30 χρόνια από την σφαγή των Παλαιστινίων στη Σάμπρα και τη Σατίλα

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;} Δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη στη στυγνή δολοφονία των προσφύγων Η μπόχα της αδικίας ακόμη διαποτίζει τα στρατόπεδα προσφύγων στη Σάμπρα και στη Σατίλα όπου 1.700 Παλαιστίνιοι σφαγιάστηκαν πριν από 30 χρόνια, γράφει ο Ρόμπερφ Φισκ στον «Independent». Ο βετεράνος αυτός ανταποκριτής στη Μέση Ανατολή, που υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας του μακελειού στα δυο αυτά στρατόπεδα παλαιστινίων προσφύγων στον
Λίβανο, τονίζει ότι κανένας δεν έχει καταδικαστεί για το έγκλημα. «Η Σάμπρα και η Σατίλα αποτελούν μνημείο προς τους εγκληματίες που απέφυγαν τις ευθύνες τους, που ξέφυγαν», γράφει στη στήλη του στη βρετανική εφημερίδα.
Ο Φισκ παραθέτει τα λόγια του Παλαιστινίου Χαλέντ Αμπου Νουρ που ζει στα στρατόπεδα αυτά και που την εποχή της σφαγής ήταν έφηβος: «Απαιτήσαμε δικαιοσύνη, διεθνείς δίκες _ αλλά τίποτα. Ούτε ένας δεν τιμωρήθηκε ως υπεύθυνος. Ούτε ένας δεν πέρασε από δίκη. Γι\' αυτό οι Ισραηλινοί μπόρεσαν να σφαγιάσουν τόσους Παλαιστινίους στον πόλεμο της Γάζας το 2008-9. Αν είχαν πραγματοποιηθεί δίκες για όσα συνέβησαν εδώ πριν από 30 χρόνια, δεν θα είχε συμβεί το μακελειό στη Γάζα».
«Εχει δίκιο», γράφει ο Φισκ. Σημειώνει ότι κανένας ηγέτης, Δυτικός ή Αραβας, δεν έχει ποτέ επισκεφθεί τη Σάμπρα και τη Σατίλα για να τιμήσει τους νεκρούς. Και ότι είναι ειρωνικό ότι η μοναδική χώρα που πραγματοποίησε σοβαρή επίσημη έρευνα για το μακελειό είναι το Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός έστειλε τους δολοφόνους στα στρατόπεδα προσφύγων και μετά παρακολούθησε τις σφαγές χωρίς να επεμβαίνει. Η έρευνα εκείνη θεώρησε ως κύριο υπεύθυνο τον τότε υπουργό Αμυνας, μετέπειτα πρωθυπουργό και νυν ασθενή σε κώμα Αριέλ Σαρόν διότι έστειλε τους αδίστακτους αντι-παλαιστινιακούς φαλαγγίτες στα στρατόπεδα «για να τα καθαρίσουν από τους τρομοκράτες». Τρομοκράτες που, όπως σημειώνει ο Φισκ, «αποδείχτηκαν τόσο ανύπαρκτοι όσο τα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ 21 χρόνια αργότερα».
tovima.gr, 16/9/2012
Keywords
Τυχαία Θέματα