Βρυχάται ακόμη ο Ευβοϊκός

ΡΕΠΟΡΤΑΖΒρυχάται ακόμη ο ΕυβοϊκόςΠέμπτη, Νοέμβριος 20, 2014 - 16:54

Χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις συνεχιζόταν έως αργά χθες το βράδυ η δραστηριότητα του Εγκέλαδου στον βόρειο Ευβοϊκό, η οποία ξεκίνησε τα ξημερώματα της Τρίτης με τους δύο σεισμούς των 5,2 και 5,1 Ρίχτερ, που «χόρεψαν» σχεδόν τη μισή χώρα. Τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια αρκετά ομαλή μετασεισμική ακολουθία, αλλά οι επιστήμονες επιμένουν πως είναι ακόμη νωρίς για να πουν με ασφάλεια ότι επρόκειτο για το κύριο γεγονός. Αυτά φέρεται ότι

αναφέρονται και στο πόρισμα της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, που συγκλήθηκε με αφορμή τους σεισμούς της Χαλκίδας, το οποίο παραδόθηκε στον υπουργό Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοίδη.

Το διεγερμένο υποθαλάσσιο ρήγμα στα βορειοδυτικά της Χαλκίδας συνεχίζει να δίνει πολλούς μικρούς σεισμούς, με μεγέθη γύρω στα 2-3 Ρίχτερ. Τα ξημερώματα της Τετάρτης (ώρα 02.37) σημειώθηκε και μια πιο ισχυρή δόνηση, μεγέθους 3,9 Ρίχτερ, που μάλιστα έγινε αισθητή έως την Αθήνα. Το θετικό είναι ότι τόσο τα επίκεντρα (που δεν έχουν «ξεφύγει») όσο και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά όλων αυτών των σεισμών ενισχύουν το σενάριο της μετασεισμικής και όχι εκείνο της προσεισμικής δραστηριότητας.

«Εχουμε περισσότερες ενδείξεις ότι είμαστε σε μετασεισμική ακολουθία, η οποία εξελίσσεται αρκετά ομαλά» δηλώνει στην «Espresso» ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Γεράσιμος Παπαδόπουλος και προσθέτει: «Σήμερα είμαστε πιο βέβαιοι ότι τα 5,2 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός αλλά τονίζω ότι ακόμη δεν είμαστε απόλυτα βέβαιοι». Ανάλογη άποψη περί ομαλής ακολουθίας εκφράζει και ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, που σημειώνει πάντως: «Με πολύ μεγάλη ασφάλεια μπορεί να μιλήσει κανείς μετά την εβδομάδα».

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Σεισμολογίας του ΑΠΘ Ελευθερία Παπαδημητρίου: «Από τις εστιακές συντεταγμένες των σεισμών που έχουν γίνει στην περιοχή μέχρι τώρα, δηλαδή από το επίκεντρό τους, φαίνεται ότι ο χώρος που καταλαμβάνουν είναι ακριβώς αυτός που αναμένεται από δύο σεισμούς αυτής της τάξης μεγέθους, 5-5,2 Ρίχτερ. Δηλαδή δεν έχουμε μια ευρύτερη περιοχή που να βρίσκεται σε έξαρση, η οποία να μας ανησυχεί». Η ίδια σημειώνει ότι υπέρ της μετασεισμικής ακολουθίας συνηγορούν τόσο τα μεγέθη όσο και το πλήθος των δονήσεων που καταγράφονται στην περιοχή: «Από κει και πέρα, δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα, ούτε η διεθνής εμπειρία που θα μας επιτρέψει να κάνουμε πρόγνωση για το αν θα γίνει κάποιος μεγαλύτερος σεισμός».

Στάθης Δεληγιώργης

Keywords
Τυχαία Θέματα