Α ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης: Να αποσυρθεί το Π.Δ. για την αξιολόγηση!

Ανακοινώσεις

Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Θεσ/νίκης Θεσ/νίκη 7/2/13

Π. Κορομηλά 51. τκ: 54622 Προς : Δ/νσεις

Τηλ.-τηλ/τυπία: 2310-240698 Σχολεία http://aelmethe.blogspot.com Περιφέρεια, ΜΜΕ

Οργάνωση κι αγώνας παντού!

Να αποσυρθεί το Π.Δ. για την αξιολόγηση!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η τρικομματική συγκυβέρνηση, συνεχίζοντας τη γενικότερη αντιλαϊκή επίθεση,

έδωσε στη δημοσιότητα το Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) για την «αξιολόγηση των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».

Με βάση την απόφαση της ΓΣ (28-1-2013), το ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης απευθύνεται στους συλλόγους καθηγητών και καλεί τους συναδέλφους:

-Να απορρίψουν συνολικά το Π.Δ για την αξιολόγηση.

-Να εκφραστεί η αντίθεση αυτή με κείμενα από όλους τους συλλόγους διδασκόντων, από όλα τα σχολεία της ΕΛΜΕ.

-Να ζητηθεί από το Δ.Σ. ΟΛΜΕ να μη συμμετάσχει στο διάλογο-απάτη με το Υπουργείο Παιδείας.

-Ζητάμε την κατάργηση όλων των νόμων για την αξιολόγηση.

-Οργανώνουμε πλατιά καμπάνια ενημέρωσης σε γονείς, μαθητές για το τι σημαίνει αξιολόγηση, τι επιπτώσεις θα έχει στο μαθητή, στο σχολείο, στη λαϊκή οικογένεια. Η διαδικασία επίδοσης βαθμολογίας μπορεί να αξιοποιηθεί σε αυτή την κατεύθυνση.

-Παίρνουμε μέτρα ώστε συλλογικά να οργανώσουμε την ακύρωση της αξιολόγησης στην πράξη. (Στάσεις εργασίας όταν αξιολογητές θα μπαίνουν στην τάξη κ.ά.) Χωρίς οργανωμένη και συλλογική απειθαρχία η αξιολόγηση δεν είναι δυνατόν να αποτραπεί!

-Κάθε στέλεχος της διοίκησης που αναλαμβάνει οποιοδήποτε ρόλο στην εφαρμογή της αξιολόγησης θα βρεθεί απέναντι από το συνδικαλιστικό κίνημα.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

1. Το Π.Δ. επιβεβαιώνει ότι η αξιολόγηση υποτάσσεται στη διακηρυγμένη λογική του υπουργείου παιδείας για τη δημιουργία ενός σχολείου, στενά συνδεδεμένου και τροφοδοτούμενου από τους κανόνες της αγοράς. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΟΟΣΑ και των επιχειρηματικών ομίλων για την εκπαίδευση. Γι’ αυτό όπου εφαρμόστηκε, οδήγησε στην κατηγοριοποίηση και το κλείσιμο σχολείων, στην απόλυτη εξάρτησή τους από τις ανάγκες των επιχειρήσεων.

2. Η αξιολόγηση δε στοχεύει στη βελτίωση του εκπαιδευτικού και του σχολείου. Δεν έχει να κάνει με την ανάγκη ο εκπαιδευτικός να γίνει πιο ικανός και να μορφώνει τα παιδιά του λαού. Αυτό είναι έκδηλο από την παντελή έλλειψη δομών επιμόρφωσης και υποστήριξης. Είναι χαρακτηριστικό πχ ότι στα πρότυπα-πειραματικά σχολεία όπου προχωρεί η αξιολόγηση, ο άριστος καθηγητής μέσα στην τάξη παίρνει 20 μόνο μονάδες από τις 100.

3. Οι δείκτες αξιολόγησης είναι πολλαπλοί, όπως οργάνωση της σχολικής τάξης, μαθητική αποτυχία, συμμετοχή μαθητών στη διαδικασία του μαθήματος κλπ. Επί της ουσίας γενικότερα κοινωνικά προβλήματα όπως ανεργία-οικονομικές δυσκολίες κ.ά. που επηρεάζουν την συμπεριφορά των μαθητών δε λαμβάνονται υπόψη, ενώ καλείται ο εκπαιδευτικός να αποτελέσει τον εξ’ ουρανού μάγο που θα λύνει τέτοιας έντασης κοινωνικά προβλήματα.

4. Δεν είναι αλήθεια ότι η αξιολόγηση δεν είναι τιμωρητική, αφού προβλέπει ότι ο εκπαιδευτικός που θα χαρακτηριστεί «ελλιπής» εγγράφεται στον πίνακα των μη προακτέων (άρθρο 17 παράγραφοι 4 και 5).

5. Αποτελεί βασικό εργαλείο για την προώθηση των απολύσεων και το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.

6. Οδηγεί μεταξύ άλλων, σε μια κατηγοριοποίηση των εκπαιδευτικών. Ο «ανταγωνισμός» και η «εχθρότητα» ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς θα λάβει επικίνδυνες διαστάσεις Η κατηγοριοποίηση αυτή θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα και στην ενότητα των πρωτοβάθμιων σωματείων μας.

7. Η αξιολόγηση δίνει πολύ μεγάλη βαρύτητα στην εφαρμογή όχι τόσο ενός ουσιαστικού επιστημονικού έργου, αλλά στην προώθηση και παρουσίαση σειράς προγραμμάτων-project κλπ.

8. Επίσης ενισχύει τον εκπαιδευτικό που συνεχώς επιμορφώνεται, χρεώνοντας στον ίδιο τον εκπαιδευτικό (από άποψη χρόνου και κόστους) το κυνήγι της συνεχούς επιμόρφωσης.

9. Υπάρχουν διάφορα πεδία αξιολόγησης. Με την προωθούμενη διοικητική αξιολόγηση, ο κάθε εκπαιδευτικός θα είναι ουσιαστικά εξαρτώμενος από την εικόνα που έχει γι’ αυτόν, ο διευθυντής της σχολικής του μονάδας. Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συνδέεται με το πλαίσιο αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας που γίνεται με τα κριτήρια της αγοράς. (αριθμός μαθητών-επιτυχίες μαθητών-οικονομικοί πόροι από άλλες πηγές-σχέσεις με την κοινωνία κλπ).

Η αξιολόγηση δεν πρέπει να περάσει. Αν συμβεί το αντίθετο τότε το τοπίο στην εκπαίδευση θα αλλάξει ριζικά και δραματικά. Στους ώμους των εκπαιδευτικών θα πέσει βαρύ το ανάθεμα όταν δεν θα πραγματώνονται οι διακηρυγμένοι στόχοι του υπουργείου που δεν είναι άλλοι από το να χτισθεί το «νέο σχολείο» της αγοράς, όπως το θέλουν επιχειρηματίες, ΕΕ και ΟΟΣΑ.

Η αξιολόγηση δεν πρόκειται να οδηγήσει σε αύξηση των μισθών, μέσω της αλλαγής βαθμού. Αντιθέτως, θα μειωθούν παραπέρα και όσοι αμείβονται υψηλότερα. Άλλωστε το έχουν διακηρύξει πολλαπλώς, ότι ανταγωνιστικός σημαίνει και μικρότερο μισθολογικό κόστος.

Επίκεινται και νέα μέτρα για τσάκισμα των νέων εκπαιδευτικών-αναπληρωτών, αύξηση ωραρίου, απολύσεις στο δημόσιο, αυταρχικό πειθαρχικό δίκαιο, νέα νομοσχέδια για το «Τεχνολογικό Λύκειο».

ΜΟΝΟ Η ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΠΑΛΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΛΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο Πρόεδρος O Γ. Γραμματέας

Αγγαθαγγέλου Νίκος Μήτσος Παναγιώτης

Tags: Α ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκηςαξιολόγηση
Keywords
Τυχαία Θέματα