Αμοιβάδα τρώει τον εγκέφαλο 12χρονης

Tweet

Μία 12χρονη Αμερικανίδα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο του Αρκάνσας εξαιτίας ενός παρασίτου, που τρώει τον εγκέφαλό της.

Η αμοιβάδα Naegleria fowleri εισέρχεται στον οργανισμό μέσω της μύτης και ταξιδεύει μέχρι τον εγκέφαλο, όπου αρχίσει να τρώει τα κύτταρά τουΗ νεαρή Kali Hardig πάσχει σύμφωνα με τους γιατρούς από πρωτογενή αμοιβαδική μηνιγγοεγκεφαλίτιδα, μία εξαιρετικά σπάνια μορφή μηνιγγίτιδας που προκαλείται από αμοιβάδες του γλυκού νερού ((Naegleria fowleri), οι οποίες εισέρχονται στον ανθρώπινο

οργανισμό μέσω των ρουθουνιών κατά τη διάρκεια της κολύμβησης και κατόπιν προχωρούν στον εγκέφαλο, όπου αρχίζουν να τρώνε τα κύτταρά του. Η συγκεκριμένη μορφή μηνιγγίτιδας δεν μεταδίδεται ωστόσο με την πόση μολυσμένου νερού.

Όπως αναφέρουν οι Αρχές, η Hardig κόλλησε πιθανότατα το παράσιτο από τη λίμνη στο υδάτινο πάρκο ψυχαγωγίας Willow Springs, που βρίσκεται στην πόλη Little Rock και αναγκάστηκαν να το κλείσουν.

Πρόκειται για το έκτο γνωστό κρούσμα της ασθένειας στο Αρκάνσας τα τελευταία 40 χρόνια, ενώ συνολικά έχουν αναφερθεί 32 περιπτώσεις στις ΗΠΑ από το 2001 έως το 2010. Την τελευταία δεκαετία, ωστόσο, κανείς από όσους έχουν προσβληθεί με τη νόσο δεν έχει καταφέρει να επιβιώσει.

Τα πρώτα συμπτώματα της πρωτογενούς αμοιβαδικής μηνιγγοεγκεφαλίτιδας εμφανίζονται μία με εφτά μέρες μετά τη μόλυνση και περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, πυρετό, ναυτία, εμετό και δυσκαμψία του αυχένα. Στην πορεία εμφανίζεται σύγχυση, έλλειψη προσοχής για τους ανθρώπους και τα αντικείμενα του περιβάλλοντος χώρου, απώλεια ισορροπίας, επιληπτικές κρίσεις και παραισθήσεις. Η ασθένεια εξελίσσεται με πολύ γρήγορο ρυθμό και συνήθως ο θάνατος επέρχεται μέσα σε 12 μέρες.

Οι θεράποντες γιατροί της 12χρονης υποστηρίζουν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να γνωρίζουν εάν θα καταφέρει η ασθενής να επιζήσει ή να γνωρίζουν το μέγεθος της βλάβης που έχει προκαλέσει η αμοιβάδα στον εγκέφαλό της.

Πηγή: CNN, Sky News

Κανόνη Κατερίνα, k.kanoni@eleftherotypia.net

Tags: αμοιβάδανοσοκομείοανθρώπινος εγκέφαλος Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα