Τριανδρία: Στέκι παπαγάλων

20:06 2/2/2015 - Πηγή: Espresso
ΡΕΠΟΡΤΑΖΤριανδρία: Στέκι παπαγάλων Δευτέρα, Φεβρουάριος 2, 2015 - 20:01

Το δικό της εξωτικό στέκι στην καρδιά της Θεσσαλονίκης έχει βρει μια παρέα παπαγάλων και έκανε «κατάληψη» στα δέντρα του πάρκου Μέσα Γειτονιάς στην Τριανδρία! Η θορυβώδης παρουσία των πράσινων παπαγάλων (Psittacula krameri), που είναι ξενικό είδος με παρουσία σε Μέση Ανατολή και Ινδία, έχει κινητοποιήσει τις τελευταίες

ημέρες τους ορνιθοπαρατηρητές και απλούς πολίτες που σπεύδουν στο συγκεκριμένο πάρκο για να κάνουν τη βόλτα τους και να δουν από κοντά τα παραδείσια πτηνά. Σύμφωνα με κατοίκους, είναι η δεύτερη χρονιά που πλήθος πράσινων παπαγάλων εμφανίζεται στη συγκεκριμένη γειτονιά!

«Εχουμε ήδη καταγράψει περίπου 10-12 πράσινους παπαγάλους. Φαίνεται πως βρήκαν το σπιτικό τους, αφού είναι κάθε μέρα στο ίδιο πάρκο, πετούν όλοι μαζί και τρώνε τους καρπούς από τα δέντρα. Τα παιδιά έχουν ξετρελαθεί και σίγουρα όποιος έρθει στην περιοχή και καθίσει λίγη ώρα στο πάρκο θα δει τους παπαγάλους να πετούν πάνω από το κεφάλι του. Εχουν γίνει η ατραξιόν όλη της περιοχής μας» περιγράφει η πρόεδρος δημοτικής ενότητας Τριανδρίας Παναγιώτα Μπαχτσεβάνα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η φτερωτή παρέα ενδέχεται να απελευθερώθηκε από κάποιο pet shop (καθώς τα εν λόγω πτηνά είναι δημοφιλή κατοικίδια στη χώρα μας) και ήδη τα παπαγαλάκια όχι μόνο έχουν προσαρμοστεί στις συνθήκες που επικρατούν στο πάρκο (μέσα στην πόλη) αλλά άρχισαν να πολλαπλασιάζονται!

Οπως λένε οι υπεύθυνοι της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, ο εν λόγω πράσινος παπαγάλος είναι ξενικό είδος, αλλά διαδεδομένο πλέον στην Ελλάδα, καθώς, μεταξύ άλλων, είναι πολύ προσαρμοστικό, επιβιώνοντας ακόμη και σε «ταραγμένα» οικοσυστήματα. Τα κύρια χαρακτηριστικά τους είναι η μακριά ουρά τους και το κόκκινο ράμφος τους, ενώ πάντα κάνουν αισθητή την εμφάνισή τους με τις δυνατές... κραυγές τους. Τα πτηνά με το ζωηρό πράσινο χρώμα ξεχωρίζουν επίσης από το «κολιέ», χρώματος κόκκινου, μαύρου ή γκρι στον λαιμό τους! Το ενήλικο αρσενικό πτηνό έχει κόκκινο ή μαύρο σημάδι στον λαιμό, ενώ τα μικρά και των δύο φύλων είτε δεν... φορούν καθόλου «κόσμημα» είτε έχουν σκούρο γκρι σημάδι. Ο πράσινος παπαγάλος Psittacula krameri φτάνει σε μήκος κατά μέσο όρο τα 40 εκατοστά, συμπεριλαμβανομένων των φτερών της ουράς, και τα φτερά του ανοίγουν στα 15-17 εκατοστά.

Μικρό χιονοτσίχλονο «επισκέπτης» στο Δέλτα του Αξιού

Από τη μακρινή Σκανδιναβία στη χλωρίδα του Αξιού! Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι φυσιολάτρες που βρέθηκαν πριν από μερικές ημέρες για παρατήρηση πτηνών στο Δέλτα του Αξιού. Οι ερασιτέχνες ορνιθοπαρατηρητές κατέγραψαν έναν σπάνιο στην Ελλάδα φτερωτό επισκέπτη και συγκεκριμένα το χιονοτσίχλονο. Οταν το ανακάλυψαν έγινε κύριο θέμα συζήτησης μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να σημάνει «συναγερμός» και να καταφτάσουν στον Αξιό ορνιθοπαρατηρητές από διάφορα μέρη της Ελλάδας! Το πτηνό εντοπίστηκε στο εθνικό πάρκο Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα από ομάδα ερασιτεχνών ορνιθοπαρατηρητών και ειδικότερα η καταγραφή του μικρού Plectrophenax nivalis έγινε στο παράκτιο τμήμα Γαλλικού - Αξιού.

Ο Σκανδιναβός επισκέπτης -με μέγεθος σπουργιτιού- δεν φάνηκε να ενοχλείται από την ανθρώπινη παρουσία, που πιθανόν να σημαίνει ότι στις περιοχές όπου ζει δεν έχει νιώσει απειλή από την ανθρώπινη δραστηριότητα. «Είδα το χιονοτσίχλονο και το φωτογράφισα. Μου έκανε εντύπωση η ηρεμία του. Οκτώ άνθρωποι καθόμασταν γύρω και το φωτογραφίζαμε αλλά αυτό μας κοιτούσε και συνέχιζε αμέριμνο το φαγητό του» λέει ο Γιάννης Μαρκιανός. Το χιονοτσίχλονο είναι είδος που αναπαράγεται κατά μήκος του αρκτικού κύκλου, και συγκεκριμένα στη Σκανδιναβία και η εξάπλωσή του φτάνει ως τη χερσόνησο Καμτσάτκα της βορειοανατολικής Ρωσίας και τα νησιά της θάλασσας του Βερίγγειου. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα ή σε μετακίνηση μπορεί κάποιος να το συναντήσει σε τελείως διαφορετικά περιβάλλοντα. Για παράδειγμα, το 2009 είχε καταγραφεί σε παράκτιο υγρότοπο της Κω.

Ν. Πιτσιακίδης

Keywords
Τυχαία Θέματα