Αναγνώριση προϋπηρεσίας εκτός δημοσίου τομέα

Μετά την ψήφιση του 1ου μνημονίου, η τότε κυβέρνηση ψήφισε τον αντιλαϊκό Ν. 4024/2011, που ξεσήκωσε τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα και που η τότε αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ τον κατήγγειλε σε όλους τους τόνους ενώ, αργότερα, τόνιζε πως θα καταργήσει όλο αυτό το νομοθετικό πλέγμα, όταν θα γινόταν κυβέρνηση.

Η τότε κυβέρνηση, για «να χρυσώσει το χάπι» αυτού του νόμου, πέρασε στο άρθρο 6 του ίδιου νόμου τη δυνατότητα έκδοσης Π.Δ., ώστε να αναγνωριστούν

για τους δημοσίους υπαλλήλους έως 7 χρόνια προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα για τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη τους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, 1 χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας και μετά την ψήφιση του 3ου μνημονίου, ψηφίζει το Ν. 4369/2016 (ΦΕΚ/Α/33/27-2-2016), με τον οποίο (άρθρο 28) καταργεί από την παραπάνω «ευεργετική» διάταξη το σκέλος που αφορά τη μισθολογική εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων, που είναι και το πλέον σημαντικό, και αφήνει μόνο το σχετικό με τη βαθμολογική εξέλιξη των υπαλλήλων.

Να σημειώσουμε επίσης ότι με τις διατάξεις του Ν. 4354/2015 (νέο ενιαίο μισθολόγιο - κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) είχε προηγηθεί η αποσύνδεση της μισθολογικής από τη βαθμολογική εξέλιξη των υπαλλήλων.

Το Π.Δ. 69/2016 (ΦΕΚ 127/Α/13-7-2016) που εκδόθηκε σε εκτέλεση του Ν. 4369/2016 δίνει τη δυνατότητα στους δημοσίους υπαλλήλους να αναγνωρίσουν έως 7 έτη προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα για τη βαθμολογική τους εξέλιξη. Δίνει τη δυνατότητα αυτή σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, εκτός από τους εκπαιδευτικούς !

Πρέπει να τονίσουμε στο σημείο αυτό την πλήρη σιωπή του ΥΠ.Π.Ε.Θ., για διάστημα 2 περίπου μηνών, όταν και η αρθρογραφία στο θέμα αυτό είχε φουντώσει. Κορυφαία όμως στιγμή υπήρξε η άρνηση του υπουργού Παιδείας κ. Φίλη να συζητήσει τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» πάνω στο θέμα, με το πρόσχημα ότι ήταν εκπρόθεσμη.

Όταν οι εργαζόμενοι περιμένουν μια δικαίωση, έστω και μερική, βρίσκουν απέναντί τους μια αντιλαϊκή, συντηρητική κυβέρνηση, που άλλα υπόσχεται τη μια για να κερδίσει την ψήφο τους και την άλλη παίρνει μέτρα πιο σκληρά και απ’ αυτούς που υπέγραψαν αρχικά το μνημόνιο.

Παράλληλα η ανύπαρκτη και χειραγωγημένη ομοσπονδία των εκπαιδευτικών, η ΟΛΜΕ, αποτελεί βασικό στήριγμα αυτής της πολιτικής. Θυμήθηκε! να βγάλει ένα ενημερωτικό σημείωμα και μια ανακοίνωση «έκπληξης» στα τέλη Αυγούστου (26-8-2016 και τα δύο κείμενα) (Πολύ γρήγορα αντιδράσατε συνάδελφοι !!), όπου «ζητάει αυτή η αναγνώριση να αφορά όλα τα έτη προϋπηρεσίας και όλες τις μορφές εργασίας και να αναγνωρίζεται για την βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών».

Μετά από την κατακραυγή που δημιουργήθηκε και την αρθρογραφία που αναπτύχθηκε το ΥΠ.Π.Ε.Θ. με το Ν. 4452/15-2-2017 στο άρθρο 9 προχωρά στην "βαθμολογική αναγνώριση" και για τους εκπαιδευτικούς.

