Ξενύχτι με Λεοντίδες

ΡΕΠΟΡΤΑΖΞενύχτι με ΛεοντίδεςΔευτέρα, Νοέμβριος 16, 2015 - 17:17

Εναν λαμπερό «χορό» θα απολαύσουν όσοι ξενυχτήσουν αύριο το βράδυ, καθώς δεκάδες πεφταστέρια αναμένεται να σκίσουν τον νυχτερινό ουρανό. Ο λόγος για τις Λεοντίδες, τη βροχή μετεώρων που κάθε Νοέμβριο επισκέπτεται τον πλανήτη μας και γίνεται ορατή από το βόρειο ημισφαίριο και την Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη αστροβροχή διαρκεί συνήθως από τις 6 έως τις 30 Νοεμβρίου,

ενώ φέτος θα κορυφωθεί το βράδυ της Τρίτης προς χαράματα της Τετάρτης 18 Νοεμβρίου. Το θετικό είναι ότι η κορύφωση του φαινομένου θα συμπέσει με «μισογεμάτο» φεγγάρι, η περιορισμένη λάμψη του οποίου δεν θα είναι αρκετή για να «σβήσει» τις φωτεινές τροχιές των διαττόντων. Οι Λεοντίδες θεωρούνται από τις θεαματικές βροχές διαττόντων, καθώς δίνουν έως 40 πεφταστέρια την ώρα. Κάθε περίπου 33 χρόνια παρουσιάζουν μια περιοδική κορύφωση, κατά την οποία γίνονται ορατά εκατοντάδες μετέωρα την ώρα. Μάλιστα το 1833 η βροχή των Λεοντιδών εξελίχτηκε σε πραγματική καταιγίδα. «Η μεγαλύτερη βροχή διαττόντων που παρατηρήθηκε ποτέ ήταν η Καταιγίδα των Λεοντιδών στις 12 προς 13η Νοεμβρίου του 1833, όταν τα μετέωρα έμοιαζαν με πυροτεχνήματα από μια ροή δεκάδων μετεώρων κάθε δευτερόλεπτο, που διήρκεσε επί ώρες» αναφέρει ο αστρονόμος και επίτιμος διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανητάριου, Διονύσης Σιμόπουλος.

Κομμάτια ύλης

Οι Λεοντίδες προέρχονται από τον αστερισμό του Λέοντα και στην πραγματικότητα είναι μικροσκοπικά κομμάτια ύλης, απομεινάρια της ουράς του κομήτη Τεμπλ Τατλ.

Κάθε Νοέμβριο η Γη εισέρχεται σε μια περιοχή του Διαστήματος όπου υπάρχει συγκέντρωση τέτοιας ύλης, η οποία πέφτει πάνω της με ταχύτητα περίπου 108.000 χιλιομέτρων την ώρα, με αποτέλεσμα τα υπολείμματα του κομήτη να καίγονται εξαιτίας της τριβής με την ατμόσφαιρα και να παράγουν φωτεινά ίχνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα