Βιοδείκτες «σκανάρουν» την άνοια

ΥΓΕΙΑΒιοδείκτες «σκανάρουν» την άνοιαΤετάρτη, Ιούλιος 22, 2015 - 17:33

Η διάγνωση της άνοιας χρόνια προτού εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματά της είναι εφικτή χάρη σε συγκεκριμένους βιοδείκτες, οι οποίοι προδίδουν την ασθένεια. Αυτό υποστηρίζουν ερευνητές του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, που παρακολούθησαν 169 εθελοντές ηλικίας 45 έως 65 ετών.

Οι επιστήμονες κατέγραψαν επί 10 χρόνια τα επίπεδα στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό μερικών βιοδεικτών που είναι χαρακτηριστικοί της άνοιας. Ο πρώτος βιοδείκτης είναι η βήτα αμυλοειδής πρωτεΐνη 42, η οποία είναι βασικό συστατικό

των πλακών που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο. Ο δεύτερος είναι η πρωτεΐνη Tau, για την οποία παλιότερη έρευνα είχε δείξει πως όσα άτομα είχαν μεγαλύτερα ποσοστά της στον εγκέφαλό τους κινδύνευαν περισσότερο να εμφανίσουν άνοια. Ο τρίτος βιοδείκτης είναι η πρωτεΐνη YKL-40, που θεωρείται δείκτης της φλεγμονής των εγκεφαλικών κυττάρων.

Παράλληλα οι ερευνητές υπέβαλαν τους εθελοντές σε τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων, για να εντοπίσουν την ύπαρξη στον εγκέφαλο πιθανών πλακών που συνδέονται με την ασθένεια. Μελέτησαν επίσης τη δράση γονιδίων, όπως το Apo-E, καθώς και κάποιες μεταλλάξεις του που συνδέονται με την αύξηση του κινδύνου για την ασθένεια.

Από τη συνολική ανάλυση των στοιχείων προέκυψε ότι, όταν τα επίπεδα της βήτα αμυλοειδούς πρωτεΐνης 42 ήταν χαμηλά, αυξάνονταν οι πιθανότητες εμφάνισης της άνοιας.

Θεραπευτική αγωγή

Το επόμενο βήμα για τους ερευνητές είναι να αναπτύξουν μια τυποποιημένη μέθοδο για την πρόωρη διάγνωση της άνοιας σε κάθε ασθενή χωριστά, η οποία θα βασίζεται στα συμπεράσματα της έρευνάς τους. «Ο στόχος μας είναι να καταφέρουμε να χορηγήσουμε θεραπευτική αγωγή στους ασθενείς πολλά χρόνια προτού να εμφανιστούν τα συμπτώματα της άνοιας» τόνισε η επικεφαλής της αμερικανικής ερευνητικής ομάδας, Αν Φάγκαν.

Στο μεταξύ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα η παρουσίαση των αποτελεσμάτων των δοκιμών για το νέο φάρμακο κατά του Αλτσχάιμερ, το solanezumab. Οι τελευταίες τοποθετήσεις των δημιουργών του σε πρόσφατο συνέδριο γέννησαν ελπίδες ότι θα μπορούσε να καθυστερήσει την εξέλιξη της ασθένειας ή ακόμη και να τη σταματήσει.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα