Τρία κύματα εξόδου

Σαφείς εντολές για την επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού έργου και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων σχετικά με την κινητικότητα στο Δημόσιο έδωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στους υπουργούς του, ενώ ζήτησε λίστα με ονοματεπώνυμα των υπαλλήλων που θα δούν την έξοδο από το Δημόσιο.

Σύμφωνα με τη μνημονιακή υποχρέωση της Ελλάδας, μέχρι τον Δεκέμβριο θα πρέπει να έχουν βρεθεί 14.500 δημόσιοι υπάλληλοι που θα τεθούν εκτός Δημοσίου. Και αυτό το χρονοδιάγραμμα,

σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός, πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα.

Το χρονοδιάγραμμα που πρέπει να τηρηθεί κατά γράμμα έχει ως εξής: Μέχρι το τέλος Ιουλίου θα πρέπει να μπουν σε κινητικότητα 4.200 υπάλληλοι. Στο δεύτερο κύμα, του Σεπτεμβρίου, προβλέπεται να τεθούν υπό το ίδιο καθεστώς επιπλέον 8.300 υπάλληλοι. Μετά θα έρθει το τρίτο κύμα, τον Δεκέμβριο, για άλλους 14.500 δημόσιους υπαλλήλους.

Η κινητικότητα ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας, με την υπαγωγή 2.000 εκπαιδευτικών της τεχνολογικής εκπαίδευσης σε διαθεσιμότητα, μέσω κατάργησης πολλών ειδικοτήτων, συνοδευόμενη από απεργιακές κινητοποιήσεις της ΟΛΜΕ. Πάντως, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, πάνω από τους μισούς εκπαιδευτικούς θα απορροφηθούν σε δομές και υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, αφού η πλειονότητα των ειδικοτήτων που καταργήθηκαν αφορούν τον τομέα υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση αποφασίστηκε να μην υπάρξουν οριζόντιες περικοπές και να διερευνηθεί το ενδεχόμενο αλλαγών μέσα σε υπουργεία - κυρίως στο υπουργείο Παιδείας

Εξερχόμενοι του Μεγάρου Μαξίμου έκαναν δηλώσεις οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Γιάννης Στουρνάρας. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είπε πως «δόθηκαν σαφείς κατευθύνσεις για ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους», ενώ ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «σιγά-σιγά καταλήγουμε σε συμφωνία».

Στη σύσκεψη του κυβερνητικού συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος και οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, Παιδείας Κώστας Αρβανιτόπουλος, Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση προχωρά στην αναδιάρθρωση των ζημιογόνων βιομηχανιών και έτσι δεν αποκλείεται να οδηγηθούν σε απόλυση 2.375 υπάλληλοι. Πρόκειται για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, με 950 εργαζομένους, την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων, με 375 εργαζομένους και τη ΛΑΡΚΟ, με 1.050 εργαζομένους.

Κώστας Ζαφειρίου

Keywords
Τυχαία Θέματα