Αχτσιόγλου: Τον Αύγουστο βγαίνουμε οριστικά και καθαρά από την επιτροπεία

«Τον ερχόμενο Αύγουστο βγαίνουμε οριστικά από την επιτροπεία και βγαίνουμε καθαρά, χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης, χωρίς νέες αιρέσεις, χωρίς άλλες προϋποθέσεις για τη λήψη δανεισμού» τόνισε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, κατά την τοποθέτησή της επί του πολυνομοσχεδίου. Σημείωσε πως δεν υπάρχουν άλλα προαπαιτούμενα, δεν υπάρχουν άλλες αξιολογήσεις, ή διαπραγματεύσεις, και πως η κυβέρνηση αυτή υλοποιεί τη δέσμευση να βάλει τέλος στον φαύλο κύκλο των μνημονίων.

«Πρόκειται για το τελευταίο νομοσχέδιο, που συζητείται υπό τις έκτακτες συνθήκες που

επέβαλε η πολυετής κρίση και τα μνημόνια στη χώρα. Τελειώνει αυτή η εξαρτησιογόνος συνθήκη υπό την οποία λειτουργούσε η Πολιτεία τα τελευταία χρόνια, να πρέπει δηλαδή να εφαρμόζει συγκεκριμένες πολιτικές προκειμένου να δανειοδοτείται» είπε η υπουργός και υπογράμμισε ότι υπάρχουν αδιαμφισβήτητα στοιχεία στην Οικονομία που το επιβεβαιώνουν. Συγκεκριμένα έκανε λόγο για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, έπειτα από δέκα χρόνια ύφεσης, κάποια θετικά αποτελέσματα στις εξαγωγές και στις επενδύσεις και πολύ σημαντικά δεδομένα στον τομέα της εργασίας.

Ανέφερε: Έχουμε ρεκόρ στις νέες προσλήψεις στο πρώτο τετράμηνο του 2018, 260.000 νέες θέσεις εργασίας, που αφορούν ρεκόρ από τότε που υπάρχει μέτρηση των στοιχείων (2001 και μετά), η ανεργία έχει πέσει κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση αυτή και οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι πλήρους απασχόλησης.

Αναφορικά με τα θέματα του χαρτοφυλακίου της στο πολυνομοσχέδιο, η υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι η τέταρτη αξιολόγηση, όπως έκλεισε στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, σφράγισε και τις τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με την επαναφορά των ΣΣΕ, των δύο βασικών αρχών δηλαδή, της αρχής της επεκτασιμότητας και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, οι οποίες επανέρχονται σε ισχύ τον Αύγουστο. Όπως ενημέρωσε, έχουν διευκρινιστεί και όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες και οι σχετικές εγκύκλιοι θα εκδοθούν τις επόμενες ημέρες.

Αναφερόμενη στο θέμα της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, η οποία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, η υπουργός εξήγησε ότι «στο νομοσχέδιο γίνονται κάποιες διορθωτικές παρεμβάσεις, οι οποίες σέβονται απολύτως τις επιταγές του ΣτΕ» και επανέρχονται κάποια από τα στοιχεία που υπήρχαν στον νόμο 1876 του 1990. Πρώτον, υπάρχει η πρόβλεψη ότι ο μεσολαβητής θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει πρόταση, όταν βλέπει ότι τα μέρη έχουν περιθώριο να συζητήσουν μεταξύ τους και να βρουν μια συμφωνία. Δεύτερον, καθορίζεται ότι το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής θα το έχει το μέρος που αποδέχεται την πρόταση του μεσολαβητή. Τρίτον, αναφέρεται ότι στα δικαιολογητικά στοιχεία της διαιτητικής απόφασης, προστίθεται και το ζήτημα της αγοραστικής δύναμης του μισθού, ζήτημα κρίσιμο για τον εργαζόμενο.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, εξήγησε ότι η εξοικονόμηση από τη συνταξιοδοτική δαπάνη για το 2019 είναι ίδια σε καθαρούς όρους, με αυτή που είχε αποτυπωθεί και στο προηγούμενο μεσοπρόθεσμο, 1% του ΑΕΠ. Ανέφερε ότι νούμερο των 2,8 δισ είναι σε μικτή βάση και δεν απεικονίζει το πραγματικό ποσό.

Τέλος, σημείωσε πως η δαπάνη για τα αντίμετρα είναι η ίδια, 1% του ΑΕΠ, και τόνισε ότι στο νομοσχέδιο γίνεται μια πολύ σημαντική παρέμβαση, αφού προβλέπεται ότι για κάθε μία πρόσληψη πλήρους απασχόλησης, θα υπάρχει έκπτωση των εργοδοτικών εισφορών προσαυξημένη μάλιστα κατά 50% προκειμένου να δοθούν κίνητρα για νέες προσλήψεις και να μετατραπούν συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε πλήρους απασχόλησης.

Έφη Αχτσιόγλουεπιτροπείαέξοδος από την κρίσημνημόνια
Keywords
Τυχαία Θέματα