Τρισδιάστατη βιοεκτύπωση για μόσχευμα

15:51 1/8/2014 - Πηγή: Espresso
ΥΓΕΙΑΤρισδιάστατη βιοεκτύπωση για μόσχευμαΠαρασκευή, Αύγουστος 1, 2014 - 15:46

Τέλος στο πρόβλημα της έλλειψης μοσχευμάτων υπόσχεται να βάλει η τεχνολογία της 3D βιοεκτύπωσης, με τη βοήθεια της οποίας οι επιστήμονες θα μπορούν σύντομα να αναπτύξουν αρκετά όργανα του ανθρώπινου οργανισμού.
Μάλιστα, νέα ανακοίνωση της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας αναφέρει ότι μπορεί κάτι τέτοιο να μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, όμως οι νέες εξελίξεις βοηθούν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τη δυναμική της τρισδιάστατης

βιοεκτύπωσης, η οποία έχει τη δυνατότητα να πάει την επιστήμη ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματοποίηση αυτού του μεγάλου στόχου.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Langmuir», οι μέθοδοι δημιουργίας τεχνητών ανθρώπινων οργάνων που αναπτύσσονται σήμερα έχουν ελάχιστες διαφορές, όμως εκείνη που παρουσιάστηκε πρώτη είναι η βιοεκτύπωση (η οποία δημιουργεί ζωντανά κύτταρα, από κύτταρα ωοθηκών για ποντίκια μέχρι ανθρώπινους ινοβλάστες, που αποτελούν έναν από τον πιο συνηθισμένο τύπο κυττάρων στο σώμα).
Ωστόσο μέχρι πρότινος δεν είχε γίνει καμία μελέτη για τον τρόπο με τον οποίο το βιολογικό «μελάνι» που χρησιμοποιείται σ' αυτούς τους εκτυπωτές διαχέεται στο εσωτερικό τους. Την απάντηση όμως έδωσε νέα μελέτη του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια, οι ερευνητές του οποίου διαπίστωσαν μεταξύ άλλων ότι αυτό εξαρτάται από τη συγκέντρωση των κυττάρων που χρησιμοποιούν.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο εν λόγω συμπέρασμα αφού δοκίμασαν πολλές και διαφορετικές κυτταρικές συγκεντρώσεις. Επίσης, τόνισαν ότι η ιδέα της δημιουργίας ιστού και οργάνων μπορεί πραγματικά να λύσει το πρόβλημα της έλλειψης μοσχευμάτων, όταν δεν βρίσκονται συμβατοί δότες, αφού μια μέρα θα αναπτύσσονται από τα κύτταρα των ίδιων των ασθενών. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος να απορρίψει ο οργανισμός το μόσχευμα θα είναι από ελάχιστος έως ανύπαρκτος, κάτι που σήμερα δεν ισχύει.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, σήμερα μόνο στις ΗΠΑ οι ασθενείς που βρίσκονται σε λίστες αναμονής για την εύρεση συμβατών μοσχευμάτων ξεπερνούν τους 120.000, ενώ από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο υπεβλήθησαν σε μεταμόσχευση μόνο 10.000 άτομα.

Keywords
Τυχαία Θέματα