Υπαίθριο παιχνίδι για καλή όραση

ΥΓΕΙΑΥπαίθριο παιχνίδι για καλή όρασηΠαρασκευή, Σεπτέμβριος 18, 2015 - 17:39

Το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης μυωπίας στα παιδιά. Ερευνητές, με επικεφαλής τον Μινγκουάνγκ Χε του πανεπιστημίου Σαν Γιατ-σεν της Γκουανγκτσού, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), μελέτησαν την όραση μαθητών με μέση ηλικία 6,6 ετών 12 δημοτικών σχολείων, στα μισά εκ των οποίων καθιερώθηκε πρόσθετο υποχρεωτικό 40λεπτο παιχνίδι σε ανοιχτό

χώρο καθημερινά.

Στο ξεκίνημα της έρευνας είχε μυωπία μόνο το 2% των παιδιών και στις δύο ομάδες. Επειτα από τρία χρόνια διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που έπαιζαν έξω εμφάνιζαν μυωπία σε ποσοστό 30%, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό για τους συμμαθητές τους που δεν έπαιζαν έξω ανερχόταν στο 40%.

Παρά το γεγονός ότι η ποσοστιαία διαφορά δεν είναι μεγάλη, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι είναι σημαντική και παραμένει στα ίδια επίπεδα ακόμη και σε περιπτώσεις οικογενειακού ιστορικού μυωπίας.

Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι υπαίθριες δραστηριότητες στην παιδική ηλικία κάνουν καλό στα μάτια των παιδιών, καθώς τα βοηθούν να εξισορροπούν τις πολλές σχολικές και άλλες δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους, όπου είναι υποχρεωμένα να εστιάζουν σε μικρές αποστάσεις.

Μπροστά στις οθόνες

Η πολύωρη παραμονή μπροστά από οθόνες συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μυωπίας ή επιδείνωσης της υπάρχουσας, ενώ όσο πιο νωρίς εμφανίζεται η μυωπία σε ένα παιδί τόσο περισσότερο ενδέχεται να αυξηθεί με την πάροδο των χρόνων και να εξελιχθεί σε παθολογική μυωπία. «Για τον λόγο αυτό η καθυστερημένη εκδήλωσή της σε μικρά παιδιά μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία των ματιών» καταλήγουν οι ερευνητές.

Τα ποσοστά μυωπίας ανά τον κόσμο παρουσιάζουν παγκοσμίως αυξημένη τάση τα τελευταία χρόνια. Παρά το γεγονός μάλιστα ότι είναι ευρέως διαδεδομένη οφθαλμολογική πάθηση, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής τρόπος για την αποτελεσματική πρόληψή της. Η πάθηση φαίνεται να οφείλεται τόσο σε γενετικούς όσο και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΜΒΟΚΙΔΗ

Keywords
Τυχαία Θέματα