4 στους 5 πλούσιους Έλληνες φοροδιαφεύγουν

Tweet

Αποκαλυπτικά στοιχεία: Σε 100 ελέγχους offshore βρέθηκε ότι μόνο οι 20 πλήρωναν τους φόρους τους για τα ακίνητα που διατηρούν στη χώρα μας -Οι διαφυγόντες φόροι που έχουν καταλογιστεί ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ, δηλαδή 300.000 ευρώ και άνω κατά μέσο όρο για κάθε ελεγχόμενο

Σοκ προκαλεί η έκταση της «πολυτελούς» φοροδιαφυγής, η οποία αποκαλύπτεται από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ).

Περισσότεροι από 1.200 καυτοί φάκελοι που αφορούν υποθέσεις φοροδιαφυγής από μεγαλόσχημους βρίσκονται καθ’ οδόν προς το γραφείο της νέας Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων κυρίας Κατερίνας Σαββαΐδου, που αποκαλύπτουν ότι μόνο ένας στους πέντε πλουσίους που ελέγχονται έχει κάνει δήλωση με ειλικρίνεια και έχει φορολογηθεί για τα πλήρη εισοδήματά του.

Προτού φτάσουν όμως στο αποτέλεσμα αυτό χάθηκαν τέσσερα χρόνια απραξίας των κυβερνήσεων και το μάρμαρο πλήρωσαν η «μαρίδα» της φοροδιαφυγής και οι μισθοσυντήρητοι, ενώ πολύτιμος χρόνος χάθηκε επειδή τα CD «χάνονταν» στον δρόμο και κανείς δεν άγγιζε τους πάνω από 2.000 μεγαλόσχημους της λίστας Λαγκάρντ ή τους 24.000 της λίστας των εμβασμάτων που είχαν βγάλει πάνω από 10 δισ. ευρώ ζεστό χρήμα από τη χώρα. Μάλλον όμως κάτι άλλαξε και πλέον φαίνεται πως η ώρα της κρίσης πλησιάζει για όσους έμεναν στο απυρόβλητο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newmoney.gr στους τελευταίους μήνες το ΚΕΦΟΜΕΠ πήρε φωτιά και έτσι ολοκληρώθηκαν 500 έλεγχοι φορολογουμένων μεγάλου πλούτου (έναντι μόλις 50 στα προηγούμενα δύο χρόνια). Τα στοιχεία που φτάνουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) δείχνουν ότι από τους ελέγχους που ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται στο τελικό στάδιο πριν καθαρογραφούν το ποσοστό φοροδιαφυγής φτάνει στο ιλιγγιώδες 80%. Συγκεκριμένα:

■ 400 έλεγχοι αφορούσαν σε εμβάσματα προς το εξωτερικό. Ούτε οι 100 όμως δεν ήταν ειλικρινείς!

■ 100 έλεγχοι αφορούσαν σε offshore. Βρέθηκε ότι μόνο οι 20 πλήρωναν τους φόρους τους (15% επί της αντικειμενικής αξίας τους) για τα ακίνητα που διατηρούν στη χώρα μας.

■ Οι διαφυγόντες φόροι που έχουν καταλογιστεί ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ, δηλαδή 300.000 ευρώ και άνω κατά μέσο όρο για κάθε ελεγχόμενο. Τα 130 εκατ. ευρώ προέρχονται από ελέγχους για τα εμβάσματα που έφευγαν στο εξωτερικό και άλλα 25 εκατ. από φόρους ακινήτων που κρύβονταν στις offshore.

Τα μεγάλα βήματα προόδου αυτά έγιναν αφού πρώτα:

■ Τον Αύγουστο του 2012 αποκαλύφθηκε ότι άλλαζε χέρια η λίστα Λαγκάρντ (ή λίστα Φαλτσιάνι) χωρίς να ξεκινά ο έλεγχός της.

■ Συγκροτήθηκε το ΚΕΦΟΜΕΠ (μέσα του 2013).

■ Αλλαξε ο νόμος για να επιτρέπεται στη φορολογική διοίκηση ο μερικός έλεγχος (Δεκέμβριος 2013).

■ Αντέδρασαν οι οικονομικοί εισαγγελείς και ανέθεσαν στο ΚΕΦΟΜΕΠ μέρος των ελέγχων που είχε αναλάβει το ΣΔΟΕ (Φεβρουάριος 2014).

■ Αλλαξε η ηγεσία στο ΚΕΦΟΜΕΠ (Απρίλιος 2014).

Οι έλεγχοι αυτοί γίνονται ηλεκτρονικά, με ειδικό λογισμικό και αλγόριθμους που βγάζουν σχεδόν αυτοματοποιημένα τα αποτελέσματα, χωρίς να υπάρχουν περιθώρια ανθρώπινης παρέμβασης ή συνδιαλλαγής με τον ελεγκτή.

Τι πληρώνουν

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Πολιτικής Εισπράξεων του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι τέλος Μαΐου είχαν ολοκληρωθεί 202 έλεγχοι, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΓΓΔΕ, τον Ιούνιο έκλεισαν άλλοι 200. Αυτοί οι έλεγχοι σε έχοντες και κατέχοντες είναι και οι μόνοι που αποδίδουν πραγματικά έσοδα στο Δημόσιο. Από τους πρώτους 202 ελέγχους βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα 19,4 εκατ. ευρώ (περίπου 100.000 ευρώ κατά μέσο όρο για κάθε ελεγχόμενο). Μέχρι τον Μάιο εισπράχθηκαν τα 13,6 εκατ. ευρώ (ή 67.326 ευρώ κατά μέσο όρο) από κατασχέσεις λογαριασμών και λοιπών περιουσιακών στοιχείων, ενώ 15 υποθέσεις στάλθηκαν στον εισαγγελέα.

Οι έλεγχοι λοιπόν σε «μεγαλοκαρχαρίες» φαίνεται να πήραν μπροστά και μάλιστα θα πρέπει να επιταχυνθούν, όχι μόνο για να αποκατασταθεί η αδικία των περασμένων ετών, αλλά γιατί τα συνήθη «υποζύγια» (όλοι οι υπόλοιποι δηλαδή) αδυνατούν πλέον να τα βγάλουν πέρα με τα χρέη που τους φόρτωσε η υπερφολόγηση. Παρότι ασκήθηκαν 1.202 αγωγές και διώξεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, οι μικρομεσαίοι πληρώνουν ό,τι μπορούν και μόνο για παλαιά χρέη τους (προ του 2014), αλλά δημιουργούν νέα επειδή δεν μπορούν να πληρώνουν τους τρέχοντες φόρους. Ετσι βρίσκονται στον αέρα τα 11 δισ. ευρώ που υπολογίζει να εισπράξει η κυβέρνηση στο β’ εξάμηνο του 2014 (από φόρους εισοδήματος, ακινήτων κ.λπ.) και γι' αυτό απειλείται με οικονομικό και πολιτικό ναυάγιο αν δεν βρει λεφτά εκεί όπου πραγματικά υπάρχουν, δηλαδή στη μεγάλη φοροδιαφυγή.

Πηγή: newmoney.gr

Tags: φορολογίαφόροιμεγάλος πλούτος Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα