Το «κλειδί» για τους σπασμούς από επιληψία

ΥΓΕΙΑΤο «κλειδί» για τους σπασμούς από επιληψίαΠέμπτη, Ιούνιος 25, 2015 - 19:09

Ανακάλυψαν ένα αμινοξύ που σταμάτα τις κρίσειςχωρίς παρενέργειες

Ενα αμινοξύ, ο ρόλος του οποίου στον οργανισμό παραμένει μυστήριο, φαίνεται πως κρύβει το κλειδί για την αποφυγή των επιληπτικών κρίσεων, καθώς όπως αναφέρει μελέτη ερευνητών στην πανεπιστημιακή Σχολή Ιατρικής John Hopkins, λειτουργεί ως αναστολέας τους.
Σε

σειρά πειραμάτων στο εργαστήριο το αμινοξύ D-λευκίνη, που βρίσκεται σε αρκετά τρόφιμα αλλά και σε ορισμένα βακτήρια, διέκοψε τους παρατεταμένους σπασμούς, μία σοβαρή κατάσταση που είναι γνωστή ως επιληπτική κατάσταση (status epilepticus). Μάλιστα το έκανε εξίσου αποτελεσματικά με τη διαζεπάμη, το κατεξοχήν φάρμακο για την επιληψία, χωρίς όμως τις ανεπιθύμητες κατασταλτικές παρενέργειες του φαρμάκου.

Τα αποτελέσματα έρευνας δείχνουν επίσης ότι η D-λευκίνη λειτουργεί με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο από τις τρέχουσες θεραπείες για τις κρίσεις. Το συγκεκριμένο εύρημα μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για θεραπείες που θα αφορούν σχεδόν το ένα τρίτο των επιληπτικών ατόμων, οι οποίοι πάσχουν από μια μορφή της νόσου η οποία είναι ανθεκτική στα φάρμακα και προκαλεί «απείθαρχες» κρίσεις.

Οπως εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Ανταμ Χάρτμαν, αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας στο πανεπιστήμιο της Ιατρικής Σχολής του John Hopkins: «Οι θεραπείες για την επιληψία δεν έχουν βελτιωθεί πολύ τα τελευταία 50 χρόνια, γι' αυτό υπάρχει μια έντονη ανάγκη για βελτίωση της θεραπευτικής αγωγής, ειδικά για τα εκατομμύρια των ανθρώπων με επιληψία ανθεκτική στα φάρμακα».

Ασαφής ρόλος
Τα αμινοξέα, τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών, αποτελούν πηγές ενέργειας και είναι ζωτικής σημασίας για πολλές βιοχημικές αντιδράσεις στο σώμα, αλλά ο ρόλος αρκετών εξ αυτών παραμένει ασαφής.
Οι επιστήμονες που διεξήγαν την έρευνα κάνοντας σειρά πειραμάτων διαπίστωσαν ότι χορηγώντας το αμινοξύ D-λευκίνη κατάφεραν να σταματήσουν τις επιληπτικές κρίσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μάλιστα συγκρίνοντας τα πειραματόζωα που είχαν λάβει διαζεπάμη για τη διακοπή των σπασμών, αυτά που είχαν λάβει το αμινοξύ D-λευκίνη παρουσίασαν πολύ γρηγορότερα κανονική συμπεριφορά, απαλλαγμένη από την υπνηλία και τη βραδύτητα που παρατηρήθηκε στα ζώα στα οποία είχε χορηγηθεί η διαζεπάμη.

Keywords
Τυχαία Θέματα