«Βόμβες» που καταστρέφουν τους όγκους

ΥΓΕΙΑ«Βόμβες» που καταστρέφουν τους όγκουςΔευτέρα, Νοέμβριος 2, 2015 - 14:50

Η νέα μέθοδος του Ελληνα καθηγητή Κώστα Κωσταρέλου «χτυπά» τον καρκίνο

Μικροσκοπικές «χειροβομβίδες» που μπορούν να πλήξουν πιο αποτελεσματικά τους καρκινικούς όγκους δημιούργησε Ελληνας στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Ο καθηγητής Κώστας Κωσταρέλος και η ομάδα του αναμένεται αυτήν την εβδομάδα να παρουσιάσουν σε συνέδριο του βρετανικού Εθνικού Ινστιτούτου Αντικαρκινικών Ερευνών τη νέα

μέθοδό τους, που δίνει ελπίδες για μείωση των παρενεργειών κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας και βελτιωμένα ποσοστά επιβίωσης.

Συγκεκριμένα σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν λιποσώματα (μικροσκοπικές φυσαλίδες λίπους που μεταφέρουν διάφορες ουσίες σε όλο το σώμα) ως φορείς τοξικών φαρμάκων, τα οποία θα απελευθερώνουν όταν αυξάνεται επί τούτου η θερμοκρασία τους.

Αυτές οι «χειροβομβίδες», που έχουν σκοπό να αποφύγουν τις παρενέργειες φροντίζοντας τα φάρμακα να στοχοποιούν μόνο τον καρκινικό όγκο και χαρακτηρίζονται «ιερό δισκοπότηρο της νανοϊατρικής», έχουν αποδειχτεί αποτελεσματικές σε πειράματα που έχουν πραγματοποιηθεί σε ζώα. Τώρα οι ειδικοί που ασχολούνται με τη μάχη κατά του καρκίνου προσπαθούν να ελέγξουν τις δυνατότητες αυτών των σφαιρών λίπους και να τις κάνουν να μεταφέρουν τα τοξικά φάρμακα και σε όγκους ανθρώπων.

Λιποσώματα

Στο Εργαστήριο Νανοϊατρικής του Μάντσεστερ σχεδιάστηκαν λιποσώματα που είναι στεγανά όταν το σώμα έχει φυσιολογική θερμοκρασία. Οταν όμως αυτή φτάσει τους 42 βαθμούς Κελσίου, τότε αρχίζουν να έχουν διαρροές.

«Η πρόκληση για εμάς είναι να προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε λιποσώματα με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι πολύ σταθερά σε θερμοκρασία 37 βαθμών Κελσίου και να μην έχουν διαρροή των αντικαρκινικών μορίων, τα οποία θα πρέπει να απελευθερώνονται μεμιάς σε θερμοκρασία 42 βαθμών Κελσίου» εξηγεί μιλώντας στο BBC ο καθηγητής Κώστας Κωσταρέλος.

Η πρότασή του για να γίνει κάτι τέτοιο εφικτό είναι η χρήση θερμαντικών καλυμμάτων, που θα τοποθετούνται στο δέρμα στο σημείο πάνω από το οποίο βρίσκεται ο όγκος, είτε πρόκειται για καρκίνο του δέρματος είτε του εγκεφάλου ή του λάρυγγα.
Σε πρώτα τεστ που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια με μελάνωμα διαπιστώθηκε μεγαλύτερη απορρόφηση των φαρμάκων από τους όγκους, με μεσαία βελτίωση των ποσοστών επιβίωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα