Τρόμος από το «τέρας» του Ευβοϊκού

ΡΕΠΟΡΤΑΖ5,3 ΡΙΧΤΕΡΤρόμος από το «τέρας» του ΕυβοϊκούΤετάρτη, Ιούνιος 10, 2015 - 15:29

Με συγκρατημένη αισιοδοξία παρακολουθούν οι επιστήμονες τη σεισμική δραστηριότητα στον βόρειο Ευβοϊκό κόλπο, η οποία ξεκίνησε τα ξημερώματα της Τρίτης με τη δόνηση των 5,3 Ρίχτερ και έγινε ιδιαίτερα αισθητή στις γειτονικές περιοχές αλλά και στην Αθήνα. Οι σεισμολόγοι εκτιμούν ότι πρέπει να περάσουν ένα δύο 24ωρα προτού μιλήσουν για κύριο σεισμό, αλλά θεωρούν ότι δεν υπάρχει

κανένας κίνδυνος για ενεργοποίηση του γειτονικού ρήγματος της Αταλάντης. Η δόνηση σημειώθηκε στις 04.09, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 33 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαλκίδας, στο ύψος της Μαλεσίνας.

Το σχετικά μεγάλο μέγεθος σε συνδυασμό με το μικρό εστιακό βάθος των 13,1 χιλιομέτρων είχε ως αποτέλεσμα να κουνηθούν για τα καλά η Εύβοια και οι υπόλοιπες περιοχές της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, με τους κατοίκους να πετάγονται ανήσυχοι από τα κρεβάτια τους.

Ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός στην Αθήνα αλλά και στην Κορινθία. Το θετικό είναι ότι δεν αναφέρθηκαν ζημιές ή τραυματισμοί. Τα 5,3 Ρίχτερ ακολούθησαν περισσότερες από 25 μικρότερες δονήσεις με επίκεντρο στην ίδια περιοχή, με τη μεγαλύτερη από αυτές να έχει μέγεθος 3,5 Ρίχτερ.

Οι σεισμολόγοι θεωρούν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εκτιμήσουν αν ο σεισμός των 5,3 Ρίχτερ ήταν το κύριο γεγονός. «Δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμη για κύριο σεισμό. Υποψιαζόμαστε ότι μάλλον είναι ο κύριος, αλλά πρέπει να περάσει κάποιος χρόνος για να το πούμε» δήλωσε στην «Espressο» ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

Ο ίδιος είπε ότι «έχουμε μια πλούσια σεισμική ακολουθία που δείχνει ότι εκτονώνεται σταδιακά το φαινόμενο. Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους κατοίκους της περιοχής» κατέληξε ο κ. Λέκκας.

Πιο επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Ακης Τσελέντης: «Εύχομαι να ήταν ο κύριος σεισμός, αλλά δεν μπορώ να το πω ακόμη. (...)

Αδρανοποιημένο

Γι' αυτό λοιπόν κρατάω μια επιφύλαξη και θα περιμένουμε μία δύο ημέρες ακόμη να δούμε πώς θα πάει το πράγμα» ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Τσελέντης, που επισήμανε την πρόσφατη εκτίμηση της ομάδας ΒΑΝ για σεισμό στην ευρύτερη περιοχή. Πάντως οι σεισμολόγοι συμφωνούν ότι ο σεισμός δεν έχει σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης. «Ο σεισμός σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται με το ρήγμα της Αταλάντης, που είναι γειτονικό αλλά πλήρως αδρανοποιημένο ρήγμα, χωρίς κανένα περιθώριο ενεργοποίησής του» ανέφερε ο κ. Λέκκας, ενώ ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Γεράσιμος Παπαδόπουλος εκτίμησε ότι «ο σεισμός δεν είναι μεγάλος για να πούμε ότι ίσως διεγείρει το ρήγμα της Αταλάντης».

Η περιοχή δεν δίνει πολύ μεγάλο σεισμό

Το ρήγμα που «γέννησε» τον χθεσινό σεισμό είχε ενεργοποιηθεί και το Νοέμβριο του 2014 με δύο σεισμούς αντίστοιχου μεγέθους. «Θα πρέπει να θυμίσω ότι στις 17 Νοεμβρίου του 2014 ακριβώς στην ίδια εστία και στο ίδιο ρήγμα είχαν γίνει δύο σεισμοί με παρόμοιο μέγεθος, 5,2 και 5,1R» είπε στην «Espresso» ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Γεράσιμος Παπαδόπουλος (φωτό) και πρόσθεσε: «Τότε είχαμε εκτιμήσει ότι το ρήγμα εκείνο δεν έχει μεγάλες διαστάσεις και άρα δεν έχει μεγάλο δυναμικό για να δώσει πολύ ισχυρό σεισμό, της τάξης του 6 και του 6,5. Νομίζω ότι ο σημερινός (σ.σ.: χθεσινός) σεισμός είναι συμβατός με εκείνη την εκτίμηση, δηλαδή ότι αυτό το ρήγμα δεν έχει τη δυνατότητα να μας δώσει μεγάλο μέγεθος, 6 και πάνω».

Οι σεισμοί του Νοεμβρίου κινητοποίησαν τον ΟΑΣΠ που έκτοτε έχει εγκαταστήσει στην περιοχή επτά επιπλέον σεισμογράφους για την παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα