Το «ντέρμπι» τελείωσε πολύ νωρίς

ΠΟΛΙΤΙΚΗΤο «ντέρμπι» τελείωσε πολύ νωρίςΔευτέρα, Σεπτέμβριος 21, 2015 - 10:44

Ο θρίαμβος του ΣΥΡΙΖΑ και πανωλεθρία των δημοσκόπων (και των exit polls), που όλες τις προηγούμενες μέρες έδειχναν Τσίπρα και Μεϊμαράκη σε μάχη στήθος με στήθος


Το χθεσινό καθαρό εκλογικό αποτέλεσμα οδηγεί χωρίς χρονοτριβή στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα την εφαρμογή του τρίτου

Μνημονίου, το οποίο ψηφίστηκε τον Αύγουστο από τη Βουλή.

Αν και υπολογίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε περίπου 450.000 ψήφους λιγότερες από τον Ιανουάριο, το ποσοστό 35,4% που συγκεντρώνει αποτελεί προσωπική νίκη του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αναδεικνύεται σε κυρίαρχο του πολιτικού παιχνιδιού. Ταυτόχρονα όμως καλείται και να εφαρμόσει επώδυνα μέτρα και αλλαγές δίχως άλλοθι και εσωκομματικές δικαιολογίες.
Το αποτέλεσμα συνιστά επίσης -άλλη μία φορά- συντριβή των δημοκόπων, οι οποίοι έπεσαν παταγωδώς έξω στις προβλέψεις τους. Ολο το προηγούμενο διάστημα καλλιεργούσαν την εικόνα περί «ντέρμπι» ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. και προσπαθούσαν να χειραγωγήσουν τον γενικότερο συσχετισμό δυνάμεων για όλα τα κόμματα. Ομως οι πολίτες, όπως έδειξε η κάλπη, δεν επηρεάστηκαν από αυτά τα παιχνίδια, τα οποία είναι φανερό πια ότι υποκρύπτουν άλλες σκοπιμότητες και δεν οφείλονται σε επιστημονικά λάθη.

Στην πλατεία Κλαυθμώνος

Με βάση τα ποσοστά και τις έδρες, είναι εφικτός ο σχηματισμός κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝ.ΕΛ. με πλειοψηφία η οποία (με καταμετρημένο άνω του 60%) διαμορφωνόταν στις 155 έδρες. Τσίπρας και Καμμένος έκαναν ήδη κοινή νικητήρια εμφάνιση αργά χθες το βράδυ στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Η Ν.Δ. δήλωσε ότι θα ασκήσει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από τα μικρότερα κόμματα το ΠΑΣΟΚ και το (αποδυναμωμένο) Ποτάμι, αν και δεν δείχνουν μέχρι στιγμής διάθεση -κατά τις δηλώσεις τους- να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση, ενδεχομένως να δώσουν ψήφο ανοχής κατά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανόν να αναλάβουν κρίσιμους θώκους πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής, πιθανότατα και εξωκοινοβουλευτικοί, για να μπορέσουν να προχωρήσουν στην υλοποίηση των μέτρων δίχως να επηρεάζονται από το πολιτικό κόστος. Στο ίδιο πλαίσιο, θεωρείται σίγουρο ότι θα διατηρήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους και ορισμένοι από τους υπουργούς της υπηρεσιακής κυβέρνησης, οι οποίοι βαθμολογούνται θετικά.

Δυσάρεστα μέτρα

\Μεγάλη σημασία επίσης αποδίδεται στην ταχύτητα με την οποία θα κινηθεί η νέα κυβέρνηση. Η υλοποίηση των δυσάρεστων μέτρων αναμένεται να μην καθυστερήσει και να δρομολογηθεί από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες, οπότε η λαϊκή εντολή θα είναι νωπή. Επίσης η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, καθώς από τις αρχές του 2016 ελλοχεύει ο κίνδυνος του κουρέματος των καταθέσεων. Ολα αυτά επηρεάζουν και το πότε θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση, η ολοκλήρωση της οποίας θα ανοίξει τη συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι να αρχίσει να αντιμετωπίζεται πάλι με εμπιστοσύνη η χώρα μας, ενώ θα επιτραπεί σταδιακά η άμβλυνση ορισμένων μέτρων του τρίτου Μνημονίου. Σχετικές υποσχέσεις φέρεται ότι έχουν δώσει οι δανειστές σε ανεπίσημες συνομιλίες τους με παράγοντες της ελληνικής πλευράς. Υπό το πρίσμα αυτό αποδίδεται τεράστια σημασία και στο «ευρωπαϊκό προφίλ» της νέας κυβέρνησης, για την αποκατάσταση των διαύλων εμπιστοσύνης με τους Ευρωπαίους. Προς την ίδια κατεύθυνση προτίθεται να δραστηριοποιηθεί ακόμη πιο ενεργά και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο γενικότερος ρόλος του οποίου αναμένεται να είναι από εδώ και πέρα αναβαθμισμένος.

