Το μόριο που αποτελεί ασπίδα για το σώμα από τις ακτίνες του ήλιου

Το μαύρισμα μπορεί σύντομα να μην είναι πλέον επικίνδυνο, γεγονός που θα μας επιτρέψει να κάνουμε ηλιοθεραπεία χωρίς τον παραμικρό κίνδυνο για έγκαυμα, ή και για ακόμη χειρότερες συνέπειες. Ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Duke των ΗΠΑ ανακάλυψε το μόριο TRPV4 που υπάρχει στο σώμα μας και θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου του δέρματος. Οι Αμερικανοί ερευνητές, προσπαθώντας να κατανοήσουν τους κυτταρικούς μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από το «σήμα» του πόνου και της φαγούρας, που συνδέονται με το ηλιακό έγκαυμα, κατάφεραν να εντοπίσουν την αιτία. Είναι το μόριο ΤRPV4, ένα είδος «πύλης» στην επιφάνεια των κυττάρων, που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο των επιπέδων του ασβεστίου.

Αρχικά πειραματίστηκαν χρησιμοποιώντας μια ομάδα φυσιολογικών ποντικιών και μια με γενετικά μεταλλαγμένα ποντίκια, στα οποία είχαν «απενεργοποιήσει» το γονίδιο που ευθύνεται για τον σχηματισμό του μορίου TRPV4. Εκθέτοντας σε υπεριώδεις ακτίνες (UVB) τις δύο ομάδες ποντικών, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ενώ στα φυσιολογικά ποντίκια παρατηρήθηκαν κλασικά σημάδια εγκαυμάτων, στα γενετικά μεταλλαγμένα τέτοια σημάδια σχεδόν δεν υπήρχαν.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ανθρώπινα κύτταρα μπόρεσαν να διαλευκάνουν τους μοριακούς μηχανισμούς που συμβαίνουν ως αποτέλεσμα της μακράς έκθεσης σε ακτινοβολία UVB. Οπως ανακαλύφθηκε, οι ακτίνες UVB οδηγούν στην ενεργοποίηση του TRPV4, το οποίο επιτρέπει στη συνέχεια την είσοδο μεγάλου αριθμού ιόντων ασβεστίου εντός του κυττάρου. Με τη σειρά τους τα μόρια ασβεστίου οδηγούν στην ενεργοποίηση ενός άλλου μορίου, που ονομάζεται ενδοθηλίνη, το οποίο με τη σειρά του διεγείρει το TRPV4 να απελευθερώσει κι άλλα ιόντα ασβεστίου.

«Τα αποτελέσματα αυτά», δήλωσε ο Μάρτιν Στέινχοφ, ένας από τους συντάκτες της μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Pnas», «δείχνουν ότι το μόριο TRPV4 πρέπει να είναι ο νέος στόχος για την πρόληψη και τη θεραπεία του ηλιακού εγκαύματος και ίσως του καρκίνου του δέρματος ή ακόμη και της γήρανσής του, την οποία προκαλούν οι ακτίνες». Ο Αμερικανός ερευνητής σημείωσε πάντως ότι θα απαιτηθεί περαιτέρω έρευνα μέχρις ότου οι αναστολείς του μορίου TRPV4 μπορέσουν να γίνουν «ασπίδα» προστασίας από τον ήλιο.

ΚΑΤΙΑ ΓΙΑΠΑΛΑΚΗ

Keywords
Τυχαία Θέματα