Θησαυρός στο σφυρί

ΡΕΠΟΡΤΑΖΘησαυρός στο σφυρίΤρίτη, Δεκέμβριος 16, 2014 - 16:51

Σε αυτά τα αντικείμενα ο τσάρος Νικόλαος Β' έπινε το τσάι του, έτρωγε το ψάρι του ή έβαζε τον καπνό του. Χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα, είναι κατασκευασμένα από ρωσικό ασήμι και χρησιμοποιούνταν από αριστοκράτες. Ο ίδιος ο τσάρος τα δώρισε στον Ελληνα γιατρό του Χαράλαμπο Ακριβόπουλο. Σήμερα αποτελούν έναν μικρό θησαυρό που βγήκε στο σφυρί από τους απογόνους του Ακριβόπουλου σε ηλεκτρονική δημοπρασία (μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου 2015). Ενδεικτικό

της αξίας τους είναι ότι η πώληση ολόκληρης της συλλογής (των περίπου 400 κομματιών) εκτιμάται στα 200.000 ευρώ!

Κομψοτεχνήματα


Η συλλογή Ακριβόπουλου αποτελείται από εκατοντάδες ρωσικά ασημένια αντικείμενα, διακοσμητικά αλλά και καθημερινής χρήσης. Μικροσκοπικά κουταλάκια για το χαβιάρι, σκαλιστά ποτήρια σαμπάνιας, τσαγιέρες, ασημένιες πιατέλες και λαβίδες για ψάρια μαζί με διάφορα περίτεχνα διακοσμητικά απαρτίζουν τη μοναδική αυτή συλλογή, που περιλαμβάνει επίσης, μικροσκοπικά ασημένια τσαντάκια, μπιζουτιέρες, ταμπακιέρες και πόρπες (μία εκ των οποίων φέρει χαρακτικό του αυτοδίδακτου Γεωργιανού, λαϊκού ζωγράφου Νίκο Πιροσμάνι).


Τα ασημένια κομψοτεχνήματα που δώριζε στον γιατρό η τσαρική οικογένεια βγήκαν χθες σε ηλεκτρονική δημοπρασία από τον οίκο δημοπρασιών Myro Antiques House (www.myroauctions.gr), με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Η διαδρομή των σπάνιων αντικειμένων προκαλεί δέος.

Ο Χαράλαμπος Ακριβόπουλος ήταν στρατιωτικός ιατρός του ρωσικού στρατού και υπηρέτησε για μια περίοδο στο παλάτι ως ένας από τους δεκάδες θεράποντες ιατρούς. Για τις υπηρεσίες του ελάμβανε συχνά ασημένια αντικείμενα από την τσαρική οικογένεια, όπως ένα άρμα-παιχνίδι που το σέρνουν δύο άλογα, το οποίο του χαρίστηκε από τον γιο του τσάρου, μία ταμπακιέρα που φέρει το όνομα «Νάστια», υποκοριστικό της μικρής κόρης του τσάρου Αναστασίας, καθώς και μία οβάλ μπιζουτιέρα.
Το 1917, κατά την επανάσταση των Μπολσεβίκων, ο Ελληνας γιατρός διέφυγε στην Πολωνία. Μάλιστα, όπως διηγείται ο απόγονός του Αβραάμ Ακριβόπουλος, αναγκάστηκε να κρατάει σε όλη τη διαδρομή ένα σκουριασμένο σίδερο, προκειμένου να σκληρύνουν τα χέρια του και να μοιάζουν με εκείνα ενός εργάτη.

Νίκος Πιτσιακίδης

Keywords
Τυχαία Θέματα