Πάνω η Χ.Α. Καταστροφή για το κόμμα Λαφαζάνη

Απώλειες ή οριακά κέρδη είχαν τα περισσότερα από τα μικρά κόμματα. Οι μεγαλύτερες εκπλήξεις βέβαια ήταν η αποτυχία της ΛΑ.Ε. να μπει στη Βουλή και η είσοδος (!) του κόμματος Λεβέντη. Ειδικότερα:

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Για άλλη μια φορά η Χρυσή Αυγή διέψευσε τους δημοσκόπους που την κρατούσαν χαμηλά και την έφερναν να χάνει την τρίτη θέση. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που υποστήριζαν ότι οι δηλώσεις του επικεφαλής της Νίκου Μιχαλολιάκου, όπως παρουσιάστηκαν με αφορμή τη δολοφονία Φύσσα, θα του δημιουργούσαν πρόβλημα. Τελικά, η Χρυσή Αυγή, αν και έχασε λίγες χιλιάδες ψήφους (εξαιτίας της τεράστιας αποχής), ανέβασε το ποσοστό της από το 6,28 στο 7,06% και έφτασε τους 19 από 17 βουλευτές που είχε.

ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ.
Μπορεί η Φώφη Γεννηματά να πανηγυρίζει και να εμφανίζεται σαν να πέτυχε το... ακατόρθωτο, η αλήθεια είναι όμως ότι δεν έπιασε ούτε καν το ποσοστό της ΕΛΙΑΣ αλλά ούτε και το συνολικό άθροισμα των ποσοστών ΠΑΣΟΚ, ΚΙΔΗΣΟ και ΔΗΜ.ΑΡ. στις προηγούμενες εκλογές. Αυτά τα τρία κόμματα τον Ιανουάριο έλαβαν συνολικά 7,63%, ενώ χθες μετά βίας το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε 6,41% (αυξάνοντας πάντως τους βουλευτές από 13 σε 17). Το όνειρο της κυρίας Γεννηματά να γίνει ρυθμιστής της επόμενης μέρας διαψεύστηκε παταγωδώς.

ΚΚΕ
Το ΚΚΕ, αν και απειλήθηκε από το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, άντεξε και διατήρησε σχεδόν το ίδιο ποσοστό, χάνοντας πάντως οριακά έναν βουλευτή. Πάντως στον Περισσό απέτυχαν να κερδίσουν αντιμνημονιακούς ψηφοφόρους και έδειξαν ότι το 5,5% αποτελεί το «ταβάνι» του ΚΚΕ.

ΠΟΤΑΜΙ
Πρόκειται για τον μεγάλο ηττημένο των εκλογών. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, αν και έθετε ως στόχο το 10% για να είναι ο ρυθμιστής της επόμενης μέρας, υπέστη πανωλεθρία, ειδικά στην περιφέρεια, όπου... εξαφανίστηκε. Από το 6,05% του Ιανουαρίου με το ζόρι άγγιξε το 4%, ενώ κοινοβουλευτικά από τους 17 βουλευτές θα έχει πλέον 11, με το κόμμα να μοιάζει εξαιρετικά ασταθές.

ΑΝ.ΕΛ.
Οι ΑΝΕΛ αποδείχτηκαν εφτάψυχοι και, παρότι οι δημοσκοπήσεις τούς έφερναν για άλλη μια φορά εκτός Βουλής, διέψευσαν τους πάντες. Το κόμμα Καμμένου πάντως έχασε περίπου το 1% της δύναμής του, αλλά άντεξε. Ο Πάνος Καμμένος, που πήρε στην πλάτη του το βάρος της αναμέτρησης και συγκρούστηκε με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη για τη διαπλοκή και τη «λίστα Λαγκάρντ», δικαιώθηκε για τη στρατηγική του.

ΛΑ.Ε.
Ξεκίνησαν με όνειρα τρελά για υψηλά ποσοστά και προσγειώθηκαν ανώμαλα. Αν και οι μετρήσεις τούς έφερναν εντός Βουλής, την τελευταία εβδομάδα «ξεφούσκωσαν». Ετσι, έμειναν εκτός για λίγες χιλιάδες ψήφους πρόσωπα όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η Ραχήλ Μακρή, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και άλλοι, που σήκωσαν τον πόλεμο κατά του Τσίπρα. Δεν έπεισαν και αποδείχτηκαν ανέτοιμοι.

