Το... κουβάρι της ηρωίνης

ΡΕΠΟΡΤΑΖΚι άλλον εφοπλιστή «ψάχνει» το ΛιμενικόΤο... κουβάρι της ηρωίνηςΤρίτη, Ιούνιος 24, 2014 - 13:18

Οσο ξετυλίγεται το «κουβάρι», μετά την ανακάλυψη και του δεύτερου τόνου του «λευκού θανάτου», τόσο διευρύνεται ο κύκλος των ερευνών για το καρτέλ της ηρωίνης που εξάρθρωσαν οι ελληνικές Αρχές, καθώς διαπιστώνεται πως το κύκλωμα είχε βαθιές ρίζες και ότι πολλά ηχηρά ονόματα εμφανίζονται μπλεγμένα σε αυτό.

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επιβεβαίωσε πως στο μικροσκόπιο των ερευνών μπαίνουν κι άλλα πρόσωπα που φέρεται να έχουν σχέση με τους ήδη συλληφθέντες.

Οπως αναφέρουν πληροφορίες, οι έρευνες του Λιμενικού για την εμπλοκή και άλλων προσώπων -και μάλιστα ηχηρών ονομάτων- της ναυτιλίας στο καρτέλ της ηρωίνης θα έχουν ξεκαθαρίσει μέσα σε διάστημα τριών ή τεσσάρων ημερών.

Ηδη οι Αρχές έχουν στα χέρια τους ενδείξεις για την ενδεχόμενη εμπλοκή συγκεκριμένων ανθρώπων που μέχρι στιγμής δεν είχαν μπει στο κάδρο της προανάκρισης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Espresso», πρόκειται για πρόσωπα που έχουν άμεση σχέση με τον εφοπλιστή Μάκη Γιαννουσάκη και παράλληλα είχαν κάνει δουλειές μαζί του στο παρελθόν. Οι αξιωματικοί του Λιμενικού που χειρίστηκαν την υπόθεση θεωρούν πως η 53χρονη που συνελήφθη τα ξημερώματα και εμφανίζεται ως εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρίας στην Ελλάδα είναι «αχυράνθρωπος» του ήδη προφυλακισμένου 40χρονου εφοπλιστή.

Αδιάθετο «προϊόν»

Στο μεταξύ, στην επιφάνεια έρχονται όλο και νεότερα στοιχεία για τη συνολικού βάρους δύο τόννων και 136 κιλών ηρωίνη, που -σύμφωνα με πληροφορίες- ήταν «ποντισμένη» (βυθισμένη δηλαδή) στο πετρέλαιο το οποίο μετέφερε το δεξαμενόπλοιο και συσκευασμένη μέσα σε αεροστεγείς συσκευασίες, προκειμένου να μην καταστραφεί. Λέγεται πως το τεράστιο φορτίο ουσιαστικά αποτελούσε... στοκ αφγανοπακιστανικού κυκλώματος επεξεργασίας οπίου και παρασκευής ηρωίνης, δηλαδή «προϊόν» το οποίο είχε μείνει αδιάθετο και οι εμπλεκόμενοι στο ελληνοτουρκικό καρτέλ το αγόρασαν σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή - χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως το ναρκωτικό δεν ήταν υψηλής καθαρότητας και ποιότητας!

Μεγάλο μέρος της ηρωίνης θα έφευγε για την Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Βέλγιο και τη Γερμανία με φορτηγά, κρυμμένη σε ειδικές κρύπτες. Εκεί ο Τούρκος παραπληγικός που φέρεται ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος είχε ανθρώπους του που θα έδιναν στη χονδρική αγορά ποσότητες από 50 κιλά και πάνω, τα οποία στη συνέχεια θα «έπεφταν» στις πιάτσες των τοξικομανών.

Από τους 14 συλληφθέντες που ήδη προσήχθησαν στον εισαγγελέα, σήμερα το πρωί επρόκειτο να οδηγηθούν στα δικαστήρια του Πειραιά για να απολογηθούν στην ανακρίτρια οι μισοί από το πλήρωμα του «NOOR ONE», την Τετάρτη το υπόλοιπο πλήρωμα και την Πέμπτη θα απολογηθούν η 53χρονη εκπρόσωπος της εταιρίας, ο Ελληνας και ο Ιρανός που συνελήφθησαν την Κυριακή.

Το «βαθύ λαρύγγι»

Η δράση του μεγάλου κυκλώματος μεταφοράς ηρωίνης από το Ιράν στην Ελλάδα αποκαλύφθηκε χάρη σε ένα «βαθύ λαρύγγι», που είχε πλησιάσει αρχικά συγκεκριμένο άτομο το οποίο υπηρετεί στο Λιμενικό και άρχισε να του λέει πως γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις. Ο λιμενικός κατάλαβε πως πρόκειται για κάτι πολύ σοβαρό και ενημέρωσε τους ανωτέρους του, καθώς ο πληροφοριοδότης ζητούσε αμοιβή και μάλιστα μεγάλη, κάτι που όμως δεν προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία.

