Ξεκληρίστηκε η «Λέστερ της Βραζιλίας»

ΚΟΣΜΟΣΞεκληρίστηκε η «Λέστερ της Βραζιλίας»Τετάρτη, Νοέμβριος 30, 2016 - 12:57

Η πτήση της κολάσεως για τη Σαπεκοένσε, που πήγαινε στην Κολομβία για το Σουνταμερικάνα

Λένε πως τα παραμύθια έχουν πάντα όμορφο τέλος. Το παραμύθι της Σαπεκοένσε, της «Σταχτοπούτας» του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου, που σε μόλις επτά χρόνια προβιβάστηκε από την τέταρτη στην πρώτη κατηγορία και θα διεκδικούσε το στέμμα της «βασίλισσας», παίζοντας στον τελικό του Κόπα Σουνταμερικάνα απέναντι στην κολομβιανή Ατλέτικο Νασιονάλ, τέλειωσε απότομα.



Ολα συνέβησαν μέσα σε μια στιγμή, χθες στις 8 το πρωί

(ώρα Ελλάδας), όταν το αεροσκάφος με το οποίο ταξίδευαν 81 επιβάτες -συμπεριλαμβανομένων της 42μελούς αποστολής της ομάδας και 9μελούς πληρώματος- συνετρίβη μαζί με τα όνειρα της «Λέστερ της Βραζιλίας» σε έναν λόφο κοντά στη Μεντεγίν, την πρωτεύουσα της Κολομβίας.



Μόλις έξι άτομα επέζησαν του δυστυχήματος, εκ των οποίων τρεις παίκτες (ο τερματοφύλακας Τζάκσον Φόλμαν, του οποίου το πόδι ακρωτηριάστηκε, και οι αμυντικοί Αλαν Ράσελ, Ελιο Ζαμπιέρ Νέτο), η αεροσυνοδός Χιμένα Σουάρες και ένας δημοσιογράφος.
Ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 71, αφού διαπιστώθηκε αργότερα ότι τέσσερα άτομα από τη λίστα επιβίβασης δεν είχαν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος. Την ίδια ώρα, τα μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν συγκλονιστικές εικόνες από τη μεταφορά τραυματιών στα νοσοκομεία, οι περισσότεροι εκ των οποίων υπέκυψαν αργότερα...



Σοκ προκαλούσε και η φωτογραφία που ανέβηκε στο twitter με τους τρεις ποδοσφαιριστές που αποκλείστηκαν από την αποστολή της ομάδας και δεν ταξίδεψαν, καθισμένους μέσα στα αποδυτήρια της Σαπεκοένσε... Τυχερός μέσα στο δράμα που έπληξε την οικογένειά του ήταν ο Ματέους Σαρόλι, γιος του προπονητή της Σαπεκοένσε Κάιο Ζούνιορ, που έχασε τον πατέρα του στη μοιραία πτήση, στην οποία ο ίδιος δεν επιβιβάστηκε, καθώς είχε ξεχάσει στο σπίτι το διαβατήριό του!

Τα ηλεκτρονικά και τα καύσιμα

Τα αίτια που προκάλεσαν την τραγωδία δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, καθώς οι έρευνες θα συνεχιστούν από εμπειρογνώμονες, ωστόσο πληροφορίες κάνουν λόγο για «πρόβλημα στο ηλεκτρονικό κύκλωμα του αεροσκάφους, το οποίο πήρε φωτιά» και για «ελλείψεις σε καύσιμα».
Με το συγκεκριμένο αεροσκάφος ταξίδεψε προ τριών εβδομάδων με προορισμό τη Βραζιλία η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Αργεντινής, ενώ το άσχημο παιχνίδι που έπαιξε η μοίρα στη Σαπεκοένσε συμπυκνώνεται και στην είδηση που μεταδόθηκε χθες και αποκάλυπτε ότι οι Αρχές στη Βραζιλία δεν επέτρεψαν το ταξίδι στην Κολομβία με πτήση τσάρτερ. Η ομάδα ταξίδεψε τελικά με πτήση τσάρτερ μέχρι τη Βολιβία, από όπου μπήκε στην πτήση θανάτου της αεροπορικής εταιρίας LAMIA.
Στη Βραζιλία κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος, ενώ στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων στάθηκαν πολλοί διάσημοι ποδοσφαιριστές, ανάμεσα στους οποίους και ο παλαίμαχος Ντιέγκο Μαραντόνα.

ΤΟ FAIR PLAY ΤΗΣ ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΝΑΣΙΟΝΑΛ

Σε μια πρωτόγνωρη επιβεβαίωση ποδοσφαιρικού και όχι μόνο πολιτισμού, η Ατλέτικο Νασιονάλ ζήτησε από την CONMEBOL την απονομή του τροπαίου του Κόπα Σουνταμερικάνα στη Σαπεκοένσε, προκειμένου να τιμηθεί η μνήμη των θυμάτων της βραζιλιάνικης ομάδας!
Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Βραζιλίας (που προχώρησε σε αναβολή πρωταθλήματος και τελικού Κυπέλλου), ωστόσο, θεωρεί ότι ο τίτλος πρέπει να μοιραστεί ανάμεσα στη Σαπεκοένσε και την ομάδα της Κολομβίας, ώστε αμφότερες να λάβουν την πρόκριση για το επόμενο Κόπα Λιμπερταδόρες...
Στο μεταξύ, αποφασίστηκαν ο ελεύθερος δανεισμός ενός ή δύο παικτών στη Σαπεκοένσε από κάθε ομάδα του βραζιλιάνικου πρωταθλήματος για το 2017 και η αυτόματη αποφυγή υποβιβασμού του συλλόγου για τα επόμενα τρία χρόνια!

