Αλλαγές με... διαφωνίες στο Πειθαρχικό Δίκαιο των εκπαιδευτικών

Μίλτος Σακελλάρης - topontiki.gr

Μετά την τελευταία συνάντηση του υπουργού Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδου, με τους εκπροσώπους της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, αποφασίστηκε να γίνουν αλλαγές στο πειθαρχικό δίκαιο των εκπαιδευτικών, που θα ξεχωρίσει τη συμπεριφορά τους μέσα και έξω από το σχολείο.
Συγκεκριμένα, στη συνάντηση των δύο πλευρών, παρά τις τεράστιες... διαφορές

τους για πολλά θέματα, παρατηρήθηκε ταύτιση απόψεων, όπως υποστήριξε ο υπουργός, σχετικά με το πειθαρχικό δίκαιο των εκπαιδευτικών.
«Το πιο σημαντικό θέμα είναι να ξεχωρίσεις τη συμπεριφορά τους μέσα στην υπηρεσία με εκείνη έξω από την υπηρεσία. Δεν μπορεί η δεύτερη, όταν δεν πρόκειται για μεγάλα αδικήματα, για κακουργήματα δηλαδή, να επηρεάζει την τύχη τους μέσα στο σχολείο. Όπως επίσης δεν μπορεί να είναι στην τύχη και στο έλεος κάθε αυθαίρετης καταγγελίας που τους οδηγεί εκτός υπηρεσίας και να τους βασανίζει για πάρα πολλά χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά στη χθεσινή συνάντηση ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος.
Παράλληλα, όπως τόνισε, έχει ενημερωθεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, για τις συγκεκριμένες αλλαγές στο Πειθαρχικό Δίκαιο των εκπαιδευτικών, γεγονός που «θα ανακουφίσει 127.000 μόνιμους δάσκαλους, νηπιαγωγούς και καθηγητές». Ο λόγος που έγινε η συζήτηση είναι το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετές αυθαίρετες διώξεις εκπαιδευτικών, οι οποίες προκύπτουν από αυθαίρετες καταγγελίες, οι οποίες μπορεί να φτάσουν μέχρι και τη διαθεσιμότητα.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσιφάκης, τονίζει στο www.topontiki.gr πως «πρέπει να γίνουν ακόμη πάρα πολλά για να υπάρξει ταύτιση απόψεων για το συγκεκριμένο ζήτημα».
«Εμείς λέμε ότι πρέπει να φύγει όλο το Πειθαρχικό Δίκαιο που έγινε επί μνημονίου κάτι το οποίο δεν συμμερίζεται ο υπουργός. Σε κάθε περίπτωση λέμε ότι η πρόβλεψη που υπάρχει για τα αδικήματα του πειθαρχικού ότι βγαίνεις σε αργία με την παραπομπή στο πειθαρχικό πρέπει να καταργηθεί για όλα τα αδικήματα. Όχι για τα σοβαρά, τα ποινικά δηλαδή», ανέφερε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Το δεύτερο είναι ότι υπάρχουν κάποια αδικήματα, όπως η απρεπής συμπεριφορά που κολλάει στα πάντα. Μπορεί να διωχτούν εκπαιδευτικοί για την προσωπική ζωή. Εμείς θέλουμε να φύγει η αυτόματη αργία με την παραπομπή για όλα τα αδικήματα. Ο υπουργός δεν ικανοποιεί όλες τις θέσεις μας. Δεν συναινούμε με αυτή την πολιτική της κυβέρνηση».
«Ο Υπουργός Παιδείας μας απάντησε ότι η συζήτηση πραγματοποιείται για όλο το φάσμα των ζητημάτων και εμείς καταθέσαμε σε ένα πρώτο επίπεδο προτάσεις για τα εξαιρετικής σημασίας θέματα:

• Την εξειδίκευση κατά τρόπο περιοριστικό της έννοιας του πειθαρχικού παραπτώματος της χαρακτηριστικώς ανάξιας και αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς εντός και εκτός υπηρεσίας, ώστε να μην μπορεί να υπαχθεί στο αδίκημα κάθε συμπεριφορά είτε αφορά στον ιδιωτικό είτε στον υπηρεσιακό βίο του υπαλλήλου.
• Το ότι συμπεριφορές, που άπτονται του ιδιωτικού βίου του υπαλλήλου δεν μπορούν να αποτελούν πειθαρχικά παραπτώματα και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να οδηγούν σε θέση του σε αυτοδίκαιη αργία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΔΟΕ.

«Άλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:
· Η ανάγκη αντιμετώπισης του διαλυτικού, για την ομαλή λειτουργία των σχολείων, φαινομένου της, άκριτης, παραπομπής για κάθε σοβαρή ή μη καταγγελία που γίνεται εναντίον εκπαιδευτικών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
· Η επιστροφή των αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα πειθαρχικά συμβούλια.
Η πολιτική ηγεσία μας δήλωσε ότι θα ακολουθήσει ανταλλαγή απόψεων με τα Δ.Σ. και τις νομικές υπηρεσίες των Ομοσπονδιών ώστε να διαμορφωθεί η τελική πρόταση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του Πειθαρχικού Δικαίου», προσθέτει η Ομοσπονδία.

Αξίζει να σημειωθεί πως ορίστηκε νέα συνάντηση του υπουργού με την ΟΛΜΕ κατά την οποία θα συζητηθεί το θέμα των διαθεσίμων στην τεχνική εκπαίδευση για την μεθεπόμενη Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου.

Tags: Υπουργείο ΠαιδείαςΟΛΜΕπειθαρχικά Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα