Διατροφικά... προξενιά!

Γνωρίζετε την ιστοσελίδα Match.com; Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ιντερνετικές πλατφόρμες εύρεσης ερωτικού συντρόφου. Φτιάχνοντας ένα προφίλ εκεί, καθένας -άντρας ή γυναίκα- μπορεί να συστηθεί στους υπόλοιπους χρήστες και να αναζητήσει το έτερον του ήμισυ στην τεράστια δεξαμενή singles που διαθέτει η υπηρεσία. Καθένας δηλώνει ποιος είναι, βάζει τη φωτογραφία του, ενημερώνει τους υπολοίπους για το τι ψάχνει και τι τον ενδιαφέρει και το πάρτι ξεκινά. Φανταστείτε τώρα κάτι αντίστοιχο για... τρόφιμα!

Όχι, δεν αστειευόμαστε.

Αυτή τη δουλειά κάνουν ουσιαστικά τώρα πια τα food hubs, οι ιντερνετικοί κόμβοι όπως θα μπορούσαμε να τους πούμε, όπου παραγωγοί και έμποροι, εστιάτορες και σεφ μπορούν να έρθουν σε επαφή και να κάνουν συναλλαγές, μέσω διαδικτύου. Μέχρι πρόσφατα αυτό συνέβαινε με φυσική παρουσία, δηλαδή υπήρχαν μεγάλες κεντρικές αγορές όπου συναντιούνταν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Τώρα δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω από τη δημιουργία ενός λογαριασμού σε ένα από αυτά τα food hubs και μερικά κλικ. Ένας αγρότης μπορεί να ποστάρει στον ιστότοπο πληροφορίες για τη σοδειά του, π.χ. «τα 10 στρέμματα βιοδυναμικής ντομάτας που καλλιεργώ θα συγκομιστούν στα μέσα Ιούνη». Ένας σεφ, ένας εστιάτορας ή ένας λιανοπωλητής της περιοχής μπορεί να εκδηλώσει ενδιαφέρον να αγοράσει τη σοδειά ή ένα μέρος της, στέλνοντας μέιλ στον παραγωγό. Και οι αγοραστές μπορούν επίσης να ποστάρουν την αγγελία τους, δηλαδή το τι προιόντα ενδιαφέρονται ή αναζητούν να αγοράσουν.

Το πιο γνωστό τέτοιο σάιτ και από τα πρώτα που δημιουργήθηκαν είναι το Food-Hub.org, της «πράσινης» εταιρείας εμπορικής στρατηγικής Ecotrust στο Πόρτλαντ του Όρεγκον. Ήδη η ιστοσελίδα έχει γίνει πολύτιμο εργαλείο για τους αγρότες που έως τότε δεν είχαν ιδέα την πόρτα ποιών εστιατορίων, σχολείων ή παμπ να χτυπήσουν για να διαθέσουν τα προϊόντα τους. Οι περισσότεροι παραγωγοί είναι σε αγροτικές περιοχές, ενώ οι αγοραστές και λιανοπωλητές σε αστικές, με αποτέλεσμα πολύ συχνά η σύνδεση μεταξύ τους να είναι δύσκολη. Τώρα με τα food hubs αυτό το πρόβλημα λύνεται. Για αυτό και όλο και περισσότερα παρόμοια σάιτς κάνουν την εμφάνισή τους, από το Μίτσιγκαν μέχρι τη Νεβάδα. Το παράδειγμα των Αμερικανών ακολουθεί και ο Καναδάς, με παρόμοια ιστοσελίδα με βάση το Οντάριο. Στη Βρετανία υπάρχει αντιστοίχως το FoodTrade που ξεκίνησε πέρυσι το χειμώνα και έχει ήδη 500 μέλη.

Μια εξαιρετική ιδέα και για την Ελλάδα, αν οι Έλληνες αγρότες αποκτήσουν μεγαλύτερη πρόσβαση στην σύγχρονη τεχνολογία και το ίντερνετ. Πολλοί νέοι, ιδιαίτερα βιολογικοί καλλιεργητές, μοιάζουν έτοιμοι να ανοίξουν το δρόμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Διατροφικά,diatrofika