Τεστ «μέντιουμ»

16:22 5/8/2019 - Πηγή: Espresso
ΥΓΕΙΑΤεστ «μέντιουμ»Δευτέρα, Αύγουστος 5, 2019 - 16:22

❱❱ Εξέταση αίματος προβλέπει το Αλτσχάιμερ 20 χρόνια προτού εμφανιστεί

Νέα εξέταση αίματος που δημιούργησαν ερευνητές του Washington University St Louis στις ΗΠΑ μπορεί να προβλέψει τη νόσο Αλτσχάιμερ με ακρίβεια 94% ακόμη και 20 χρόνια προτού εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα. 

Η εξέταση, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό

«Neurology», βασίζεται στον εντοπισμό πρωτεϊνών, οι οποίες, όταν συσσωρεύονται στον εγκέφαλο, προκαλούν την εμφάνιση Αλτσχάιμερ.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τη δρα Suzanne Schindler εξήγησε τη σημασία της επιτυχίας της λέγοντας ότι δεν υπάρχει θεραπεία για το Αλτσχάιμερ και όλη η προσπάθεια των γιατρών επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του, όπως η απώλεια μνήμης.

Εγκαιρη διάγνωση

Ως εκ τούτου, όσο νωρίτερα γίνεται η διάγνωση τόσο πιο επιτυχημένη θα είναι η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η διάγνωση 20 χρόνια νωρίτερα από ό,τι συμβαίνει στις ημέρες μας θα προσθέσει αρκετά χρόνια ποιοτικής ζωής στους ασθενείς.

Η εξέταση αίματος δοκιμάστηκε σε 158 εθελοντές άνω των 50 ετών, οι οποίοι δεν εμφάνιζαν κανένα γνωστικό πρόβλημα, όπως είναι η απώλεια μνήμης. Από μόνη της η εξέταση εντόπιζε στο αίμα τις επικίνδυνες πρωτεΐνες για το Αλτσχάιμερ προβλέποντας την εμφάνιση της νόσου με ακρίβεια 88% 20 χρόνια πριν από τα πρώτα συμπτώματα.

Οταν όμως οι ερευνητές συνδύασαν την εξέταση αίματος με κοινά γενετικά τεστ που αναδεικνύουν τα άτομα με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ, η ακρίβεια της διάγνωσης ανήλθε σε 94%.

Η επιτυχία της εξέτασης έγινε ακόμη μεγαλύτερη καθώς διαπιστώθηκε ότι ακόμη και όταν τα γενετικά τεστ έδειχναν ότι τα αποτελέσματα της εξέτασης αίματος ήταν λανθασμένα, στο τέλος δικαιωνόταν η αιματολογική εξέταση.

Ειδικότερα, σε κάποιους από τους εθελοντές η εξέταση αίματος έδειξε ότι θα εμφανίσουν Αλτσχάιμερ, αλλά τα γενετικά τεστ έδειξαν ότι δεν έφεραν κανέναν παράγοντα κινδύνου.

Αυτό, σύμφωνα με τα γενετικά τεστ, θα σήμαινε ότι η εξέταση του αίματος είχε κάνει λάθος. Ωστόσο τέσσερα χρόνια αργότερα διαπιστώθηκε ότι οι συγκεκριμένοι εθελοντές εκδήλωσαν τη νόσο.

Keywords
Τυχαία Θέματα