Η λύση δόθηκε από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από την αμερικανική DEA, η οποία διασταύρωσε την αρχική πληροφορία και τελικά δέχθηκε να εντάξει τον μάρτυρα σε πρόγραμμα προστασίας και παράλληλα να αναλάβει την αμοιβή του. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το «βαθύ λαρύγγι» γνώριζε τις πινακίδες, αλλά και το δρομολόγιο του μαύρου τζιπ (μάρκας Μercedes) το οποίο μετέφερε τα ναρκωτικά στην αποθήκη του Κορωπίου.

Ο άνθρωπος αυτός φέρεται να γνώριζε πολλά για όσα γίνονταν στην αποθήκη του Κορωπίου και κυρίως πού ακριβώς βρίσκεται αυτή, όχι όμως και τον ρόλο που έπαιζε για το κύκλωμα η βίλα της Φιλοθέης, η οποία «βγήκε» στη συνέχεια από τις παρακολουθήσεις που έκαναν οι λιμενικοί.

Στο στόχαστρο του Λιμενικού μπήκε τώρα και άλλος ένας εφοπλιστής - Είχε επαγγελματική σχέση με τον Μάκη Γιαννουσάκη

Ενας 52χρονος εφοπλιστής και ιδιοκτήτης πετρελαϊκής εταιρείας, ο οποίος φέρεται ως ο τελευταίος ναυλωτής του πλοίου «ΝOOR ONE», είναι ένα από τα πρόσωπα που έχουν μπει στο στόχαστρο της έρευνας που διενεργούν οι αξιωματικοί του Λιμενικού σε συνεργασία με τους Αμερικανούς ομοσπονδιακούς πράκτορες.

Ερευνώντας ενδελεχώς την εφοπλιστική δραστηριότητά του, οι λιμενικοί εξακρίβωσαν πως ο συγκεκριμένος άνθρωπος είχε στενή επαγγελματική σχέση με τον προφυλακισμένο εφοπλιστή Μάκη Γιαννουσάκη. Ομως κατά το πρόσφατο παρελθόν είχε συνεργαστεί μέσω της εταιρίας του και με τον πρόεδρο περιφερειακής ΠΑΕ, του οποίου το όνομα είχε εμπλακεί στην υπόθεση με τους στημένους αγώνες του Στοιχήματος.

Για μεταφορά πέλετ

Ο 52χρονος ταξίδευε κατά καιρούς στο Ντουμπάι, όπου έχει την έδρα της η ναυτιλιακή εταιρεία του προφυλακισμένου εφοπλιστή και διέμενε σε πολυτελή ξενοδοχεία αναζητώντας και ο ίδιος ασφαλείς και επικερδείς επενδύσεις στα εμιράτα. Οπως προκύπτει από τα έγγραφα που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές, ο 52χρονος είχε ναυλώσει το «NOOR ONE» για να μεταφέρει πέλετ και πετρέλαιο στην Ελλάδα δίνοντας προκαταβολή 100.000 ευρώ στη σημερινή πλοιοκτήτρια εταιρία της οποίας εκπρόσωπος φέρεται να είναι η 53χρονη που συνελήφθη την Κυριακή.

Ο σύζυγος της 53χρονης είναι στενός φίλος και κατά καιρούς συνεργάτης του Γιαννουσάκη στα διάφορα επιχειρηματικά εγχειρήματά του, ενώ και ο 52χρονος εφοπλιστής φέρεται να διατηρεί στενή φιλική σχέση με αυτόν. Ωστόσο ούτε για τον ένα ούτε για τον άλλον έχουν προκύψει ευθύνες στην υπόθεση της ηρωίνης, ώστε να κατηγορηθούν.

Οσο για το «NOOR ONE», πρόκειται για πλοίο που άλλαζε συνεχώς ονόματα και εταιρίες. Μέχρι πρότινος το πλοίο ονομάζονταν «ΚΥΘΝΟΣ» και το 2011 ήταν παροπλισμένο στην Ελευσίνα. Από εκεί έφυγε τον Ιούλιο του 2012 με τη σημερινή του επωνυμία. Η αρχική ονομασία του πλοίου που ναυπηγήθηκε το 1963 ήταν «BELINDA» και ανήκε σε offshore εταιρεία. Στη συνέχεια μετονομάστηκε σε «BALTIC SEA» τη δεκαετία του '70, σε «SUNDEX», «AKORI», «KORI» και «ENVI II» τις δεκαετίες '80 και '90, και εσχάτως σε «NOOR ONE»!

Θεοδόσης Π. Πάνου

Keywords
Τυχαία Θέματα