Οι προσβολές όμως για τους εκπαιδευτικούς δεν έχουν τελειωμό.

Με διευκρινιστική εγκύκλιο (2-6-2017) που υπογράφει η προϊσταμένη της γενικής διεύθυνσης κ. Καρδαμίτση ξεκαθαρίζεται ορθά - κοφτά: " Συνεπώς, συνυπολογίζεται (η αποδεδειγμένη προϋπηρεσία εκπαιδευτικών) ως πλεονάζων χρόνος στο βαθμό που εντάσσεται ή κατέχει ο εκπαιδευτικός, δεν θεωρείται όμως απαιτούμενος χρόνος για προαγωγή και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί λ.χ. για μείωση ωραρίου".

Τη χαριστική βολή έρχεται να δώσει ο ίδιος ο υπουργός κ. Γαβρόγλου. Σε εγκύκλιό του (Φ.361.22/28/96968/Ε3/9-6-2017) για τους υποψήφιους δ/ντές σχολικών μονάδων αναφέρει: "To σημείο 13 της αριθμ. Φ.361.22/27/96038//Ε3/8-6-2017 εγκυκλίου μας που αφορά στην μοριοδότηση του υποκριτηρίου « Διοικητική και καθοδηγητική εμπειρία » αναδιατυπώνεται ως εξής

13 Όσον αφορά στη μοριοδότηση του υποκριτηρίου « Διοικητική και καθοδηγητική εμπειρία » δεν προσμετράται η εμπειρία που ασκήθηκε στην ιδιωτική εκπαίδευση προ του διορισμού".

Με λίγα λόγια "σιδερώθηκε καλά και χωρίς κανένα τσαλάκωμα το άδειο πουκάμισο" της αναγνώρισης της προϋπηρεσίας των εκπαιδευτικών.

Τα ερωτήματα που τίθενται σ' αυτήν την "υπέροχη αριστεροδεξιά" κυβέρνηση είναι:

Ποιόν "τιμωρείται" μ' αυτά που ψηφίζεται και στη συνέχεια αναφέρεται στις εγκυκλίους;

Οι εκπαιδευτικοί είναι κάποια προνομιούχος κάστα της ελληνικής κοινωνίας και χρειάζονται μεταχείριση "αποψίλωσης" και ευτελισμού;

Η πραγματική αλήθεια είναι ότι: μέσα από ένα τόσο απλό θέμα αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι η πολιτική της παρούσας κυβέρνησης έχει τόση σχέση με την αριστερά όσο και ο φάντης με το ρετσινόλαδο.

Με τέτοιες πολιτικές "στρώνουν χαλί" για να έρθει, "τροπαιοφόρος" και με πολλά ταρατατζούμ, μια κυβέρνηση της Ν. Δημοκρατίας πλήρως "απενοχοποιημένη και δικαιωμένη".

Και μέσα σ' όλα αυτά η ομοσπονδία μας, η ΟΛΜΕ, είναι παντελώς απούσα για άλλη μια φορά.

Οι εκπαιδευτικοί απαιτούν από την Ομοσπονδία τους να είναι μπροστάρης στην επίλυση των προβλημάτων τους, να διατυπώνει θέσεις και να χαράζει γραμμή αγώνα και προοπτικής.

Συνδικαλισμός δεν είναι να τρέχεις με ανακοινώσεις, μετά τις ενέργειες κάθε υπουργού, και μάλιστα καθυστερημένα !

Αθήνα 28-6-2017

Άρθρο του Θωμά Γεωργιάδη

Γραμματέα της Α΄ ΕΛΜΕ Αθήνας

Εκπροσώπου της «Προοδευτικής Ενότητας Εκπαιδευτικών» (Π.Ε.Κ)

Θωμάς Γεωργιάδης
Keywords
Τυχαία Θέματα