Τουριστικές σχολές στα πρότυπα της Γερμανίας

Η Ελλάδα επενδύει στο σύστημα διττής εκπαίδευσης, όπου οι σπουδαστές μοιράζουν τον χρόνο τους ανάμεσα στα θρανία και το επαγγελματικό περιβάλλον.

Με παζλ παρομοιάζει ένα διαφημιστικό σποτάκι στη Γερμανία τη φιλοσοφία της διττής εκπαίδευσης, δηλαδή το μοίρασμα του εκπαιδευτικού χρόνου ανάμεσα στα θρανία και στις επιχειρήσεις, προκειμένου να πείσει όσους αμφιταλαντεύονται ότι θεωρία και πράξη είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Το σύστημα της «διττής εκπαίδευσης»,

μια γερμανική πατέντα που έχει σημειώσει επιτυχία στη γενέθλια χώρα της, εγκαινιάζεται από αρχές Νοεμβρίου και στην Ελλάδα.

Πρόκειται για τρεις επαγγελματικές σχολές, που θα λειτουργούν από τον ΟΑΕΔ σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, ενώ την επιστημονική επίβλεψη θα έχει το Πανεπιστήμιο του Osnabrück. «Το πρόγραμμα ξεκινάει με τρία τμήματα: μαγείρων και ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Αθήνα και επισιτιστών στο Ηράκλειο Κρήτης», εξηγεί στην «Κ» ο δρ Θανάσης Κελέμης, γενικός διευθυντής του επιμελητηρίου. «Οι σπουδαστές θα εργάζονται κατά την τουριστική σεζόν σε αντίστοιχες εταιρείες κυρίως σε Αθήνα και Κρήτη», προσθέτει.

Τα θεμέλια αυτής της συνεργασίας μπήκαν τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν πέντε κράτη - μέλη της Ε.Ε., Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Σλοβακία, Λεττονία και η Ελλάδα υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας με το υπουργείο Παιδείας και Ερευνας της Γερμανίας. Στόχος η καταπολέμηση της ιδιαίτερα υψηλής ανεργίας των νέων στον «πληγωμένο» ευρωπαϊκό Νότο. Υπενθυμίζεται ότι παρεμφερή προγράμματα συνεργασίας διατηρεί η Γερμανία με πολλές χώρες, όπως την Τουρκία, το Ισραήλ και τη Βραζιλία. Στην Ισπανία κορυφαίες επιχειρήσεις, όπως η Seat, έχουν ενστερνιστεί ήδη από την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά το εν λόγω εκπαιδευτικό μοντέλο. Είχε φτάσει, συνεπώς, η σειρά της Ελλάδας, όπου η ιδέα βρήκε εύφορο έδαφος στους κόλπους της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

Η Ελλάδα, όπως ίσως ήταν αναμενόμενο, θα επενδύσει το εν λόγω σύστημα στη «βαριά» βιομηχανία της, τον τουρισμό. «Μια Ελληνίδα της Γερμανίας, η οποία κατά τις θερινές της διακοπές, παρατήρησε την έλλειψη κατάλληλων υπαλλήλων σε θέσεις-κλειδιά στον τουρισμό. Εκείνη απευθύνθηκε σε εμάς», θυμάται ο δρ Κελέμης.

Τα ΤΕΙ τουριστικών επαγγελμάτων εκπαιδεύουν τους σπουδαστές τους στην οργάνωση επιχειρήσεων και το μάνατζμεντ. «Ωστόσο, υφίστανται πολλά πόστα, στα οποία ένας σωστά προετοιμασμένος υπάλληλος μπορεί να κάνει κυριολεκτικά θαύματα, σημειώνει ο ίδιος.

Πού έγκειται, ωστόσο, η ειδοποιός διαφορά στην εκπαίδευση. «Οπως μαρτυρά και η λέξη, η εκπαίδευση γίνεται σε δύο επίπεδα, θεωρητικό και πρακτικό», επισημαίνει ο δρ Κελέμης. Στην πρακτική, όμως, εξάσκηση δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα, καθώς γίνεται σε «πραγματικές συνθήκες». Και σε αντίθεση με τα ειωθότα, η πρακτική δεν γίνεται στους χώρους της σχολής, αλλά στο πραγματικό επαγγελματικό περιβάλλον. «Απευθυνθήκαμε αρχικά στις επιχειρήσεις, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει ανάγκη για τις ειδικότητες αυτές» διευκρινίζει ο ίδιος. Η ανταπόκριση υπήρξε παραπάνω από θερμή, αφού σε πρώτο στάδιο εκδήλωσαν ενδιαφέρον ορισμένες από τις πιο επιτυχημένες και ευημερούσες ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας.

Ο ρόλος των επιχειρήσεων, άλλωστε, είναι κομβικός: αυτές επιλέγουν τους υποψηφίους και τους προσφέρουν στις μονάδες τους εργασία κατά τη θερινή περίοδο και μάλιστα επί πληρωμή (τις νόμιμες απολαβές). Οι νέοι θα υπογράφουν σύμβαση εργασίας με τη συμβαλλόμενη επιχείρηση και το Επιμελητήριο.

Είναι, επίσης, ενδεικτικό ότι σε χώρες όπου ήδη εφαρμόζεται το διττό σύστημα εκπαίδευσης, ένα ποσοστό της τάξης του 50-60% μετά το πέρας της εκπαίδευσης απορροφάται από την ίδια την επιχείρηση. Και αυτό διότι η επιχείρηση έχει επενδύσει στην εκπαίδευσή του, λαμβάνοντας υπόψη και τις ανάγκες του σπουδαστή αλλά και τις ανάγκες της ίδιας της επιχείρησης.

Oι μελλοντικοί απόφοιτοι θα υπερέχουν και σε ένα ακόμα σημείο: τη γλωσσομάθεια. «Στο πρόγραμμα προσθέσαμε με δική μας πρωτοβουλία τη διδασκαλία αγγλικών και γερμανικών, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε».

Οι εν λόγω σχολές απευθύνονται σε αποφοίτους Λυκείου, 18 έως 20 ετών, και η 3ετής φοίτηση είναι δωρεάν. Το κόστος αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το γερμανικό υπουργείο Παιδείας και Ερευνας. Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα και εφόσον περάσουν επιτυχώς τις εξετάσεις, θα αποδοθεί στους νέους επαγγελματίες αναγνωρισμένο πτυχίο από τη Γερμανία, επιπέδου 4. Ετσι, θα έχουν μελλοντικά τη δυνατότητα να απασχοληθούν στον τουρισμό, στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. «Αν εξασφαλίσουμε πόρους, στο μέλλον θα στέλνουμε για πρακτικές τους σπουδαστές και στη Γερμανία», καταλήγει ο δρ Κελέμης, «ενώ ενδέχεται του χρόνου να επεκταθούν οι σχολές και σε άλλες πόλεις».

Αναδημοσίευση από το www.kathimerini.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα