«Θερινό» SOS για αίμα!

ΥΓΕΙΑ«Θερινό» SOS για αίμα!Πέμπτη, Ιούνιος 28, 2018 - 16:58

❱❱ Πού βρίσκεται η «ρίζα του κακού» και γιατί μειώνονται οι εθελοντές το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι είναι η πιο κρίσιμη εποχή για την αιμοδοσία, γιατί οι εθελοντές αιμοδότες μειώνονται λόγω των διακοπών, ενώ εξακολουθούν να είναι αυξημένες οι απαιτήσεις των ασθενών που χρειάζονται αίμα, όπως οι 3.000 ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, τα θύματα τροχαίων ατυχημάτων και γενικά χιλιάδες άνθρωποι που χρειάζονται

χειρουργείο.

Το 2016, όμως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), συνέβη το παράδοξο η Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο σε συλλογή αίματος ανά κάτοικο, όπως μας είπε η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) Χάρις Ματσούκα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Ελβετία με την οποία έχουμε σχεδόν ίδιο πληθυσμό και αγοράζουμε 25.000 μονάδες αίματος τον χρόνο αντί 4.000.000 ευρώ συνέλεξε 295.000 μονάδες αίματος. Τον ίδιο χρόνο η χώρα μας συνέλεξε 555.000 μονάδες αίματος. Κάθε χρόνο συνολικά συλλέγουμε 580.000 μονάδες αίματος, συμπεριλαμβανόμενου και του εισαγόμενου.
Τι συμβαίνει λοιπόν και ξεμένουμε από αίμα κάθε καλοκαίρι;

Η απάντηση βρίσκεται στη γραφειοκρατία, στον κατακερματισμό των αιμοδοσιών των νοσοκομείων αλλά και στην εκπαίδευση των γιατρών για σωστή χρήση του αίματος και όχι σπατάλη.

Νοσοκομεία

Ωστόσο, όπως μας είπε η κυρία Ματσούκα, η «ρίζα του κακού» βρίσκεται στην έλλειψη σύγχρονων ηλεκτρονικών εργαλείων, που θα δίνουν τη δυνατότητα στο ΕΚΕΑ να έχει μια κεντρική εικόνα για την ποσότητα του αίματος που συλλέγουν τα 96 τμήματα αιμοδοσίας τα οποία υπάρχουν στα αντίστοιχα νοσοκομεία της χώρας, στον ποιοτικό έλεγχο, στη διανομή, αλλά και τη διαχείριση του πολύτιμου αυτού ανθρώπινου υλικού.

Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να προσθέσουμε και το γεγονός ότι λόγω των κουνουπιών και των κρουσμάτων ελονοσίας που παρουσιάζονται στην Καρδίτσα, στη βόρεια Ελλάδα και την Πελοπόννησο ολόκληρες περιοχές μπαίνουν σε καραντίνα, με συνέπεια να αποκλείονται οι αιμοδότες.
Ωστόσο φέτος τα μέτρα αποκλεισμών θα χαλαρώσουν, όπως μας είπε η πρόεδρος του ΕΚΕΑ:

«Υπήρξε μια ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων και του Ελληνικού ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΕΚΕΑ, της Σχολής Δημόσιας Υγείας και αντιπροσωπία επιστημόνων από τη Γαλλία και την Ιταλία, και αποφασίσαμε να χαλαρώσουμε τα αυστηρά μέτρα για τον αποκλεισμό των περιοχών των χωρών της νότιας Ευρώπης όπου εμφανίζονται κρούσματα ελονοσίας. Ετσι και στη χώρα μας φέτος τα μέτρα αποκλεισμού θα μειωθούν, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας τα τελευταία πολλά χρόνια δεν έχουμε δει μολυσμένο αίμα από ελονοσία».

Επίσης ένα μειονέκτημα που καταγράφεται την τελευταία δεκαετία είναι η διαδεδομένη μόδα των τατουάζ, που έχει αρνητικό αντίκτυπο στη συλλογή μονάδων αίματος, καθώς αποκλείονται εκατοντάδες άτομα που έχουν υποβληθεί σε δερματοστιξία τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα