Παγωτά – Τι πρέπει να γνωρίζουμε!

Το παγωτό αποτελεί την πλέον αγαπημένη καλοκαιρινή λιχουδιά των παιδιών, γεγονός που – όπως οι περισσότεροι ίσως θυμόμαστε από την παιδική μας ηλικία – οδηγεί και σε ένα άτυπο «συναγωνισμό» για το ποιο έχει καταναλώσει τα περισσότερα.

Η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση παγωτού στην Ελλάδα ανέρχεται στα 5,5 κιλά, με τις μεγαλύτερες ποσότητες να καταναλώνονται από Ιούνιο μέχρι τέλη Αυγούστου, όταν οι 9 στους 10 Έλληνες τρώνε παγωτό

τουλάχιστον μία φορά κάθε μήνα.

Μολονότι οι υπέροχες γεύσεις του παγωτού, καθώς και η προσωρινή αίσθηση δροσιάς που προσφέρει, το καθιστούν ακαταμάχητη γευστική προτίμηση για τους μικρούς μας φίλους, είναι αναγκαίο να εξετάσουμε τη διατροφική του αξία καθώς και τις προϋποθέσεις για την ασφαλή κατανάλωσή του.

Για να αξιολογήσει κανείς την θρεπτική αξία του παγωτού, πρέπει να ελέγξει τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του. Γενικά, οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται είναι: γάλα, αυγά, κακάο, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, χυμοί φρούτων, γλυκαντικές ουσίες, γαλακτωματοποιητές, σταθεροποιητές, χρώματα και αρώματα.

Επιπλέον, μπορεί να προστεθούν σιρόπι σοκολάτας, σιρόπι καραμέλας, σιρόπι φρούτων, κομμάτια σοκολάτας, ξηροί καρποί, κομμάτια φρούτων.

Το γάλα αποτελεί το κύριο συστατικό των παγωτών και μπορεί να χρησιμοποιείται σε διάφορες μορφές του, όπως: νωπό πλήρες, αποβουτυρωμένο, συμπυκνωμένο, σκόνη πλήρους γάλακτος ή σκόνη αποβουτυρωμένου γάλακτος.

Στο πλαίσιο αυτό, το παγωτό αυτό έχει θρεπτική αξία και μπορεί να αποτελέσει για το παιδί πηγή λήψης πολλών θρεπτικών συστατικών (πρωτεϊνών, υδατανθράκων, λιπαρών, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων).

Ποια παγωτά δεν πρέπει να καταναλώνονται

Όταν καταναλώνουμε παγωτά του εμπορίου θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί η αυξημένη περιεκτικότητα του παγωτού σε γάλα, το καθιστά ευπαθές τρόφιμο. Η κατανάλωση ακατάλληλου παγωτού μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση.

Για να μειωθεί αυτός ο κίνδυνος, δεν πρέπει να καταναλώνονται παγωτά τα οποία:

* Δεν έχουν την απαιτούμενη σκληρότητα ή φυλάσσονται σε καταψύκτη που δείχνει να έχει προβλήματα λειτουργίας.

* Έχουν χαρτί συσκευασίας υγρό, κολλημένο πάνω στο τρόφιμο ή σχισμένο, ή έχουν παραμορφωμένο σχήμα ή συσκευασία.

* Είναι μαλακά, υδαρή, με υφή που μοιάζει με αυτή του γιαουρτιού ή του βουτύρου ή κόκκων άμμου.

* Εμφανίζουν ίζημα ή θρυμματίζονται σε μικρά κομμάτια ή περιέχουν μικροκρυστάλλους (αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το παγωτό αποψύχθηκε και μετά καταψύχθηκε εκ νέου).

* Έχουν περίεργη γεύση ή οσμή,

Τι να προσέχουμε στα «χύμα» παγωτά
Αν τα παγωτά αγοράζονται χύμα, θα πρέπει:

* Να ελέγχουμε τη λειτουργία και την καθαριότητα του ψυγείου

* Να βεβαιωνόμαστε ότι το ψυγείο δεν είναι εκτεθειμένο στον ήλιο.

* Να βεβαιωνόμαστε ότι το ειδικό κουτάλι σερβιρίσματος βρίσκεται σε διαφανές δοχείο με καθαρό νερό.

Πηγή:http://www.advancehealth.gr  

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Τελευταία Νέα Κατηγορίας Συνταγές