Αυτοί είναι, κυρία πρόεδρε! Τραγελαφικά σκηνικά στη δίκη των «35 της Μόριας», με αποκορύφωμα την κατάθεση του υποδιοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Γιώργος Παγούδης - Εφημερίδα των Συντακτών

Ισχυρά πλήγματα αξιοπιστίας δέχθηκε το κατηγορητήριο εναντίον των «35 της Μόριας», χθες στη Χίο, όπου διεξάγεται η δίκη ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού: τέσσερις μάρτυρες κατηγορίας, όλοι τους αστυνομικοί, δήλωσαν ότι δεν αναγνωρίζουν στα πρόσωπα των κατηγορούμενων κανέναν από αυτούς που διέπραξαν τις πράξεις που τους αποδίδουν, περιοριζόμενοι στην πρώτη τους κατάθεση κατά την προανακριτική διαδικασία, όπου με τις εκθέσεις συλλήψεων εξατομικεύονται σε ένα βαθμό οι κατηγορίες.

Αντίθετα, σε τραγέλαφο κατέληξε, από τον υποδιοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας,

η αναγνώριση τριών προσώπων ως δραστών απόπειρας εμπρησμού από πρόθεση.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, ο υποδιοικητής είδε ένα άτομο, μαζί με δύο ακόμα έξω από τον καταυλισμό, σκυμμένο σε σημείο που είχε ξερή βλάστηση και μετά από λίγο είδε από το ίδιο σημείο να ξεπηδούν φλόγες.

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι αναγνωρίζει τους τρεις, υποδεικνύοντας τους τελευταίους αριστερά στο τελευταίο κάθισμα.
«Οχι οι δύο δεξιά, οι δύο αριστερά!»

Η πρόεδρος εκφώνησε τα ονόματά τους και σηκώθηκαν, ο μεσαίος και οι δύο δεξιά από τους πέντε στο εδώλιο, με τον μάρτυρα να επιβεβαιώνει.

Ωστόσο, όταν ένας εξ αυτών διαμαρτυρήθηκε, ο μάρτυρας είπε ότι εννοεί τους δύο αριστερά. Τότε η πρόεδρος εκφώνησε τα νέα ονόματα των κατηγορουμένων και πάλι σηκώθηκαν οι δύο εκ δεξιών και ο μεσαίος.

Και πάλι ο πυροσβέστης μάρτυρας τους αναγνώρισε προκαλώντας σχόλια και θυμηδία.

Στην τρίτη προσπάθεια πάντως τα πήγε καλύτερα, δικαιολογούμενος ότι μάλλον η αστυνομία είχε αλλάξει θέσεις στους συγκεκριμένους.

Ανάλογο περιστατικό σημειώθηκε όταν εξήγησε ότι η πράξη αυτή συνέβη στις πέντε το απόγευμα. Ομως η έκθεση σύλληψης του ενός αναφέρει ότι συνελήφθη στις 15.30 το μεσημέρι!

Ωστόσο τα περίεργα είχαν και συνέχεια, όταν αποκαλύφθηκε ότι και οι άλλοι δύο που, σύμφωνα με τη μαρτυρία του, συνελήφθησαν δέκα λεπτά αργότερα από την πράξη τους, δηλαδή στις 17.10, οι ίδιοι βρέθηκαν από τις 17.13 έως και τις 17.20 να καταθέτουν απολογούμενοι ενώπιον αστυνομικών στο αστυνομικό τμήμα Μυτιλήνης, που απέχει 7-8 χιλιόμετρα από τη Μόρια! Διένυσαν δηλαδή την απόσταση σε μόλις τρία λεπτά!

Οι τρεις παραπάνω κατηγορούμενοι βρέθηκαν και στο στόχαστρο έτερου αστυνομικού που φέρεται να τους αναγνώρισε ανάμεσα σε 200 άτομα με καλυμμένα χαρακτηριστικά ως δράστες επιθέσεων με πέτρες, καθ’ όλη τη διάρκεια των επεισοδίων που είχαν ξεκινήσει στις 11.00 το πρωί μέσα και στη συνέχεια έξω από τον καταυλισμό.

Δώδεκα τραυματίες, ο εξής ένας...

Κατά τα άλλα, οι αστυνομικοί μάρτυρες κατηγορίας, εξιστορώντας τα περιστατικά, έκαναν λόγο για οργανωμένο σχέδιο επίθεσης και για δώδεκα τραυματίες από την πλευρά τους, που έχουν σχετικές βεβαιώσεις από νοσοκομειακούς γιατρούς.

Γεγονός που γεννά ερωτήματα, αφού την επόμενη μέρα εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας έκανε λόγο για μόλις έναν αστυνομικό που επισκέφτηκε προληπτικά και μόνο το νοσοκομείο.

Πρόκειται για τον αστυνομικό που απέφυγε για δεύτερη μέρα να δώσει το «παρών» στο δικαστήριο, αφού, σύμφωνα με συνηγόρους υπεράσπισης, είναι αυτός που φαίνεται στο βίντεο να πέφτει μόνος του και να χτυπάει στην προσπάθειά του να κλοτσήσει έναν πρόσφυγα, τον οποίο τελικά τον σωριάζει βάναυσα στο έδαφος.

Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι ενώ ο υποδιευθυντής της Αστυνομικής Δ/νσης Λέσβου Δημήτρης Μπριλάκης κατέθεσε ότι οι δυνάμεις των ΜΑΤ χτυπούσαν την πόρτα των κοντέινερ «για να διευκολύνουν», όπως είπε, «την αναχώρηση των οικογενειών από το κέντρο», οι αστυνομικοί των ΜΑΤ νωρίτερα το είχαν αρνηθεί.

Και αυτό έχει τη σημασία του, αφού πάμπολλες είναι οι καταγγελίες κατηγορουμένων και μαρτύρων υπεράσπισης ότι πολλές συλλήψεις έγιναν εντός των οικίσκων στους οποίους οι αστυνομικοί έριχναν δακρυγόνα υποχρεώνοντας σε άτακτη φυγή και σύλληψη όσους είχαν μπει μέσα για προστασία από την άγρια επέμβαση της αστυνομίας.

Οι τελευταίοι πάντως υποστηρίζουν ότι σχεδόν όλες οι συλλήψεις έγιναν γύρω στις 16.30, όταν εγκλώβισαν μια ομάδα 70-80 προσφύγων που μέχρι και την τελευταία στιγμή τούς πετούσαν πέτρες.

Η δίκη διεκόπη για την Πέμπτη με καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης αλλά και την επαναληπτική κατάθεση ενός εκ των επικεφαλής των ΜΑΤ, που ζήτησε η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Τομπάζη, ώστε να εξεταστούν κάποιες αντιφάσεις που προέκυψαν με την ώρα άφιξης κάθε διμοιρίας και τη θέση τους στον καταυλισμό.

Να σημειωθεί ακόμα ότι η δίκη διεξάγεται παρουσία διεθνών νομικών παρατηρητών, που έφτασαν στη Χίο έπειτα από πρόσκληση του Lesvos Legal Center.

Χίοςδίκηαστυνομίαπρόσφυγεςαλληλεγγύη
Keywords
Τυχαία Θέματα