο Ohio State College. Η αναγνώριση των βιοδεικτών που αποτελούν το «μεταβολικό αποτύπωμα» της νόσου θα μπορούσε να ανοίξει επίσης τον δρόμο για την ανάπτυξη στοχευμένων θεραπειών για τη νόσο, πρόσθεσε ο ίδιος.

Αναλύοντας το αίμα 50 ασθενών με ινομυαλγία, 29 πασχόντων από ρευματοειδή αρθρίτιδα, 19 ασθενών με οστεοαρθρίτιδα και 23 με λύκο, οι ερευνητές κατάφεραν (αν και η μελέτη ήταν τυφλή) να κατατάξουν με ευκολία τα δείγματα των πασχόντων από ινομυαλγία σε μία κατηγορία, καθώς εντόπισαν σε αυτά συγκεκριμένο μοριακό μοτίβο. «Αν μπορέσουμε να συμβάλουμε στην ταχεία διάγνωση αυτών των ασθενών, θα βελτιώσουμε και την έκβασή τους. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να είσαι σε μια γκρίζα περιοχή όπου δεν γνωρίζεις από τι πάσχεις» δήλωσε ο Luis Rodriguez-Saona, έτερος συντάκτης της μελέτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα