Το πολικό ψύχος ευνοεί τον ρινοϊό!

ΥΓΕΙΑΤο πολικό ψύχος ευνοεί τον ρινοϊό!Δευτέρα, Ιανουάριος 12, 2015 - 17:28

Οι γιατροί χρόνια τώρα συνέδεαν την «έκρηξη» των κρυολογημάτων με τις κακές καιρικές συνθήκες, στη διάρκεια των οποίων κλεινόμαστε σε εσωτερικούς χώρους ανεπαρκώς αεριζόμενους. Τώρα έχουν και την επιβεβαίωση από μελέτη του Πανεπιστημίου Γέιλ στις ΗΠΑ, όπου διαπιστώθηκε ότι το κρυολόγημα πυροδοτείται από τον ψυχρό καιρό. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι όταν η θερμοκρασία του σώματος

στο εσωτερικό της μύτης μειώνεται κατά πέντε βαθμούς, το ανοσοποιητικό σύστημα δεν λειτουργεί αποδοτικά για την καταπολέμηση του ιού του κρυολογήματος.


Ενα στα πέντε άτομα φέρει τον ρινοϊό -η πιο συχνή αιτία του κοινού κρυολογήματος- στις ρινικές διόδους του ανά πάσα στιγμή. Η ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αντιμετωπίσει τον ιό μειώνεται όσο η θερμοκρασία πέφτει. Ενα κασκόλ που καλύπτει και τη μύτη μπορεί να μην αποτρέπει την εισβολή του ιού, θα μπορούσε ωστόσο να ενισχύσει την ικανότητα του ανοσοποιητικού να τον αντιμετωπίσει καλύτερα.
Αν και η έρευνα διεξήχθη σε κύτταρα ποντικού, προσφέρει στοιχεία που μπορούν να φανούν ωφέλιμα και στον άνθρωπο.

Συχνή αιτία

Οι ερευνητές γνώριζαν εδώ και καιρό ότι η πιο συχνή αιτία του κοινού κρυολογήματος, ο ρινοϊός, μεταδίδεται ευκολότερα σε ελαφρώς ψυχρότερο περιβάλλον από αυτό της ρινικής κοιλότητας σε σχέση με το θερμότερο περιβάλλον των πνευμόνων.

Για να διερευνηθεί η σχέση μεταξύ της θερμοκρασίας και της ανοσοαπόκρισης ο ανοσοβιολόγος στο Πανεπιστήμιο Γέιλ Ακίτο Ιουσάκι και οι συνεργάτες του εξέτασαν κύτταρα που ελήφθησαν από τους αεραγωγούς των ποντικών. Οι επιστήμονες συνέκριναν στη συνέχεια την ανοσολογική απόκριση στον ρινοϊό, όταν τα κύτταρα επωάστηκαν στους 37 βαθμούς Κελσίου (την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος) και όταν επωάστηκαν στους 33 βαθμούς Κελσίου.
«Εντοπίσαμε ότι η έμφυτη ανοσολογική απόκριση στον ρινοϊό εξασθενεί σε χαμηλότερη θερμοκρασία, σε σύγκριση με τη φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος». Αυτό σημαίνει ότι το κρυολόγημα δεν εξαρτάται μόνο από το αν θα έρθουμε σε επαφή με τον ιό, αλλά και από την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού μας συστήματος στην επίθεσή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα