Αφιέρωμα στις επιπτώσεις της οικονομικής πολιτικής στην εκπαίδευση: Τι έχασε, τι έχει, τι της πρέπει
Σκοπός του αφιερώματος αυτού είναι να αναδείξει και να αναλύσει διεξοδικά όψεις των επιπτώσεων της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί με συνέπεια και η νέα κυβέρνηση σε ποικίλους τομείς της εκπαίδευσης.
Είναι προφανές ότι δεν εκτιμώνται τα πάντα μόνο με οικονομικούς όρους, ούτε η εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων για την εκπαίδευση οδηγεί αυτόματα και στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης.
Άλλωστε η διεθνής εμπειρία έδειξε ότι στις χώρες όπου εφαρμόστηκαν ανάλογες πολιτικές οι συνέπειες στην εκπαίδευση, και ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ισότιμη πρόσβαση όλων των παιδιών στα μορφωτικά αγαθά, υπήρξαν καταστροφικές.
Στο παρόν τεύχος γίνεται καταρχάς μια γενική αναφορά στο όλο ζήτημα. Στη συνέχεια εξετάζονται οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και της πολιτικής των Μνημονίων στις δαπάνες για την εκπαίδευση (προϋπολογισμός του 2012), στην εκπαίδευση των ελληνόπουλων της ομογένειας, στις δομές συμβουλευτικής και προσανατολισμού και στους συμβουλευτικούς σταθμούς νέων.
Επιδίωξή μας είναι να συνεχίσουμε το αφιέρωμα σε επόμενα τεύχη του ΠκΚ αναδεικνύοντας και άλλες πλευρές των εκπαιδευτικών προβλημάτων που δημιούργησε ή όξυνε η κρίση.
Οι σοβαρές δυσλειτουργίες και τα μεγάλα προβλήματα στην εκπαίδευση φάνηκαν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Ήδη πριν τον καθιερωμένο αγιασμό η ηγεσία του Υπ. Παιδείας με μεγάλη ευκολία και άνεση έκανε λόγο για «τεράστιες δυσκολίες» και για τη «δυσκολότερη μεταπολεμική σχολική χρονιά». Απέφυγε να αναγνωρίσει, ωστόσο, τις μεγάλες ευθύνες που χρεώθηκε -όπως και συνολικά η κυβέρνηση- καθώς, ακολουθώντας με συνέπεια την κατεδαφιστική πολιτική των Μνημονίων, οδήγησε την εκπαίδευση στην τραγική σημερινή κατάσταση.
Αυτή την πολιτική ανέλαβε σήμερα να συνεχίσει και να ενισχύει η νέα, τρικομματική κυβέρνηση, με τη συμμετοχή και τις ευλογίες της ακροδεξιάς. Μια συναινετική πολιτική σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους στρατηγικούς στόχους της νεοφιλελεύθερης εκπαιδευτικής πολιτικής της ΕΕ και του ΔΝΤ, προανάκρουσμα της οποίας υπήρξε η συντηρητική συναίνεση στον τελευταίο νόμο για τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση, που ευθέως την υπονόμευσε και την κατέστησε υποχείριο της αγοράς.
Το εκπαιδευτικό κίνημα καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει:
l την περαιτέρω προώθηση του λεγόμενου «Νέου Σχολείου», με αρνητικές συνέπειες στο περιεχόμενο της μόρφωσης, στη δομή και στη λειτουργία του σχολείου,
l μια σειρά πρόχειρες και αποσπασματικές αλλαγές στο περιεχόμενο των μαθημάτων και τη διδακτική μεθοδολογία,
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο: Συνταγή εύκολη και νόστιμη
- ΟΑΕΔ: Τι αλλάζει με επίδομα ανεργίας και δώρα
- Bild: «Πόσα παραμύθια ακόμη θα μας σερβίρουν για τους Έλληνες»
- ΔΕΙΤΕ πως είναι σήμερα η Μαριάννα, η σύζυγος του αστυνόμου Θεοχάρη!
- Μποστάνι στο μπαλκόνι
- Ρήξη Καμμένου – Δημαρά
- Λουκέτο στη ΔΟΥ Μοιρών
- Πρόταση της WIND για εξαγορά της FORTHNET
- Προσεχώς απολύσεις καθηγητών πανεπιστημίου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Alfa Vita
- Πρόταση της WIND για εξαγορά της FORTHNET
- Προσεχώς απολύσεις καθηγητών πανεπιστημίου
- Χρυσόστομος: Από πότε οι δωδεκαθεϊστές έγιναν προασπιστές της πίστης του Χριστού;
- Με όχημα το νέο νόμο πλαίσιο, μπίζνες με το πάσο (με barcode!) στην πλάτη των φοιτητών
- Oι επιπτώσεις στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό της διάλυσης του κοινωνικού κράτος στην Ελλάδα
- Διαχρονική εξέλιξη των ανισοτήτων πρόσβασης στην τριβάθμια εκπαίδευση 1993-2004: Ενδείξεις για αντιστροφή των τάσεων μετά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης Αρσένη
- Η πολιτική οικονομία και η κοινωνιολογία των κατευθύνσεων της κυρίαρχης εκπαιδευτικής πολιτικής
- Εκπαιδευτικές στρατηγικές των μεσαίων στρωμάτων και στεγαστικός διαχωρισμός στην Αθήνα
- Η κατάργηση της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Λύκειο