MARS 2020: Αποστολή αναζήτησης άμεσων ενδείξεων ζωής στο παρελθόν του Αρη
Το επόμενο βήμα της NASA στο πρόγραμμα εξερεύνησης του πλανήτη Αρη αποτελεί η ρομποτική αποστολή Mars 2020 (Αρης 2020), που πρόκειται να εκτοξευτεί το καλοκαίρι του 2020, φτάνοντας στον προορισμό της την άνοιξη του 2021. Η αποστολή θα επιδιώξει να δώσει πιο χειροπιαστή απάντηση στο ερώτημα αν εμφανίστηκε κάποτε ζωή στον Αρη. Γι' αυτό θα προχωρήσει πέρα από εκεί που έφτασαν
Για να πετύχει το σκοπό του, το ρόβερ Mars 2020 θα διαθέτει ένα τρυπάνι ικανό να πάρει δείγματα των πιο ενδιαφερόντων πετρωμάτων, αλλά και χώματος (ρεγόλιθου) και να τα συγκεντρώσει σε ένα σημείο στην επιφάνεια του Αρη. Μια μελλοντική αποστολή θα μπορούσε να επιστρέψει αυτά τα δείγματα στη Γη. Στην περίπτωση αυτή, οι επιστήμονες θα ήταν σε θέση να τα μελετήσουν σε εργαστήρια με τη βοήθεια εξειδικευμένου εξοπλισμού, μεγέθους δωματίου, που είναι πολύ μεγάλος και βαρύς για να μεταφερθεί στον Αρη, ώστε να γίνει επιτόπια ανάλυση των δειγμάτων.
Προϋποθέσεις για ...γήινους αρειανούς
Ταυτόχρονα, η αποστολή θα δώσει τη δυνατότητα στην αμερικανική διαστημική υπηρεσία να συγκεντρώσει γνώση και να δοκιμάσει τεχνολογίες που σχετίζονται με μια επανδρωμένη αποστολή στον Αρη, που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε κατοπινό, μη προσδιορισμένο ακόμα χρόνο. Ανάμεσα σε αυτές τις τεχνολογίες είναι εκείνη της παραγωγής οξυγόνου με ηλεκτροχημική διάσπαση σε θερμοκρασία 800 βαθμών Κελσίου του διοξειδίου του άνθρακα, που υπάρχει στην αραιή αρειανή ατμόσφαιρα (σε ποσοστό 96%). Το οξυγόνο αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για την τροφοδοσία των διαστημικών στολών και των καταλυμάτων των αστροναυτών, αλλά και ως οξειδωτικό για τα σκάφη, ώστε να χρειάζεται να μεταφέρουν μόνο το καύσιμο για την επιστροφή.
Αλλοι στόχοι της NASA είναι ο εντοπισμός πόρων πρώτης ανάγκης, όπως νερό σε μορφή πάγου κάτω από το έδαφος, η βελτίωση των τεχνικών προσεδάφισης και η μελέτη των μετεωρολογικών συνθηκών, της σκόνης και άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη δυνατότητα αστροναυτών στο μέλλον να ζήσουν και να εργαστούν για ένα διάστημα στον Αρη. Η δυνατότητα έκδοσης καθημερινού αρειανού μετεωρολογικού δελτίου θα τους είναι απαραίτητη για να μπορέσουν να αποφύγουν να εκτεθούν απρόβλεπτα σε επικίνδυνες συνθήκες. Τα στοιχεία που θα δώσει η αποστολή Mars 2020 θα συμβάλουν καθοριστικά σ' αυτό.
Εξέλιξη δοκιμασμένου μοντέλου
Η αποστολή Mars 2020 βασίζεται στην αρχιτεκτονική και την αποδεδειγμένης αξιοπιστίας τεχνολογία της αποστολής «Curiosity» (Περιέργεια) και του ομώνυμου ρόβερ, που «όργωσε» μια περιοχή του πλανήτη επί χρόνια ολόκληρα, στέλνοντας πολύτιμες φωτογραφίες και άλλες πληροφορίες. Θα χρησιμοποιήσει ένα κατευθυνόμενο σύστημα, εισόδου στην ατμόσφαιρα, καθόδου και προσεδάφισης, που περιλαμβάνει αλεξίπτωτο, όχημα καθόδου και τη μανούβρα γερανού για το κατέβασμα του ρόβερ στην επιφάνεια με τη βοήθεια συρματόσχοινου, κατά τα τελευταία δευτερόλεπτα της διαδικασίας. Αυτός ο τύπος συστήματος προσεδάφισης επιτρέπει το κατέβασμα ενός βαρύτερου ρόβερ με μεγαλύτερη ακρίβεια τοποθεσίας προσεδάφισης, συγκριτικά με το σύστημα του «Curiosity». Το Mars 2020 θα διαθέτει και ένα νέο σύστημα πλοήγησης, με βάση το ανάγλυφο του εδάφους, που θα του επιτρέψει να αποφύγει επικίνδυνα σημεία, που θα εντοπίσει ενώ ακόμη βρίσκεται σε κάθοδο μέσα από την ατμόσφαιρα.
Το ρόβερ Mars 2020 θα έχει αυτονομία 5-20 χιλιομέτρων. Με την έναρξη του επιστημονικού μέρους της αποστολής, θα οριστεί ένα σημείο αναφοράς όπου θα επιστρέφει μετά από κάθε λήψη δείγματος, για να το αποθηκεύει, μετά θα πηγαίνει στο επόμενο ενδιαφέρον σημείο για δειγματοληψία, θα επιστρέφει το δείγμα στο σημείο αναφοράς κ.ο.κ. Οι κυλινδρικοί πυρήνες των δειγμάτων, βάρους περίπου 15 γραμμαρίων, θα τοποθετούνται ρομποτικά μέσα σε σωλήνες οι οποίοι στη συνέχεια θα κλείνονται ερμητικά με καπάκι. Ενδεχομένως να επιλεγεί και δεύτερο ή και τρίτο σημείο αναφοράς, όπου θα τοποθετηθούν άλλες ομάδες δειγμάτων, ώστε να περιοριστούν οι πολλαπλές διαδρομές από τα ίδια σημεία και να αυξηθεί η έκταση που θα καλυφθεί κατά τη διάρκεια της αποστολής. Οι τεχνητοί δορυφόροι του Αρη, δηλαδή τα μητρικά σκάφη προηγούμενων αποστολών, μπορούν να εντοπίσουν τις θέσεις αποθήκευσης με ακρίβεια ενός μέτρου και οι κάμερες του ρόβερ αυξάνουν την ακρίβεια στο ένα εκατοστό του μέτρου, εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα εύκολου εντοπισμού τους, για την ανάκτηση των δειγμάτων, από μελλοντική αποστολή.
Βιοϋπογραφές
Πρώτα στη λίστα για παρατήρηση και δειγματοληψία θα είναι πετρώματα που σχηματίζονται ή μεταμορφώνονται (μεταμορφωσιγενή) κάτω από συνθήκες περιβάλλοντος που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την εμφάνιση μικροβιακής ζωής (όταν υπάρχει νερό σε υγρή μορφή κ.τ.λ.). Ορισμένα είδη πετρωμάτων μπορούν να διατηρήσουν χημικά ίχνη της ζωής, τις λεγόμενες βιοϋπογραφές, επί δισεκατομμύρια χρόνια. Παράλληλα το ρόβερ θα συλλέγει και ηφαιστειογενείς και άλλες πέτρες, ώστε να μπορέσουν απ' αυτές οι γεωλόγοι να συναγάγουν τις γεωλογικές και περιβαλλοντικές αλλαγές που συνέβησαν στον πλανήτη στο πέρασμα του χρόνου.
Στον εξοπλισμό του ρόβερ Mars 2020 περιλαμβάνονται πέρα από το σύστημα παραγωγής οξυγόνου και πολλά άλλα όργανα, όπως ένα εξελιγμένο σύστημα με κάμερες, ικανό για πανοραμική και στερεοσκοπική λήψη, που θα χρησιμοποιηθεί όχι μόνο σαν «μάτια» του ρόβερ, αλλά και για τις ορυκτολογικές παρατηρήσεις, ένα είδος κινητού μετεωρολογικού σταθμού, ένα φασματόμετρο φθορισμού ακτίνων-Χ για τη χημική ανάλυση των υλικών του εδάφους, ραντάρ για τη μελέτη του υπεδάφους με ανάλυση εκατοστού του μέτρου, ένα φασματόμετρο λέιζερ υπεριωδών ακτίνων επίσης για τη χημική ανάλυση του εδάφους και ειδικότερα των οργανικών ενώσεων που υπάρχουν σε αυτό και τέλος μια ειδική κάμερα για τον ίδιο σκοπό (SuperCam), στην κατασκευή της οποίας υπάρχει και γαλλική συμβολή.
