Θερινό «καμπανάκι»

ΥΓΕΙΑΘερινό «καμπανάκι»Πέμπτη, Ιούλιος 26, 2018 - 17:52

❱❱ Δυσκολία του ΕΣΥ να ανταποκριθεί σε έκτακτα περιστατικά στις τουριστικές περιοχές

Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Ζακύνθου στις αρχές Ιουλίου. Ο γιατρός με το τηλέφωνο στο χέρι και την αγωνία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του ζητά από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) απεγνωσμένα μια κλίνη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στη δυτική Ελλάδα, τονίζοντας ότι «δεν θα τα καταφέρει, εάν δεν φύγει άμεσα από το νησί».

Η 45χρονη γυναίκα δίνει τη δική της

μάχη για να κρατηθεί στη ζωή στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, ενώ ο σύντροφός της, απελπισμένος, περιμένει στον διάδρομο της κλινικής, βλέποντας την ώρα να περνά βασανιστικά. Τα νέα μαθαίνονται με αστραπιαία ταχύτητα στους θαλάμους, που είναι γεμάτοι από ασθενείς και τους συνοδούς τους: «Μια τουρίστρια από τη Σερβία έχει σοβαρό πρόβλημα με την καρδιά της. Πρέπει να νοσηλευτεί στην Εντατική, αλλιώς...»

Μία ώρα αργότερα, οι διασώστες του ΕΚΑΒ έφτασαν μαζί με το αεροσκάφος που τη μετέφερε στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου υπήρχε Εντατική. Μαζί της πέταξαν ο καρδιολόγος που συμμετείχε στην επιχείρηση αεροδιακομιδής και ο σύντροφός της. Δεν μάθαμε εάν η Σέρβα τουρίστρια τελικά τα κατάφερε.

Αγωνία

Ζήσαμε, όμως, μια τυπική ημέρα στο νοσοκομείο ενός από τα πλέον τουριστικά νησιά της χώρας μας και βιώσαμε την αγωνία του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού, που κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να σώσουν μια ζωή που κινδύνευε. Η ειρωνεία είναι ότι στο εν λόγω νοσοκομείο υπάρχουν πέντε κλειστές κλίνες ΜΕΘ, λόγω έλλειψης προσωπικού. Και η πικρή αλήθεια είναι ότι αυτό δεν συμβαίνει μόνο στο Νοσοκομείο Ζακύνθου, αλλά και σε δεκάδες άλλα νοσοκομεία της χώρας που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές, όπου ο πληθυσμός το καλοκαίρι αυξάνεται.

Τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας στα νησιά, αλλά και στις υπόλοιπες τουριστικές περιοχές της Ελλάδας περιγράφει η πρόσφατη μεγάλη έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Πρόκειται για περιοχές που από τον Απρίλιο, όταν ξεκινά επίσημα η τουριστική σεζόν, έως το φθινόπωρο υποδέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών, ωστόσο εδώ και δεκαετίες παραμένουν υγειονομικά ακάλυπτες.

Η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι λείπουν βασικές ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτών και άλλων επαγγελμάτων υγείας, με αποτέλεσμα οι υγειονομικές μονάδες να λειτουργούν ως κέντρα διακομιδών, με τους πολίτες να μεταφέρονται σε νοσοκομεία των Αθηνών, της Κρήτης, της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων ή αλλού για νοσηλεία.

Τα ακτινολογικά μηχανήματα σε πολλά Κέντρα Υγείας είναι χαλασμένα και δεν υπάρχουν υλικά, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να κάνουν ούτε ακτινογραφία, κι έτσι μοιραία οι πολίτες παραπέμπονται σε ιδιωτικά εργαστήρια για τις απαραίτητες εξετάσεις.

Μάλιστα, πολλά από αυτά δεν είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους.

Από την άλλη, σε ιατρικά κέντρα που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές υπάρχουν καινούργια ιατρικά μηχανήματα, τα οποία όμως σκουριάζουν, καθώς είναι παροπλισμένα λόγω έλλειψης προσωπικού.

Οι καθυστερήσεις πολλές φορές στοιχίζουν ζωές, σύμφωνα με τους εργαζομένους στα δημόσια νοσοκομεία. Λόγω έλλειψης πληρωμάτων ασθενοφόρων, τα οχήματα αναγκάζονται να τα οδηγούν γιατροί, νοσηλευτές, βοηθητικό ή διοικητικό προσωπικό. Κέντρα Υγείας αδυνατούν να βάλουν βενζίνη στα ρεζερβουάρ των ασθενοφόρων, καθότι χρωστούν στους πρατηριούχους οι οποίοι κόβουν την πίστωση. Αδυνατούν να συντηρήσουν τα Κέντρα Υγείας, να αλλάξουν ακόμη και μια βρύση που τρέχει. Δεν αντικαθιστούν ακατάλληλα πατώματα από αμίαντο (π.χ., στη Ναύπακτο), που είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει επίσης ότι σε κάποια νησιά η κίνηση αυξήθηκε λόγω των προσφύγων και των μεταναστών.

Αναφέρει ακόμα ότι Κέντρα Υγείας κατεβάζουν ρολά, καθώς νοσηλευτικό προσωπικό Κ.Υ. μετακινείται σε νοσοκομεία με αποφάσεις διοικητών των ΥΠΕ για να καλύψουν τα τεράστια κενά, ενώ γενικοί γιατροί, αγροτικοί γιατροί, ειδικευμένοι γιατροί των Κέντρων Υγείας μετακινούνται επίσης στα νοσοκομεία για να καλύψουν εφημερίες.

Τοπικές Μονάδες Υγείας

Η προκήρυξη για τη στελέχωση των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) δεν προσελκύει το ενδιαφέρον γιατρών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), οι γιατροί χαρακτήρισαν «βατερλό» για το υπουργείο Υγείας την προσπάθεια στελέχωσης του Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. «Ο ιατρικός κόσμος γύρισε την πλάτη στην απαράδεκτη πρόσκληση ενδιαφέροντος τόσο για οικογενειακούς γιατρούς όσο και για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ, καθώς προέβλεπαν απαξιωτικές αμοιβές για τους γιατρούς σ' ένα θολό εργασιακό τοπίο».

Ειδικότερα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών χορήγησε 372 βεβαιώσεις για την πρόσκληση ενδιαφέροντος για οικογενειακούς γιατρούς, ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά 91 για την κάλυψη 1.250 θέσεων στην Αττική. Το ποσοστό κάλυψης δεν ξεπερνά το 37%, γεγονός που καθιστά αδύνατη τη λειτουργία του νέου συστήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα