UPSat: Τέθηκε σε τροχιά ο πρώτος ελληνικός δορυφόρος ανοιχτού λογισμικού

Η εκτόξευση έγινε στις 12:24 ώρα Ελλάδος της Πέμπτης 18 Μαΐου 2017 και 30 λεπτά αργότερα, τα υποσυστήματα του UPSat άρχισαν την κανονική τους λειτουργία σε τροχιά. Το SatNOGS, το ανοιχτό δίκτυο επίγειων δορυφορικών σταθμών, άρχισε να λαμβάνει σήματα τηλεμετρίας από τον UPSat σε επίγειους δορυφορικούς σταθμούς που βρίσκονται σε λειτουργία παγκόσμια λίγο μετά την ενεργοποίηση του.

Όλα τα υποσυστήματα του δορυφόρου λειτουργούν κάτω από τις φυσιολογικές παραμέτρους λειτουργίας τους και η ομάδα

λειτουργίας του UPSat θα προχωρήσει στην φάση LEOP για την προετοιμασία του επιστημονικού σκέλους της αποστολής.

Η επιτυχής λειτουργία του UPSat σε τροχιά αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό για το ανοιχτό λογισμικό και το υλικό ανοιχτής σχεδίασης στο διάστημα, κάνοντας τις διαστημικές τεχνολογίες περισσότερο προσβάσιμες σε όλους.

O UPSat είναι ένας δορυφόρος που συμμετέχει στην αποστολή QB50, αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε στην Ελλάδα από το Libre Space Foundation και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Περισσότερα στοιχεία για τον UPSat μπορείτε να βρείτε στο https://upsat.gr και τις πλέον πρόσφατες παρατηρήσεις του δικτύου SatNOGS στο https://network.satnogs.org

Ο Libre Space Foundation – LSF (https://libre.space) είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός με σκοπό την προώθηση, εξέλιξη και ανάπτυξη ανοιχτού κώδικα τεχνολογιών για το διάστημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το LSF σχεδίασε, κατασκεύασε και παρέδωσε την πλειοψηφία των υποσυστημάτων του UPSat (hardware και software), αναπτύσσοντάς τα ως εγχειρήματα ανοιχτού κώδικα.

UPSatανοιχτό λογισμικόδορυφόροςδιάστημα Tweet Stickers: Διάστημα
Keywords
Τυχαία Θέματα