Ο ... επίμονος Λεβέντης

Μπορεί η... επόμενη μέρα στη Βουλή να είναι διαφορετική χωρίς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά τουλάχιστον θα έχουμε Λεβέντη! Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, που είδε έπειτα από 34 χρόνια (!) το όνειρό του (να μπει στη Βουλή) να γίνεται πραγματικότητα, ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές στις χθεσινές εκλογές. Από το 1,79% που πήρε τον Ιανουάριο πανελλαδικά, με την... επικοινωνιακή προώθηση από το «σύστημα», βρέθηκε στο 3,5%! Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν θα αντέξει και ποιοι θα αποτελούν την εννεαμελή Κοινοβουλευτική Ομάδα του.

Επιστροφή στη σκληρή μνημονιακή πραγματικότητα

Ενα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα υποχρεώσεων περιμένει τη νέα κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να έχει μηδενική περίοδο χάριτος και προσαρμογής στη σκληρή μνημονιακή πραγματικότητα. Μέσα στις προσεχείς δύο εβδομάδες πρέπει να διευθετηθούν σημαντικές εκκρεμότητες.

Ο μακρύς κατάλογος των πιεστικών δεσμεύσεων της χώρας μας έναντι των πιστωτών της αρχίζει να ξετυλίγεται από σήμερα κιόλας, καθώς πρέπει να αποπληρωθεί δόση ύψους 336.000.000 ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Στη συνέχεια, την προσεχή Πέμπτη, είναι πιθανό να συνεδριάσουν οι τεχνοκράτες που εκπροσωπούν τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης (Euro Working Group) εν όψει της πρώτης φθινοπωρινής συνεδρίασης του Eurogroup, στις 5 Οκτωβρίου.

Αγώνας δρόμου

Από την προσεχή Πέμπτη και έως τη συνεδρίαση του Eurogroup θα πρέπει να γίνει αγώνας δρόμου για το ξεκαθάρισμα των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και την υποβολή αιτήσεων πληρωμών, ώστε να εισρεύσουν στη χώρα 2,05 δισ. ευρώ.
Η 5η Οκτωβρίου αποτελεί ορόσημο για τη νέα κυβέρνηση, καθώς υποχρεούται να καταθέσει στη Βουλή προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2016, ενώ μαζί αναμένεται να κατατεθεί και ο συμπληρωματικός Προϋπολογισμός του 2015. Εως τα μέσα Οκτωβρίου απαιτείται να καταρτιστεί και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ), με μέτρα ύψους 7 δισ. ευρώ (2016-2019).

Μέσα στον Οκτώβριο θα πρέπει να ανοίξουν οι διαπραγματεύσεις με τους τεχνοκράτες των δανειστών μας για τις επώδυνες αλλαγές σε ασφαλιστικό και φορολογικό. Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθεί και το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους. Ακόμη, θα πρέπει να καθοριστούν τα προαπαιτούμενα μέτρα για την εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ που εκκρεμούν από την πρώτη δανειακή δόση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στην Ελλάδα.

Keywords
διεθνές νομισματικό ταμείο, exit polls, χρυση αυγη, ζωή κωνσταντοπούλου, συριζα, exit, τσιπρας, μνημονιο, βουλη, καμμενος, εμφάνιση, ΠΑΣΟΚ, νέα, τραπεζες, παραιτηση λεβεντη, χρυση, εκλογες, ΚΚΕ, δημοσκοπηση, λαφαζάνης, εκκρεμότητες, ΔΝΤ, euro, working, group, προυπολογισμος, esm, ελλαδα, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, ολγα λαφαζανη, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, exit poll, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, λιστα λαγκαρντ, exit polls 2014, εκλογες 2015, αξιολογηση, η ζωη, ζωή κωνσταντοπούλου, κομματα, βουλευτες, αυγη, ονειρα, ονειρο, οροσημο, παιχνιδια, πλαισιο, αθροισμα, ασφαλιστικο, ατζεντα, αφορμη, εβδομαδες, βραδυ, γινει, γινεται, διαστημα, δηλωσεις, διεθνές νομισματικό ταμείο, δωσει, ευρω, εκκρεμότητες, εβδομαδα, εμειναν, ενεργα, εμφάνιση, ζωη, ιδια, ιδιο, θεοδωρακης, εικονα, κυβερνηση, κομμα, λαθη, λαφαζάνης, μεσοπροθεσμο, νικη, νωπη, ομαδα, πεμπτη, πρισμα, πρωταγωνιστες, ραχηλ, ρυθμιση, ρολο, σιγουρο, συζητηση, συνεχεια, τρια, τρελα, τριτη, υλοποιηση, φωφη, φωφη γεννηματα, φορα, χρυση, αγωνας, εφαρμογη, exit, χωρα, λαφαζανη, μια φορα, μοιαζει, πληροφοριες, θετικα, working, ξεκαθαρισμα
Τυχαία Θέματα