Θεραπεία με νευρώνες για το Πάρκινσον

17:43 7/4/2015 - Πηγή: Espresso
ΥΓΕΙΑΘεραπεία με νευρώνες για το ΠάρκινσονΤρίτη, Απρίλιος 7, 2015 - 17:38

Ενα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση του Πάρκινσον έκαναν επιστήμονες στη Βραζιλία, οι οποίοι προχώρησαν σε μια καινούργια θεραπεία με τη χρήση νευρώνων που έχουν αναπτυχθεί από βλαστοκύτταρα.

Την καινοτομία πραγματοποίησαν ερευνητές από το Ινστιτούτο Ερευνας και Εκπαίδευσης D'OR και το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο, οι οποίοι χρησιμοποίησαν μια ουσία που έχει εγκριθεί από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων για την αντιμετώπιση του καρκίνου του στομάχου.

Η ουσία αυτή λέγεται μιτομυκίνη C και μπλοκάρει την αντιγραφή του DNA, προλαμβάνοντας έτσι τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των κυττάρων.

Η χρήση της μιτομυκίνης C, σε συνδυασμό με τα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα, βοήθησε τους ερευνητές να αναπτύξουν υγιείς και λειτουργικούς νευρώνες που παράγουν ντοπαμίνη, η οποία είναι απαραίτητη για τον έλεγχο των κινήσεων του σώματος.

Οπως αναφέρεται στην επιστημονική έκθεση, οι επιστήμονες κατά τη μελέτη τους εμφύτευσαν τους νευρώνες σε ποντίκια με Πάρκινσον και διαπίστωσαν ότι η λειτουργία τους παρέμενε φυσιολογική ακόμη και έπειτα από 15 μήνες, έχοντας αποκαταστήσει την κινητική λειτουργία χωρίς να προκαλέσουν τον σχηματισμό όγκων.

Βελτίωση

Για να ελέγξουν καλύτερα τη λειτουργία των νευρώνων, οι επιστήμονες χώρισαν τα ποντίκια σε τρεις ομάδες, εκ των οποίων η πρώτη δεν υπεβλήθη σε εμφύτευση, η δεύτερη δέχτηκε τους νευρώνες χωρίς τη μιτομυκίνη C, ενώ στην τρίτη εμφυτεύθηκαν νευρώνες που είχαν αναπτυχθεί με τη χρήση της ουσίας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μετά την εμφύτευση περίπου 50.000 βλαστοκυττάρων χωρίς τη μιτομυκίνη C τα ποντίκια της δεύτερης ομάδας παρουσίασαν βελτίωση στην κινητική λειτουργία, όμως έπειτα από διάστημα τριών έως επτά εβδομάδων δεν είχε μείνει κανένα ζωντανό, καθώς όλα παρουσίασαν όγκους στον εγκέφαλο.

Αντίθετα, στα ποντίκια της τρίτης ομάδας υπήρξε σημαντική υποχώρηση των συμπτωμάτων του Πάρκινσον, ενώ έως τη 15η εβδομάδα δεν παρουσίασαν καμία παθολογική ένδειξη, καθώς η προσθήκη της μιτομυκίνης C έκανε την εμφύτευση πολύ πιο ασφαλή.

Η επιστημονική έκθεση έχει δημοσιευτεί στην επιθεώρηση «Frontiers in Cellular Neuroscience».

Keywords
Τυχαία Θέματα