Θεραπεύουν την απώλεια της μνήμης

ΥΓΕΙΑΘεραπεύουν την απώλεια της μνήμηςΠαρασκευή, Φεβρουάριος 13, 2015 - 20:26

Ενα μεγάλο βήμα για την αποκατάσταση της μνήμης έκαναν επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι κατάφεραν να θεραπεύσουν την απώλεια μνήμης που προκαλούν σοβαρές ασθένειες με τη χρήση εγκεφαλικών κυττάρων.

Την καινοτομία πραγματοποίησαν ερευνητές από το Κέντρο για τον Καρκίνο Memorial Sloan Kettering, οι οποίοι θέλησαν να βρουν μια θεραπεία για την απώλεια μνήμης και τα προβλήματα

στη μάθηση που δεν προκαλούνται από τη φθορά του εγκεφάλου εξαιτίας της γήρανσης, αλλά αποτελούν παρενέργεια κάποιας ασθένειας ή θεραπείας, όπως είναι η χημειοθεραπεία.

Οπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία έχει δημοσιευτεί στην επιθεώρηση «Cell Stem Cell», κατά τη μελέτη τους αφαίρεσαν ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα και τα μετέτρεψαν σε έναν τύπο εγκεφαλικών κυττάρων που συχνά καταστρέφεται από τις θεραπείες που μοιάζουν με τη χημειοθεραπεία.

Τα κύτταρα αυτά λέγονται ολιγοδενδροκύτταρα και παράγουν την ουσία που επικαλύπτει τα νευρικά κύτταρα.

Φθορά

Οταν τα κύτταρα αυτά πεθαίνουν, είναι πιο εύκολο να προκληθεί φθορά στη μνήμη αλλά και στις μαθησιακές ικανότητες, η οποία είναι συνήθης στα παιδιά που επιβιώνουν από τον καρκίνο, με αποτέλεσμα να μένουν πίσω στα μαθήματα και στις σπουδές τους.

Για να αποφευχθούν όλα αυτά οι επιστήμονες έπρεπε να βρουν έναν τρόπο να θεραπεύσουν τη βλάβη που προκαλείται στα ολιγοδενδροκύτταρα, γι' αυτό ανέπτυξαν μια μορφή τους από βλαστοκύτταρα που είχαν αφαιρέσει από 18 περιοχές του εγκεφάλου ποντικιών τα οποία είχαν δεχτεί θεραπεία με ακτινοβολίες. Στη συνέχεια έλεγξαν τις επιδόσεις τους στη μάθηση και την καταγραφή πληροφοριών, και διαπίστωσαν πως με τη βοήθεια αυτής της μεθόδου ύστερα από διάστημα δέκα εβδομάδων η βελτίωση ήταν θεαματική.

Μάλιστα διαπιστώθηκε επίσης ότι υπήρχε βελτίωση και στις περιοχές του εγκεφάλου που ευθύνονται για τον έλεγχο της κίνησης και της ισορροπίας. «Μετά την εμφύτευσή τους τα κύτταρα εξαπλώθηκαν σχεδόν σε ολόκληρο τον εγκέφαλο, ενσωματώθηκαν με τον ιστό και πρόσθεσαν μυελίνη στα νεύρα» αναφέρει η επιστημονική ανακοίνωση.

Βασίλης Χονδρογιάννης

Keywords
Τυχαία Θέματα