Αδικούνται οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ στην επιλογή σχολής

Προς το Υπουργείο Παιδείας

Τμήμα Διεξαγωγής Εξετάσεων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

Ραφήνα 17/5/2018

Στο ΦΕΚ 983 τεύχος Β΄ ημερομηνίας 20/3/2018 διαβάζουμε ότι οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ έχουν για δύο έτη μετά την αποφοίτησή τους δικαίωμα υποβολής μηχανογραφικού για ποσοστό 10% των θέσεων “για εισαγωγή σε Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές Κατευθύν- σεις Τμημάτων των Τ.Ε.Ι., στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., στις Α.Σ.Τ.Ε., στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές

Υπαξιωματικών, στη Σχολή Αστυφυλάκων, στη Σχολή Πυροσβεστών και στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, χωρίς νέα εξέταση, με βάση τη βαθμολογία της τελευταίας εξέτασής τους στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα”. Επίσης παρακάτω: “Με κοινή απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθώς και των συναρμόδιων υπουργών όπου απαιτείται καθορίζονται τα ειδικότερα ποσοστά επί του αριθμού των εισακτέων ανά κατηγορία .”

Σε προσωπική τηλεφωνική επικοινωνία με το τμήμα διεξαγωγής εξετάσεων Επαγγελματικών Λυκείων πληροφορήθηκα ότι δεν θα υπάρξουν θέσεις στα πρώην ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά καθώς πλέον είναι ΑΕΙ.

Αφού στην Αττική δεν υπάρχουν πια ΤΕΙ οι απόφοιτοι των δυο προηγούμενων ετών δεν έχουν καμία θέση σε κανένα ίδρυμα της Αττικής!!!!! Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν κανένα δικαίωμα αλλαγής της περσινής τους επιλογής. Άρα ένας μαθητής που έγραψε πέρσι άριστα, αλλά δεν είναι ικανοποιημένος με τη σχολή που επέλεξε , εγκλωβίζεται σε αυτήν ή πρέπει να φύγει στην επαρχία κάτι που ξέρουμε ότι δεν αντέχουν οι οικογένειες πλέον.

Πρακτικά στερούμε στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ το δικαίωμα επανεξέτασης της προηγούμενης επιλογής τους!!!!

Εδώ θέλω να σημειώσω:

α) Πέρσι τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά υπήρχαν και μάλιστα με ποσοστό πρόσβασης από τα ΕΠΑΛ 20%.

β) Οι περσινοί απόφοιτοι όταν έδωσαν ίσχυε ότι τις δύο επόμενες χρονιές θα έχουν το δικαίωμα του 10%.

γ) Όταν αλλάζει ένας νόμος υπάρχει ειδική μέριμνα αποκατάστασης των “αδικιών” που προκύπτουν, για ένα εύλογο διάστημα.

δ) Μιλώντας για αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης θεωρώ απαράδεκτη τη στέρηση του δικαιώματος δεύτερης ευκαιρίας, έστω με μικρό αριθμό θέσεων, τις οποίες θα διεκδικούν οι αριστεύσαντες.

ε) Το δικαίωμα αυτό πρέπει να υπάρχει και στα ΑΕΙ εφ' όσον αυτά υπάρχουν στο μηχανογραφικό που έκαναν οι αποφοιτήσαντες όταν έδωσαν για πρώτη φορά εξετάσεις.

Προτείνω για τη φετινή χρονιά να δοθεί μικρός αριθμός θέσεων στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ για την αποκατάσταση της αδικίας στα παιδιά που αποφοιτούν από τα Επαγγελματικά Λύκεια.

Καλιπέτη Αμαλία

Εκπαιδευτικός ΠΕ 09

1ο ΕΠΑΛ ΡΑΦΗΝΑΣ

ΕΠΑΛΑμαλία Καλιπέτη
Keywords
Τυχαία Θέματα