Οι δυο παίκτες που βρέθηκαν στον Πειραιά

Δύο από τους παίκτες, που βρίσκονταν στο μοιραίο αεροπλάνο και έχασαν τη ζωή τους, παλαιότερα είχαν συνδεθεί (μεταγραφικά) με τον Ολυμπιακό.

Ο Κλέμπερ Σαντάνα (φωτό), αρχηγός της Σαπεκοένσε, ήταν ο ένας. Είχε βρεθεί μια ανάσα από την ομάδα του Πειραιά πριν από έξι χρόνια, όταν ανήκε στο δυναμικό της Ατλέτικο Μαδρίτης.
Ο 35χρονος Βραζιλιάνος αμυντικός μέσος σκόπευε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση του χρόνου.

Ο άλλος ήταν ο Αρτούρ Μάια, ο οποίες το 2011 σε ηλικία 18 ετών είχε φορέσει (δοκιμαστικά) τα ερυθρόλευκα, όμως δεν πέρασε τα τεστ του πειραϊκού συλλόγου.
«Οι σκέψεις μας είναι με όλους στη Σαπεκοένσε, τις οικογένειές τους και όλα τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας στην Κολομβία» ήταν το μήνυμα της ΠΑΕ Ολυμπιακός στα social media, ενώ σε ανάλογο ύφος ήταν οι αναρτήσεις και των υπόλοιπων ομάδων της Σούπερ Λίγκας.

«Χάθηκε» και ο ξάδερφος του Μπρίτο

Το δικό του δράμα ζει από χθες ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής του Ατρομήτου Εδουάρδο Μπρίτο, ο οποίος θρηνεί τον χαμό του ξαδέρφου του.
Ο Ροντρίγκο Σαντάνα (φωτό), 35 ετών, εργαζόταν σε τηλεοπτικό σταθμό ως κάμεραμαν και συνόδευε την αποστολή της Σαπεκοένσε.
«Εφυγες κι εσύ. Ξάδερφε! Γιατί; Χωρίς λόγια, με τον πόνο θα μείνω μια ζωή. Ηξερα τα όνειρά σου. Δεν προλάβαμε όμως να τα ζήσουμε μαζί» ήταν το μήνυμα του μεσοεπιθετικού των Περιστεριωτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναρτώντας και φωτογραφία του εκλιπόντος μέσα από το μοιραίο αεροπλάνο.
Σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση είναι και ο Βραζιλιάνος παίκτης του Αστέρα Τρίπολης Λίμα Ντουντού, ο οποίος στο παρελθόν είχε αγωνιστεί στη «Σάπε».

Η Μ. Γιουνάιτεντ, η Τορίνο και οι τραγωδίες που στιγμάτισαν τον παγκόσμιο αθλητισμό

Το ρολόι έξω από το Ολντ Τράφορντ έχει σταματήσει από τις 6 Φεβρουαρίου 1958 στις 15.04, ώρα Μονάχου, σε μνήμη της πιο σκοτεινής στιγμής μιας «χρυσής» ομάδας, η οποία κατέκτησε το πολυπόθητο «λάφυρό» της 10 χρόνια αργότερα.

Ηταν η ημέρα που το αεροπλάνο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επέστρεφε από το Βελιγράδι (με την πρόκριση επί του Ερυθρού Αστέρα για το Κύπελλο Πρωταθλητριών) και, αφού ανεφοδιάστηκε στο Μόναχο, συνετρίβη λίγο μετά την τρίτη απόπειρα απογείωσής του...
Οκτώ παίκτες και συνολικά 23 άνθρωποι (προπονητές, παράγοντες, δημοσιογράφοι) έχασαν τη ζωή τους, ενώ επέζησαν ο σταρ Μπόμπι Τσάρλτον και ο κόουτς Ματ Μπάσμπι, που οδήγησαν τη Γιουνάιτεντ στην κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1968.

Στις 4 Μαΐου 1949 18 παίκτες της Τορίνο και συνολικά 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν, όταν το αεροσκάφος που μετέφερε την πρωταθλήτρια Ιταλίας από τη Λισαβόνα προσέκρουσε σε τοίχο της βασιλικής της Σουπέργκα, πετώντας χαμηλά λόγω χαμηλής ορατότητας.



Στις 28 Δεκεμβρίου 1949 ο φημισμένος Γάλλος πυγμάχος Μαρσέλ Σερντάν σκοτώθηκε (πήγαινε να παρακολουθήσει συναυλία της Εντίθ Πιαφ στη Νέα Υόρκη) όταν το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε συνετρίβη στις Αζόρες. Τον Νοέμβριο του 1975 έχασε τη ζωή του πιλοτάροντας στο Λονδίνο ο δις πρωταθλητής της Formula 1 Γκρέιαμ Χιλ και στις 15 Σεπτεμβρίου 2007 σκοτώθηκαν ο συμπατριώτης του, οδηγός ράλι Κόλιν Μακ Ρέι και ο πεντάχρονος γιος του από πτώση ελικοπτέρου.

Το 1987 μόνο ο πιλότος επέζησε της πτώσης που στέρησε τη ζωή σε 18 παίκτες της Αλιάνζα Λίμα του Περού, στις 7 Σεπτεμβρίου 2011 δεν επέζησε κανείς από το αεροσκάφος της ρωσικής ομάδας χόκεϊ επί πάγου Λοκομοτίβ Γιάροσλαβλ, ενώ το 1993 σκοτώθηκαν επτά διεθνείς της Εθνικής Ζάμπιας.

Γ. ΑΔΑΜ.

Keywords
Τυχαία Θέματα