Υπουργός Πολιτισμού με πούρο σε μουσείο

ΡΕΠΟΡΤΑΖΗ συνέντευξη Τύπου στο πρώην ΦΙΞ και το ατόπημα του Νίκου Ξυδάκη που ενεργοποίησε το σύστημα πυρανίχνευσηςΥπουργός Πολιτισμού με πούρο σε μουσείοΔευτέρα, Μάιος 18, 2015 - 14:21

Το μόνο βέβαιο είναι πως το σύστημα πυρανίχνευσης και πυρασφάλειας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης λειτουργεί άψογα. Τι κι αν χρειάστηκε να το μάθουμε με τον πλέον δυσάρεστο τρόπο, σε μια εντελώς ακατάλληλη -χρονικά- συγκυρία, στην επίσημη πρώτη παρουσίασή του στους εκπροσώπους του Τύπου το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου...

Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού

Νίκος Ξυδάκης μετά το πέρας της συνέντευξης Τύπου αλλά και της ξενάγησης στους χώρους του πολιτιστικού ιδρύματος κατέβηκε στο λόμπι, όπου δόθηκε μια μικρή δεξίωση. Εκεί, κι ενώ είχαν αποχωρήσει οι περισσότεροι, ο αναπληρωτής υπουργός άναψε μέσα στο μουσείο (!) το μικρό πούρο του, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθούν οι εξαιρετικά ευαίσθητοι αισθητήρες και να αρχίσει να χτυπάει ο συναγερμός προκαλώντας έντονη αναστάτωση. Φυσικά το σοβαρό αυτό ατόπημα σχολιάστηκε με επικριτική διάθεση από όλους.

«Ατυχές, ζητώ συγγνώμη. Αν υπάρχει δικαιολογία (σαν περιγραφή του ενόχου), είναι ότι ο χώρος ήταν πια άδειος, μια μικρή παρέα μόνο και άναψα ένα σιγκαρίλο σβηστό από πολύ νωρίτερα, από την ταράτσα. Εκοψα το τσιγάρο λόγω υγείας και έγινα χειρότερος...» είπε ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός στο facebook απαντώντας σε αιχμηρά σχόλια χρηστών.

Το ατυχές περιστατικό δεν στάθηκε φυσικά ικανό να αμαυρώσει την παρουσίαση, καθώς ο χώρος -αν και άδειος- ήταν πλημμυρισμένος από φως: στον χώρο υποδοχής, στους εκθεσιακούς χώρους και φυσικά στην όμορφη ταράτσα του με την πανοραμική θέα της Αθήνας, που κόβει την ανάσα.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη, στόχος είναι το μουσείο να παραδοθεί στο κοινό εντός του 2015. Τα εγκαίνιά του θα γίνουν τότε με κάθε επισημότητα. Η προχθεσινή εξάλλου παρουσίαση έγινε με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, στην οποία συμμετείχε συμβολικά το ΕΜΣΤ.

«Η συνάντησή μας αυτή είναι μια πρόσκληση γνωριμίας» επισήμανε ο κ. Ξυδάκης. «Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στεγάστηκε στον ερειπιώνα του Φιξ, μεταβλήθηκε σε ένα νομαδικό μουσείο και να που τώρα επιτέλους ολοκληρώνεται. Από ένα συναρπαστικό φάντασμα μεταβάλλεται σε έναν πυκνωτή, έναν εκπυρσοκροτητή που δημιουργεί σχέσεις μεταξύ των εικαστικών έργων και των ανθρώπων» συμπλήρωσε.

Για μια «ιστορική ημέρα στην ιστορία του μουσείου» έκανε λόγο ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού Γιώργος Παπαναστασίου, ενώ η διευθύντριά του Κατερίνα Κοσκινά υποστήριξε πως με τη «συνάντηση αυτή εγκαινιάζεται το κέλυφος του μουσείου που σύντομα θα στεγάσει το ΕΜΣΤ».

Το κτίριο των 18.500 τετραγωνικών μέτρων (3.000 τ.μ. είναι η ταράτσα του) έχει παραδοθεί μερικώς στο ΕΜΣΤ. Για την ακρίβεια, έχουν δοθεί ο ημιόροφος και ο πρώτος όροφος του κτιρίου, στον οποίο μεταφέρθηκαν (μόλις την περασμένη Δευτέρα) οι διοικητικές υπηρεσίες. Η παράδοση όλου του οικοδομήματος θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2016. Οι μόνιμες συλλογές του, οι οποίες περιλαμβάνουν έργα τέχνης γνωστών ξένων και Ελλήνων εικαστικών, όπως η Χρύσα, ο Γιάννης Κουνέλλης, ο Κώστας Τσόκλης και ο Λουκάς Σαμαράς, θα στεγαστούν στον δεύτερο, τρίτο και τον τέταρτο όροφο.

«Χρειάστηκαν να περάσουν 11 χρόνια, πέντε υπουργοί και 12 διαφορετικά διοικητικά συμβούλια για να γίνει αυτό το κτίριο» υπογράμμισε ο αρχιτέκτονας του έργου Βαγγέλης Στυλιανίδης. Λιτό αλλά συνάμα εκθαμβωτικό λόγω μεγέθους -«θηρίο» το αποκάλεσε η κ. Κοσκινά-, το πενταώροφο ΕΜΣΤ έχει πολλά δυνατά σημεία. Στο κτίριο ακόμη υπάρχει πρόβλεψη για εστιατόριο, το οποίο θα έχει θέα στην Ακρόπολη.

Η απουσία της Αννας Καφέτση και τα οικονομικά

Μεγάλη απούσα από την προχθεσινή εκδήλωση ήταν η προηγούμενη διευθύντρια του μουσείου, που τόσο άκομψα αποπέμφθηκε από τη θέση της, η Αννα Καφέτση, στην οποία ωστόσο έγινε ιδιαίτερη μνεία από όλους. «Είναι ένα κτίριο το οποίο δεν θα υπήρχε, αν δεν είχε ξεκινήσει η διαδικασία από το πείσμα και το όραμα της προκατόχου μου» δήλωσε η κ. Κοσκινά συνεχίζοντας πως η κ. Καφέτση κλήθηκε, αλλά δεν παρέστη στην εκδήλωση.

Πόσα χρήματα απαιτούνται για να λειτουργήσει το μουσείο; Οπως έγινε γνωστό, το μουσείο έχει σήμερα στα ταμεία του μόλις 3.000 ευρώ. Σχεδόν 2.000.000 ευρώ χρειάζεται ετησίως, όπως επισημαίνει ο κ. Παπαναστασίου, ενώ σήμερα λαμβάνει 400.000 ευρώ που αρκούν μόνο για τη μισθοδοσία των 14 υπαλλήλων. Η μεγάλη χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος - της τάξης των 3.000.000 ευρώ- θα χρησιμοποιηθεί για την απόκτηση του απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα