Το βιολογικό ρολόι ρυθμίζει τις αρθρώσεις

ΥΓΕΙΑΤο βιολογικό ρολόι ρυθμίζει τις αρθρώσειςΠέμπτη, Δεκέμβριος 17, 2015 - 21:07

Στον ρόλο που έχει να ρυθμίζει το πρόγραμμα συντήρησης του οργανισμού μας, το βιολογικό ρολόι μας μπορεί να κρύβεται η θεραπεία του μέλλοντος για την οστεοαρθρίτιδα! Την ανακάλυψη έκανε ο βιολόγος από το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ Κινγκ Γιουν Μενγκ, ανοίγοντας έναν δρόμο για τη θεραπεία της εκφυλιστικής νόσου των αρθρώσεων, που συναντάται κυρίως σε ηλικιωμένους - ακόμη και αν, όπως λέει, η ολοκλήρωση μιας τέτοιας θεραπείας θα χρειαστεί πολλά χρόνια

ακόμη.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής βρήκε ότι το εσωτερικό ρολόι των κυττάρων του χόνδρου ελέγχει χιλιάδες γονίδια που οργανώνουν διαφορετικές βιολογικές λειτουργίες ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Σε άτομα προχωρημένης ηλικίας φαίνεται ότι διαταράσσεται αυτή η ισορροπία ανάμεσα στην ικανότητα των κυττάρων του χόνδρου να επιδιορθώνονται στη διάρκεια της ξεκούρασης και την καταπόνησή τους την ώρα της δράσης. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα παρουσιάζουν επιδείνωση στα συμπτώματα συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

Η έρευνα έδειξε ότι στα κύτταρα χόνδρου με προχωρημένη οστεοαρθρίτιδα μειώνεται σημαντικά η έκφραση της πρωτεΐνης BMAL1, που ελέγχει το βιολογικό ρολόι. Και μια δεύτερη μελέτη απέδειξε ότι, όταν ο ασθενής υποβληθεί σε αναστάτωση του βιολογικού ρολογιού του (όπως συμβαίνει κατά τη νυχτερινή εργασία ή όταν πάσχει κάποιος από τζετ λαγκ), χειροτερεύουν και τα συμπτώματα της νόσου.

Επαναπροσδιορισμός

«Τώρα που ανακαλύψαμε μια σχέση ανάμεσα στο ανθρώπινο βιολογικό ρολόι και στην οστεοαρθρίτιδα, αυτό θα μπορούσε να "ξεκλειδώσει" την προοπτική φαρμάκων που επαναπροσδιορίζουν τον μηχανισμό του βιολογικού ρολογιού» αναφέρει ο καθηγητής Μενγκ, εξηγώντας πως αυτού του είδους η έρευνα έχει ξεκινήσει ήδη για άλλες ασθένειες. Προτείνει επίσης στους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα να τρώνε και να γυμνάζονται συγκεκριμένες ώρες κάθε ημέρα, αλλά και να χρησιμοποιούν ζεστά επιθέματα που προσομοιάζουν με τις αλλαγές που προκαλεί η θερμοκρασία του σώματος στους ιστούς του χόνδρου, αλλαγές τις οποίες επίσης ρυθμίζει το εσωτερικό μας ρολόι. Τα αποτελέσματα των ερευνών του δρα Κινγκ Γιουν Μενγκ δημοσιεύθηκαν στο τελευταίο τεύχος της επιστημονικής επιθεώρησης «Journal of Clinical Investigation».

Keywords
Τυχαία Θέματα