Το «κουμπί» της εξυπνάδας

ΚΟΣΜΟΣΤο «κουμπί» της εξυπνάδαςΤετάρτη, Δεκέμβριος 23, 2015 - 12:18

Ερευνητές εκτιμούν ότι, αν το βρουν, θα δώσουν τη δυνατότητα για γρηγορότερη σκέψη

Τα γονίδια που κάνουν κάποιους ανθρώπους έξυπνους ανακάλυψαν οι επιστήμονες και πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να παρέμβουν σε αυτά για να ενισχύσουν τις εγκεφαλικές επιδόσεις.

Ομάδα του Imperial College του Λονδίνου εντόπισε δύο δίκτυα γονιδίων που καθορίζουν αν ένας άνθρωπος είναι έξυπνος ή όχι και τόσο. Οι ερευνητές προσομοιάζουν μάλιστα τα δίκτυα αυτά, τα οποία ονόμασαν

Μ1 και Μ3, με ποδοσφαιρικές ομάδες. Οταν όλοι οι παίκτες είναι στη σωστή θέση, ο εγκέφαλος εμφανίζεται να λειτουργεί βέλτιστα, πράγμα που πρακτικά σημαίνει διαύγεια και ταχύτητα σκέψης. Αντίθετα, όταν τα γονίδια είναι σε «σίγαση» ή σε λάθος θέση, τότε η σκέψη γίνεται από αργή έως προβληματική.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι πρέπει να υπάρχει κάτι σαν γενικός διακόπτης που ρυθμίζει τα δίκτυα και εκτιμούν ότι, αν τον βρουν, θα καταφέρουν να ενεργοποιήσουν την εξυπνάδα σε όλους. «Γνωρίζουμε ότι η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην ευφυΐα, αλλά έως σήμερα δεν γνωρίζαμε ποια ήταν τα αρμόδια γονίδια» εξηγεί ο δρ Μάικλ Τζόνσον, επικεφαλής της έρευνας από το Τμήμα Ιατρικής του Imperial College, και προσθέτει ότι το «συναρπαστικό» αυτής της έρευνας είναι οι πιθανότητες που αφήνει ανοικτές να μπορούν οι επιστήμονες να παρέμβουν στη λειτουργία αυτών των γονιδίων.

Επεμβάσεις

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτά τα συμπεράσματα μελετώντας δείγματα ανθρώπινου εγκεφάλου από ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε νευροχειρουργικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της επιληψίας. Συγκρίνοντας τα στοιχεία που συγκέντρωσαν με εκείνα υγιών ανθρώπων που είχαν περάσει από τεστ νοημοσύνης αλλά και με στοιχεία ανθρώπων που πάσχουν από νευρολογικές διαταραχές και πνευματικές αναπηρίες, διαπίστωσαν επίσης ότι τα γονίδια που καθορίζουν τη νοημοσύνη στους υγιείς ανθρώπους είναι τα ίδια που προκαλούν πνευματικές αναπηρίες και επιληψία όταν βρίσκονται σε σίγαση.

Keywords
Τυχαία Θέματα