«Θηλυκή εταιρία» για υπολογιστές

ΡΕΠΟΡΤΑΖ«Θηλυκή εταιρία» για υπολογιστέςΠέμπτη, Δεκέμβριος 18, 2014 - 16:53

Στα 21 χρόνια τους θέλησαν να κάνουν κάτι για να εξοικειωθούν οι γυναίκες με τον θαυμαστό, πλην δύσκολο κόσμο του προγραμματισμού! Το πρότζεκτ τους όχι μόνο προχώρησε και ολοκληρώθηκε αλλά επιπλέον κέρδισε χρηματοδότηση από το πρόγραμμα υποτροφιών Αγγελοπούλου στο Clinton Global Initiative University για το 2015, με αποτέλεσμα οι δύο συμφοιτήτριες να ετοιμάζουν βαλίτσες για το Μαϊάμι!


Η

Μαρία Δερμεντζή από την Καβάλα και η Αναστασία Σιάπκα από το Κιλκίς, φοιτήτριες και οι δύο στη Νομική του ΑΠΘ, έφτιαξαν την επιχείρηση Code it like a Girl (γράψε κώδικα όπως το κάνουν τα κορίτσια) και προ ημερών η δουλειά τους, που αφορά την προώθηση δεξιοτήτων γραφής κώδικα για υπολογιστές στον γυναικείο πληθυσμό, επελέγη μαζί με άλλες 11 για υποτροφία. Οταν οι ίδιες θέλησαν να φτιάξουν μια ιστοσελίδα και να αναπτύξουν εφαρμογές μέσω αυτής, βρέθηκαν μπροστά σε ένα πρόβλημα: δεν είχαν λεφτά για προγραμματιστή! Ετσι αναγκάστηκαν να μάθουν μόνες, βήμα βήμα, για να διαπιστώσουν πως η τεχνολογία μοιάζει με μαγικό ραβδί, που μπορεί να κάνει πραγματικότητα όλα τα σχέδιά τους.


Την εμπειρία αυτή θέλουν τώρα να μοιραστούν με άλλες γυναίκες. Στόχος της Code it like a Girl, η οποία έχει τη μορφή κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης, είναι να δημιουργήσει ένα περιβάλλον στο οποίο γυναίκες κάθε ηλικίας και υποβάθρου θα νιώθουν άνετα να πειραματιστούν με τις νέες τεχνολογίες και να τις αξιοποιήσουν στην καθημερινότητά τους. Μάλιστα σε ένα επόμενο στάδιο οι δύο φίλες, που πλέον πλαισιώνονται από άλλες τέσσερις κοπέλες, θέλουν να δημιουργήσουν μια θερμοκοιτίδα όπου οι γυναικείες ιδέες θα βρίσκουν εύφορο έδαφος για να αναπτυχθούν!


Η Code it like a Girl θα αρχίσει το 2015 εργαστήρια, όπου θα διδάσκονται βασικές αρχές γραφής κώδικα για υπολογιστή, οι οποίες όμως θα συνδέονται με πραγματικά πρότζεκτ. Τα εργαστήρια θα ξεκινήσουν με web design και θα συνεχίσουν με κατασκευή εφαρμογών για κινητά. «Στοχεύουμε στα αστέρια για να φτάσουμε στον ουρανό» λέει η 21χρονη Μαρία, εξηγώντας πως έμαθε να γράφει κώδικα για να φτιάχνει websites και να μεταφέρει τις ιδέες της στο διαδίκτυο, ενώ η συνομήλική της Αναστασία τονίζει πως η επαφή της με την τεχνολογία ξεκίνησε ως σχέση αμηχανίας και κατέληξε σε σχέση λατρείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα