Αφαίρεση της παιδαγωγικής επάρκειας απ' τα πτυχία με χθεσινοβραδινή αιφνιδιαστική τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας!

Νέα εμπόδια και στάδια μεταξύ του πτυχίου και του επαγγέλματος μπαίνουν για τους αυριανούς εκπαιδευτικούς και πιθανόν και για αυτούς που ήδη εργάζονται στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ουσιαστικά το Υπουργείο Παιδείας πατώντας πάνω στους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ

- ΠΑΣΟΚ, έρχεται να αποσπάσει πλήρως την παιδαγωγική - διδακτική επάρκεια από το πτυχίο, προσθέτοντας νέα εμπόδια μεταξύ πτυχίου και επαγγέλματος!

Το θέμα έχει ως εξής:

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή αιφνιδιαστικά το βράδυ της Τετάρτης 6 Ιουνίου στο νομοσχέδιο για τις «Δομές της Εκπαίδευσης», για να ψηφιστεί την Πέμπτη 7/6, η κυβέρνηση επαναφέρει το ζήτημα της παιδαγωγικής-διδακτικής επάρκειας. Με την τροπολογία όχι μόνο δεν καταργείται η σχετική αντιεκπαιδευτική διάταξη του Ν. 3848/10 (νόμος Διαμαντοπούλου) αλλά τροποποιείται προς το χειρότερο για τους εκπαιδευτικούς.

Όπως επισημαίνουν με ανακοινωσή τους οι Παρεμβάσεις Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η τροπολογία αποκόπτει την λεγόμενη διδακτική και παιδαγωγική επάρκεια από το πτυχίο, ακόμη και των Παιδαγωγικών σχολών! Η παιδαγωγική επάρκεια για το σύνολο των σχολών, θα πιστοποιείται με ξεχωριστή βεβαίωση πέρα από το πτυχίο, την οποία θα αποκτούν οι φοιτητές μετά από παρακολούθηση ομάδας μαθημάτων είτε εντός της σχολής τους είτε σε σχολή όπου θα προσφέρονται τα μαθήματα αυτά, εντός του πρώτου κύκλου ή μετά από αυτόν. Το πτυχίο σε καμιά περίπτωση δεν θεωρείται επαρκές και το Τμήμα αποφασίζει ποια θα είναι η διαδικασία.

Τα μαθήματα που θα πρέπει να παρακολουθήσει κάποιος για να πάρει τη βεβαίωση παιδαγωγικής επάρκειας δεν είναι απαραίτητα αυτά του Προγράμματος Σπουδών αλλά ειδικού προγράμματος, στη διάρκεια του πρώτου κύκλου ή μετά από αυτόν και μπορεί να τα παρακολουθήσει ορισμένος αριθμός φοιτητών ή αποφοίτων και όχι όλοι. Το «δωρεάν» γράφεται στην αιτιολογική έκθεση αλλά δεν υπάρχει στην τροπολογία, ενώ είναι σαφές ότι η δυνατότητα να παίρνει κάποιος παιδαγωγική επάρκεια μέσω μεταπτυχιακών σε επιστήμες αγωγής θα είναι επί πληρωμή (και θα είναι πολλοί πιθανά αυτοί που δε θα χωράνε στην άλλη διαδικασία).

Για ποιο λόγο το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να εμφανίσει την παραπάνω τροπολογία την τελευταία στιγμή, αναρωτιέται σε ανακοίνωσή του το Μέτωπο Αγώνα Φοιτητών (ΜΑΣ) και απαντάει:

Είναι φανερό ότι επιδιώκετε να δημιουργηθεί μια κερδοφόρα αγορά τίτλων και πιστοποιητικών επάρκειας. Τα πανεπιστήμια μετατρέπονται σε σούπερ μάρκετ γνώσης που θα πουλάνε πανάκριβα την παιδαγωγική επάρκεια. Ηδη το ΕΚΠΑ πουλά πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας με δίδακτρα 700 ευρώ!

Σήμερα που οι προσλήψεις εκπαιδευτικών έχουν μηδενιστεί, παρά τα χιλιάδες κενά στα σχολεία, θέλουν να κλείσουν και άλλο τη στρόφιγγα για το πόσοι θα δουλέψουν στην Εκπαίδευση. Γι' αυτό αυξάνουν και τα εμπόδια μεταξύ πτυχίου και επαγγέλματος. Το πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας θα έρθει να προστεθεί στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, το κυνήγι μοριοδοτήσεων, τους πίνακες αναπληρωτών, το θεσμό του δόκιμου εκπαιδευτικού, δηλαδή στα δεκάδες φίλτρα που ήδη υπάρχουν και δεν μετράνε τη γνώση αλλά το πόσοι θα δουλέψουν στην Εκπαίδευση, με βάση τις επιταγές των μνημονίων και τις συνεχώς μειούμενες δημόσιες δαπάνες για τα σχολεία!

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Να σημειώσουμε εδώ ότι οι αλλαγές που φέρνει το υπουργείο Παιδείας βασίζονται στην Έκθεση - πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ)

Σύμφωνα με τον φοιτητή της Φιλοσοφικής Σχολής Ιάσωνα Αδριανό, μέλος του φοιτητικού σχήματος "Πορεία", μετά και την τυπική θεσμοθέτηση των Κέντρων Διά Βίου Εκπαίδευσης σε κάθε Πανεπιστήμιο (δομή που ήδη λειτουργούσε εδώ και χρόνια σε πολλά Πανεπιστήμια), υποβλήθηκε Εκθεση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) προς το υπουργείο Παιδείας για την απόκτηση «πιστοποιητικού παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας» (ΠΠΔΕ) απ’ όλους τους αποφοίτους που θέλουν να εργαστούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η Έκθεση του ΙΕΠ αφορούσε πρώτα και κύρια χιλιάδες αναπληρωτές και στις δύο βαθμίδες που εργάζονται πολλά χρόνια στην εκπαίδευση, μια και σχεδόν οκτώ έτη υπάρχει μνημονιακή απαγόρευση διορισμών. Ουσιαστικά και τυπικά αμφισβητεί ανοιχτά το δικαίωμά τους να μπουν από δω και πέρα στους πίνακες προσλήψεων και στην ουσία τούς καλεί να σπουδάσουν ξανά, αφού θέτει υπό αξιολόγηση την παιδαγωγική και διδακτική τους επάρκεια καθώς και των χιλιάδων αδιορίστων σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και των χιλιάδων φοιτητών αυτών των σχολών.

Η Έκθεση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) προέβλεπε:
1. Η πιστοποίηση της επάρκειας να αποσπαστεί από το πτυχίο και να περάσει στην ευθύνη ειδικής Δομής ή ειδικού Τμήματος με την παρακολούθηση ενός κύκλου 6 μαθημάτων παιδαγωγικού - διδακτικού χαρακτήρα, μέσα στα οποία εντάσσεται και η πρακτική άσκηση. Αυτή η Δομή θα ελέγχει και θα πουλάει την πιστοποίηση στους απόφοιτους με δίδακτρα!
2. Ο φοιτητής πρέπει να αποκτά "...εφάμιλλη ικανότητα διδασκαλίας των αντικειμένων της συνολικής επιστημονικής περιοχής στην οποία εντάσσεται η εξειδίκευσή του (π.χ. Χημικός να μπορεί να διδάξει όλες τις Φυσικές Επιστήμες)".
3. Λόγω του μεγάλου αριθμού των αποφοίτων που θα θέλουν πιστοποίηση για να μπουν στην Εκπαίδευση, "...οι ειδικές Δομές ή Τμήματα μπορούν να εφαρμόσουν ειδικά κριτήρια προτεραιότητας ή και επιλογής". Δηλαδή, μπαίνει ακόμα ένα φίλτρο - εμπόδιο που θα πετάει έξω πολλούς από όσους θελήσουν να αποκτήσουν το πιστοποιητικό μετά το πτυχίο».