Επιμέλεια: Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ - Ριζοσπάστης
Πηγή: http://mars.nasa.gov
Αρης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τεράστια πυρκαγιά σε πάρκινγκ κατέστρεψε εκατοντάδες αυτοκίνητα
- Καλλιάνος: «Ποδαρικό» με νέο κύμα κακοκαιρίας κάνει ο καιρός το 2018
- Πιο ανορθόγραφος... πεθαίνεις! Απίστευτες φωτογραφίες...
- ISIS: Με γκρι χρώμα τα εδάφη που κατείχε 1/1/2017. Τι κατέχει ένα χρόνο μετά
- Λαμία: Με μπουνιές άλλαξαν τη νέα χρονιά
- Κόντεψε να πνιγεί από βασιλόπιτα
- Πότε ανοίγουν ξανά τα εμπορικά καταστήματα
- 25 χρόνια από τη διάλυση της Τσεχοσλοβακίας
- Μεταγραφή 5 εκατομμυρίων ευρώ στον Ολυμπιακό
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Alfa Vita
- Ένα ταξίδι στη «βιομηχανική επανάσταση» της Ελλάδας
- Οι καλύτεροι Άι Βασίληδες στη μεγάλη οθόνη
- Τα Χριστούγεννα των χεριών
- Πάτρα: Βρέθηκε νεκρός άνδρας κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε σπίτι
- Σκότωσε πεζό και τον εγκατέλειψε λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος
- Θεσσαλονίκη: Με μουσική, χορό και γλέντι χιλιάδες Θεσσαλονικείς υποδέχτηκαν το 2018 στην πλατεία Αριστοτέλους
- Το βαρυτικό κύμα GW170817 – από τη συγχώνευση των άστρων νετρονίων – και οι πολλαπλές του επιδράσεις σε φυσική, αστρονομία και αστροφυσική
- Σελλά Αχαΐας: Το Πρωτοχρονιάτικο έγκλημα των ναζί το 1944
- Αυτές είναι οι καλύτερες πρωτοχρονιάτικες μαντινάδες!
- Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στο σπίτι στη Νέα Χαλκηδόνα Αττικής
- Τελευταία Νέα Alfa Vita
- MARS 2020: Αποστολή αναζήτησης άμεσων ενδείξεων ζωής στο παρελθόν του Αρη
- Τα Χριστούγεννα των χεριών
- Τρίπολη: Τροχαίο δυστύχημα με θύμα έναν 78χρονο
- Το βαρυτικό κύμα GW170817 – από τη συγχώνευση των άστρων νετρονίων – και οι πολλαπλές του επιδράσεις σε φυσική, αστρονομία και αστροφυσική
- Αυτές είναι οι καλύτερες πρωτοχρονιάτικες μαντινάδες!
- Σκότωσε πεζό και τον εγκατέλειψε λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος
- Σελλά Αχαΐας: Το Πρωτοχρονιάτικο έγκλημα των ναζί το 1944
- Θεσσαλονίκη: Με μουσική, χορό και γλέντι χιλιάδες Θεσσαλονικείς υποδέχτηκαν το 2018 στην πλατεία Αριστοτέλους
- Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στο σπίτι στη Νέα Χαλκηδόνα Αττικής
- Πάτρα: Βρέθηκε νεκρός άνδρας κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε σπίτι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ξεκίνησε η γεώτρηση στο Οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ δίχως Τούρκους στον… ορίζοντα
- Βρετανία: Πυρκαγιά σε πολυώροφο πάρκινγκ στο Λίβερπουλ
- Τρελή πορεία αυτοκινήτου και καταδίωξη με πολλά τρακαρίσματα μέσα στην πόλη της Ξάνθης
- “Οι Ιρανοί έχουν δικαίωμα στη διαμαρτυρία αλλά με μέτρο” λέει ο Ροχανί
- Κρύα πόδια και χέρια: 7 μυστικά για να ζεσταθείτε…
- Σαν σήμερα πριν 17 χρόνια πιάσαμε στα χέρια μας τα πρώτα ευρώ [εικόνες & βίντεο]
- Aυξήσεις έως 38% στις εισφορές των επαγγελματιών- Χαράτσι 26,95% στις αποδείξεις δαπανών
- Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Άνδρας ανασύρθηκε νεκρός από τη θάλασσα
- Κόστα Ρίκα: Συνετρίβη τουριστικό αεροσκάφος - 12 νεκροί
- Χτύπημα σε καρτέλ ναρκωτικών στην καρδιά της Αθήνας (pics)