Αλλάζει όλο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Το πόρισμα - πρόταση Γαβρόγλου για τη συγχώνευση με το ΤΕΙ Ηπείρου

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με αντικείμενο τη διερεύνηση μορφών συνεργασίας ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου.

Οι προτάσεις που παρουσιάζονται παρακάτω δεν αναιρούν την ανάγκη περαιτέρω επεξεργασίας εκ μέρους της Πολιτείας και έκφρασης γνώμης από άλλα όργανα, ιδίως τα ανώτατα συλλογικά όργανα διοίκησης των δύο Ιδρυμάτων.

Στο πλαίσιο του διακριτού ρόλου της, η Επιτροπή συνεκτίμησε όλα τα στοιχεία του ακαδημαϊκού ανάγλυφου της Ηπείρου και της σύνθετης

κοινωνικο-οικονομικής πραγματικότητας που το περιβάλλει, υιοθετώντας μια «από τη βάση» (bottom-up) προσέγγιση, λειτουργική αρχή της οποίας είναι η πεποίθηση ότι οι προγραμματικές συμπυκνώσεις στο εκπαιδευτικό-ερευνητικό οικοσύστημα αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την αναβάθμισή του, την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του, και τη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα του.

Είναι πρόδηλο ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου, εκτός από χώροι μέσα στους οποίους θεραπεύονται οι Επιστήμες και η Τεχνολογία, είναι επίσης φορείς με μεγάλη (ίσως τη μεγαλύτερη) οικονομική σημασία στην περιοχή. Πέραν αυτού, τα δύο ιδρύματα συνεισφέρουν με πολλούς τρόπους στο πολιτιστικό γίγνεσθαι και αποτελούν φυτώρια στελεχών για τις τοπικές επιχειρήσεις και τη δημόσια διοίκηση. Σε μια περίοδο όπου ο σημαντικότερος εθνικός στόχος είναι αυταπόδεικτα η ανάπτυξη, θεωρήσαμε αυτονόητο ότι η αναμόρφωση του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ήπειρο είναι ένα ώριμο και αναγκαίο εγχείρημα που δεν μπορεί να βραδύνει.

Στο έδαφος του παραπάνω προβληματισμού, η Επιτροπή χρειάστηκε να υπερβεί μια «στατική» αντίληψη για τα πράγματα και να σκεφθεί συλλογικά με όρους προοπτικής. Αυτό αφορά πρωτίστως τη δημιουργία νέων Τμημάτων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με αρχικό πυρήνα προσωπικό και υποδομές που προέρχεται από το οικείο ΤΕΙ. Αφορά όμως εξίσου και δύο άλλα, κεφαλαιώδους
σημασίας, ζητήματα: την ίδρυση διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης εντός των ΑΕΙ (που απευθύνονται κατά κύριο λόγο στους
αποφοίτους των ΕΠΑΛ) και το εγχείρημα της θεσμοθέτησης του Ερευνητικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Οι τρεις αυτές πρωτοβουλίες αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο μεταρρυθμίσεων που τροφοδοτούν και στηρίζουν η μία την άλλη.

Αντί να υιοθετηθεί η λογική των «εμβαλωματικών λύσεων», για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων σε νέα προγράμματα και προσωπικό, η Επιτροπή θεώρησε ορθότερο να προτείνει νέες δομές στη βάση ενός προγράμματος, το οποίο θα αρχίσει να υλοποιείται άμεσα και θα ολοκληρωθείσε μια πενταετία. Πυρήνας αυτού του σκεπτικού είναι η εκτίμηση ότι τα ~ 2 ~ μεταρρυθμιστικά μέτρα θα πρέπει να στοχεύουν στο μέλλον και όχι σε συγκυριακά οφέλη. Πεποίθησή μας είναι ότι, εάν οι προτάσεις του Πορίσματος εφαρμοστούν με ολοκληρωμένο και συστηματικό τρόπο, σε μια πενταετία θα έχουμε επιτύχει την ακαδημαϊκή ώσμωση και ολοκλήρωση των ιδρυμάτων της Ηπείρου και όχι μόνο την κάλυψη των επειγουσών αναγκών τους.

Ελπίζουμε ότι το Υπουργείο θα προχωρήσει στις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις, για να θεσμοθετηθούν οι αλλαγές που προτείνονται. Πιστεύουμε όμως ότι, πάνω από όλα, η επιτυχία του εγχειρήματος θα εξαρτηθεί από τη δυναμική που θα δημιουργηθεί στο εκπαιδευτικό-ερευνητικό οικοσύστημα, η ενεργή συμμετοχή του οποίου θα είναι καθοριστική.

Spoudase Festival: Γνωρίστε όλα τα δημόσια Πανεπιστήμια και Τεχνολογικά Ιδρύματα της Ελλάδας στο μεγαλύτερο Φεστιβάλ Σπουδών της Ελλάδας που πραγματοποιείται για 2η συνεχή χρονιά στην Τεχνόπολη 19 και 20 Μαϊου

25.000 επισκέπτες - 300 εκθέτες

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ

Πανεπιστήμιο ΙωαννίνωνΤΕΙ Ηπείρουτριτοβάθμια εκπαίδευσηΚώστας ΓαβρόγλουΕπισυνάψεις: porismaioannina.pdf
Keywords
Τυχαία Θέματα