Μια πρώτη παρατήρηση: Η πρόταση του ΙΕΠ ήταν πλήρως εναρμονισμένη με τις προτάσεις σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, που περιέχονται στη μελέτη του ΙΟΒΕ (Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών των Ελλήνων Βιομηχάνων) και στην ενδιάμεση έκθεση του ΟΟΣΑ, κι αποτελεί μνημονιακό προαπαιτούμενο από το 2017 και μετά.

Η έκθεση έχει βασικό κορμό νόμους προηγούμενων κυβερνήσεων, συγκεκριμένα τον Ν. 3848/2010 και τον Ν. 4186/2013 που ψηφίστηκαν επί υπουργίας Διαμαντοπούλου και Αρβανιτόπουλου αντίστοιχα, βάσει των οποίων δικαίωμα για διορισμό στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση έχουν απόφοιτοι που είναι κάτοχοι του πιστοποιητικού παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας (με ισχύ για τους εισαχθέντες το 2013-14).

Να σημειώσουμε ότι πριν από την ψήφιση των δύο αυτών νόμων, οι απόφοιτοι των λεγόμενων «καθηγητικών» σχολών με την απόκτηση του πτυχίου τους είχαν το δικαίωμα (ύστερα από εξετάσεις ή χωρίς) να διοριστούν στη Δευτεροβάθμια. Δηλαδή το πτυχίο ήταν συνδεδεμένο με το δικαίωμα εργασίας στη Δευτεροβάθμια, που σήμαινε ότι το πτυχίο κάλυπτε την παιδαγωγική επάρκεια.

Αυτό δεν ίσχυε για τους αποφοίτους μη «καθηγητικών» σχολών (π.χ. Kοινωνιολογίας, Oικονομικών Tμημάτων κ.ά.), γιατί για τον διορισμό τους στη Δευτεροβάθμια ήταν πάντα απαραίτητο το πιστοποιητικό παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας που χορηγούνταν από την ΑΣΠΑΙΤΕ έπειτα από φοίτηση ενός έτους και με καταβολή διδάκτρων.

Συνεπώς οι δύο νόμοι αφορούν ουσιαστικά τους αποφοίτους των «καθηγητικών» σχολών, με αποτέλεσμα το βασικό επαγγελματικό δικαίωμά τους, που στηρίζεται στην παιδαγωγική επάρκεια, να αποσυνδέεται από το πτυχίο και να χορηγείται ως πιστοποιητικό μέσα από δομές είτε πανεπιστημιακές είτε εξωπανεπιστημιακές είτε με την απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος στον χώρο της εκπαίδευσης.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους παραπάνω νόμους, οι τότε κυβερνήσεις ανέθεσαν στο υπουργείο Παιδείας την ευθύνη έγκρισης των πανεπιστημιακών προγραμμάτων που παρέχουν την παιδαγωγική επάρκεια, λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη του ΙΕΠ, με συνεχή αξιολόγηση ανά 4 χρόνια (με την πρώτη αξιολόγηση τον πρώτο χρόνο!).

Σε πολλές σχολές, όπως στη Φιλοσοφική του ΕΚΠΑ, αναμορφώθηκαν όλα τα προγράμματα σπουδών (με ΦΕΚ του 2014), έτσι ώστε, εφόσον παρακολουθεί κανείς συγκεκριμένα μαθήματα, να λαμβάνει το πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας. Με βάση αυτό, το εκάστοτε υπουργείο, δηλαδή η εκάστοτε κυβέρνηση, παρεμβαίνει ανοιχτά πλέον στα προγράμματα σπουδών τμημάτων/Πανεπιστημίων, καταργώντας ουσιαστικά την ακαδημαϊκή αυτοτέλειά τους.

Και όποιος αντέξει

Σύμφωνα με τους πανεπιστημιακούς δασκάλους του «Δικτύου για το Πανεπιστημιακό Κίνημα», το υπουργείο Παιδείας πατάει πάνω στην υπαρκτή ανάγκη για απόκτηση παιδαγωγικής και διδακτικής παιδείας απ’ όλους όσοι θέλουν να εργαστούν στην εκπαίδευση, για να προωθήσει, τελικά, περαιτέρω νεοφιλελεύθερες αναδιαρθρώσεις, οι οποίες συνδέονται άμεσα με το «όραμα» της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ για το δημόσιο σχολείο: επιβολή ελαστικών σχέσεων εργασίας, σταδιακό πάγωμα διορισμών, συνεχής επιμόρφωση, κατάρτιση, επανακατάρτιση με δίδακτρα, συνεχής αξιολόγηση.

Επιπλέον, ακολουθώντας τις οδηγίες του ΟΟΣΑ αλλά και της Ε.Ε., η συνεχώς αυξανόμενη μείωση της χρηματοδότησης της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης οδηγεί στην επιβολή διδάκτρων για τη λειτουργία όλων αυτών των προγραμμάτων μέσα στις δομές του Πανεπιστημίου. Με αποτέλεσμα, αντί τα Πανεπιστήμια να χρηματοδοτούνται από την πολιτεία, να χρηματοδοτούνται τελικά από τους ελαστικά εργαζομένους, τους φοιτητές και τους ανέργους! Στο πλαίσιο αυτό τεράστια είναι η ευθύνη και των ίδιων των μελών ΔΕΠ που εμπλέκονται στη διαδικασία εμπορευματοποίησης του Πανεπιστημίου.

Γιατί, όμως, τόση σπουδή για τη θεσμοθέτηση του πιστοποιητικού διδακτικής και παιδαγωγικής επάρκειας, σε μια εποχή όπου εφαρμόζεται σκληρός «κόφτης» στους μόνιμους διορισμούς; Οπως επισημαίνει ο πανεπιστημιακός Γιώργος Μαυρογιώργος, «ανοίγει μια φάμπρικα μαζικών και εντατικών προγραμμάτων «παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας», όπου θα βάζουμε τους υποψηφίους να διαγκωνίζονται για μια θέση - "πουκάμισο αδειανό" χωρίς αντίκρισμα στην εργασία τους. Εδώ απαγορεύεται να έχει το ελληνικό σχολείο διορισμένους δασκάλους και λειτουργεί με "νομάδες" που περιφέρονται στα αφιλόξενα νησιά. Εδώ η αβεβαιότητα που βιώνουν οι αναπληρωτές καταργεί την ουσία της «παιδαγωγικής σχέσης», της δέσμευσης της επόμενης ημέρας ή της επόμενης χρονιάς!».

εκπαιδευτική επάρκειατροπολογίανομοσχέδιο
Keywords
αφαιρεση, υπουργείο παιδείας, νέα, σχολεια, νεα δημοκρατια, ΠΑΣΟΚ, βουλη, ιουνίου, βεβαίωση, εκπα, ΑΣΕΠ, εκθεση, συγκεκριμένο, ιοβε, ιδρυμα, οοσα, ισχύ, ασπαιτε, φεκ, δεπ, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, αξιολογηση, ξανα, φιλοσοφικη, αναπληρωτες, πινακες αναπληρωτων, ασπαιτε, γνωμη, γνωση, εκπα, εργασια, θεμα, ιοβε, νησια, οοσα, πλαισιο, σχολες, υπουργείο παιδείας, φεκ, αγορα, βεβαίωση, βραδυ, δευτεροβαθμια εκπαιδευση, δεπ, δευτεροβαθμια, διδακτρα, δυνατοτητα, δημοσιο, δομη, υπαρχει, εκθεση, εκπαιδευση, ελαστικα, εξετασεις, εποχη, ερχεται, ετη, ευθυνη, κυβερνηση, κυνηγι, κυρια, λειτουργια, λογο, μειωση, νομοι, παντα, οκτω, φιλτρα, ουσιαστικα, ουσια, πεμπτη, πινακες, πιστοποιηση, πολιτεια, προγραμματα, προσληψεις, πτυχιο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, σουπερ μαρκετ, σουπερ, σχολειο, τμημα, ισχύ, φαμπρικα, φοιτητης, δικαιωμα, υπουργειο, ιουνίου, μελετη
Τυχαία Θέματα