Τι κρύβουν «παγίδες» της κούρασης

ΥΓΕΙΑ Τι κρύβουν «παγίδες» της κούρασηςΔευτέρα, Σεπτέμβριος 28, 2015 - 17:40

Ολα όσα πρέπει να κάνετε αν κοιμάστε σωστά αλλά νιώθετε ράκος

Νιώθετε καθημερινά εξαντλημένοι, παρότι κοιμάστε τις απαραίτητες ώρες, αλλά δεν ξέρετε το γιατί; Η επιστήμη φρόντισε να δώσει την απάντηση αναδεικνύοντας τις παθήσεις αλλά και τις λανθασμένες συνήθειες που μας εξαντλούν σωματικά και ψυχολογικά.

Σε πρώτη φάση οι ειδικοί συστήνουν να ελεγχθούν οι πιθανές αιτίες ιατρικής φύσης. «Η έλλειψη μαγνησίου ή σιδήρου θα μπορούσε να προκαλέσει

το αίσθημα κούρασης» εξηγεί η Πάολα Προσέρπιο, γιατρός με ειδίκευση σε θέματα ύπνου στο νοσοκομείο Νιγκουάρντα του Μιλάνου. Προσθέτει ότι άλλες αιτίες θα μπορούσαν να είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα, οι ασθένειες του θυρεοειδούς, αλλαγές στη λειτουργία των νεφρών και του ήπατος, αιματολογικές και ρευματολογικές παθήσεις. Τέλος, εξηγεί ότι μπορεί να πρόκειται για παθήσεις του ύπνου, όπως η άπνοια, το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών ή πιο σπάνιες, όπως η ναρκοληψία.

Ωστόσο το να είναι κάποιος υγιής δεν αρκεί για να μη νιώθει εξαντλημένος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η ανεπαρκής σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει κούραση.

Σεξ και ύπνος

Ερευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Forbes» έδειξε ότι το σεξ βοηθάει να κοιμόμαστε καλύτερα το βράδυ. Αν μάλιστα γίνεται κατά τις πρωινές ώρες, σύμφωνα με την καθηγήτρια του πανεπιστημίου Κολούμπια Ιλντα Χάτσερσον, προσφέρει έξτρα ενέργεια για την υπόλοιπη ημέρα.
Αλλη αιτία μπορεί να είναι η έλλειψη σωματικής άσκησης. Σύμφωνα με το National Sleep Foundation των ΗΠΑ, αρκούν 150 λεπτά άσκηση την εβδομάδα για να νιώθουμε 65% λιγότερο κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς προστατεύει από την κατάθλιψη και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.

Σημαντικό επίσης είναι να μας «βλέπει» ο ήλιος το πρωί, καθώς βοηθάει στη σωστή λειτουργία του βιολογικού ρολογιού. Γι' αυτό είναι επίσης σημαντικό να μη σηκωνόμαστε τελευταία στιγμή, καθώς, σύμφωνα με τη δρα Προσέρπιο, ο οργανισμός δεν έχει τον απαραίτητο χρόνο να προσαρμοστεί. Πρέπει επίσης να αποφεύγουμε τα καφεϊνούχα ροφήματα και το αλκοόλ πριν από τον ύπνο, όπως και το να παίρνουμε πολλούς «υπνάκους» την ημέρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα