Αντιπολιτευτικά κινήματα κατά… παραγγελία;

Tweet Αρθρογράφος: Μιχάλης Ψύλος

Αντιπολιτευτικά κινήματα κατά… παραγγελία;

Σε κάθε θερμή εστία κοινωνικής και πολιτικής έντασης στον κόσμο οι αιτίες της σύγκρουσης είναι πρωτίστως εσωτερικές

Του Μιχάλη Ψύλου

Η Ουκρανία, η Ταϊλάνδη, η Βενεζουέλα, η Τουρκία, ακόμη και οι εξωτικές Σεϊχέλες, στις «φλόγες». Ξαφνικά οι «δαίμονες» φαίνεται να έχουν ξυπνήσει όλοι μαζί σε πολλές θερμές εστίες έντασης σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Πάνω από 80 οι νεκροί στο Κίεβο στη διάρκεια των αιματηρών διαδηλώσεων που οδήγησαν στην ανατροπή του

Γιανουκόβιτς. Αγνωστος αριθμός θυμάτων στην Ταϊλάνδη, όπου οι εκλογές, που ξεκίνησαν στις 2 Φεβρουαρίου, ουδείς γνωρίζει πότε θα τελειώσουν. Εκατοντάδες τραυματίες σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα.

«Τι συμβαίνει;» διερωτάται ο Αμερικανός δημοσιογράφος Αντρέ Βίλτσεκ, που έχει καλύψει ως ρεπόρτερ δεκάδες συγκρούσεις από τη Βοσνία ώς το Περού και είναι συγγραφέας βιβλίων για την πολιτική της Δύσης στην Ωκεανία και τη Λατινική Αμερική. «Μήπως τα δυτικά καθεστώτα δημιουργούν και στη συνέχεια στηρίζουν βίαια “κινήματα της αντιπολίτευσης” για να υπονομεύσουν κάθε κράτος που στέκεται εμπόδιο στην προσπάθειά τους να ελέγχουν πλήρως τον πλανήτη;» Υπερβολική εκ πρώτης όψεως η άποψη του Βίλτσεκ, με δεδομένο ότι σε κάθε θερμή εστία κοινωνικής και πολιτικής έντασης στον κόσμο οι αιτίες της σύγκρουσης είναι πρωτίστως εσωτερικές. Ούτε επίσης είναι σωστό να «τσουβαλιάζονται» μαζί όλες οι χώρες. Αναμφίβολα όμως τα επιχειρήματα του Αμερικανού δημοσιογράφου είναι ισχυρά, καθώς είχε τη δυνατότητα να επισκεφτεί πρόσφατα τις «πρωτεύουσες των επεισοδίων».

Ο ρόλος του ξένου παράγοντα στην Ουκρανία

Μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα πιο δυτικά, στην Ουκρανία, οι εικόνες των νεοναζί διαδηλωτών με τις μαυροκόκκινες σημαίες εξέπληξαν πολλούς τηλεθεατές που δεν γνώριζαν την κατάσταση η οποία επικρατούσε στη χώρα. ‘Η καλύτερα στις «δύο χώρες» της Ουκρανίας, καθώς εδώ και δυο αιώνες το πιο αναπτυγμένο βόρειο και ανατολικό τμήμα της ήταν φιλορωσικό, ενώ το «καθυστερημένο» νότιο και δυτικό τμήμα ήταν επί δεκαετίες πριν από τη συγκρότηση της Σοβιετικής Ενωσης υποτελές σε κεντροευρωπαϊκές δυνάμεις. Στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου πέντε εκατομμύρια Ουκρανοί έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας εναντίον των ναζί, αλλά ταυτόχρονα δεκάδες χιλιάδες επίσης Ουκρανοί από το δυτικό τμήμα της Δημοκρατίας πολέμησαν στο πλευρό των Γερμανών. Οι αντιθέσεις αυτές οξύνθηκαν μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ το 1991, για να οδηγηθούν έκτοτε συχνά πυκνά σε εμφύλιες συγκρούσεις.

Τις εσωτερικές αυτές αντιθέσεις εκμεταλλεύτηκαν άριστα οι δυτικοί για να επιβάλουν την κυριαρχία τους στην Ουκρανία. Να θυμηθούμε άλλωστε τον σάλο που προκάλεσε η υποκλαπείσα τηλεφωνική συνομιλίας της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Τζέφρι Πάιατ, όπου ακούγονται να λένε ότι η Ουάσινγκτον στηρίζει στη μετά Γιανουκόβιτς εποχή τον φιλοαμερικανό πρώην υπουργό Αρσένι Γιάτσενιουκ.Η Αμερικανίδα υφυπουργός ακούγεται μάλιστα να αποκλείει από τη νέα ουκρανική κυβέρνηση τον σημαντικότερο ηγέτη της αντιπολίτευσης και πρώην πυγμάχο Βιτάλι Κλιτσκό, καθώς θεωρείται άνθρωπος των Γερμανών.

«Η Ουκρανία έπρεπε να αποσταθεροποιηθεί, αλλά όλα έπρεπε επίσης να φανούν πολύ νόμιμα» υποστηρίζει ο Βίλτσεκ. «Με “εξέγερση”, “επανάσταση”, “εξέγερση των πολιτών”. Αυτός είναι ένας “σωστός” τρόπος χειρισμού των εξελίξεων. Η Δύση δημιουργεί και ενισχύει “εξεγέρσεις” και την “αντιπολίτευση” στη Βενεζουέλα, τη Βολιβία, την Κούβα, τη Βραζιλία, το Εκουαδόρ» προσθέτει. Αλλά και στην Αίγυπτο, όπου η «κλίκα Μουμπάρακ επιστρέφει ταχέως στην εξουσία» όπως λέει ο αμερικανός δημοσιογράφος.

Ακόμη και στις εξωτικές και μικροσκοπικές Σεϊχέλες, μια χώρα με τον υψηλότερο Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης, οι Βρετανοί εδώ και χρόνια προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν -με τη βοήθεια της εγχώριας αντιπολίτευσης- την κυβέρνηση. Το «έγκλημά» της; Παρέχει εξαιρετική και εντελώς δωρεάν ιατρική περίθαλψη και δωρεάν εκπαίδευση. Α, και κάτι ακόμη: συνεργάζεται στενά με την Κούβα σε διάφορους τομείς. Οι κάτοικοι των Σεϊχελών τρέφονται όμως καλά και διαθέτουν στέγη. Σίγουρα δεν είναι μια ιδανική κοινωνία, αλλά, μαζί με τον Μαυρίκιο, είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η νησιωτική περιοχή του Ειρηνικού.

Πληρωμένοι κακοποιοί στην Ταϊλάνδη

Μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα πιο ανατολικά, στην Ταϊλάνδη για παράδειγμα, που από τον περασμένο Νοέμβριο η πρωτεύουσα Μπανγκόκ βρίσκεται στη δίνη μεγάλων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων κατά της πρωθυπουργού Γινγκλάκ Σιναουάτρα, ο Βίλτσεκ υποστηρίζει ότι πολλοί από τους διαδηλωτές είναι κακοποιά στοιχεία, τα οποία έχουν πληρωθεί από την κυρίαρχη οικονομική ελίτ για να ανατρέψουν τη Γινγκλάκ. «Πολλοί διαδηλωτές πληρώνονται από τα ανώτερα στρώματα των πλουσίων. Μερικοί από αυτούς είναι κακοποιοί και έχουν προσληφθεί με… ημερομίσθιο περίπου 500 μπατ (15 δολάρια) για να εκφοβίζουν τους φτωχούς οπαδούς της Γινγκλάκ» λέει ο Αμερικανός δημοσιογράφος.

Το έγκλημά της Ταϊλανδής πρωθυπουργού; Από το 2011 που εξελέγη πρωθυπουργός, αν και δεξιάς απόχρωσης, προσπάθησε να εφαρμόσει κάποια φιλολαϊκά στοιχεία της πολιτική της, ακολουθώντας τα χνάρια του αδελφού της και πρώην πρωθυπουργού Θακσίν Σιναουάτρα. Ο Θακσίν, που είχε αναδειχτεί πρωθυπουργός το 2001, προσπάθησε να εφαρμόσει ένα « σύγχρονο καπιταλιστικό σύστημα σε αυτή τη βαθιά φοβισμένη και υποτελή χώρα» λέει ο Βίλτσεκ. «Πήρε μέτρα για τη στέγαση των φτωχών, εισήγαγε ένα εξαιρετικό δωρεάν καθολικό σύστημα ιατρικής περίθαλψης (πολύ πιο προηγμένο από τις Ηνωμένες Πολιτείες) και καθιέρωσε τη δωρεάν πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση». Αποτέλεσμα; Η οικονομική ελίτ της χώρας αλλά και δυτικές χώρες, που έχουν επωφεληθεί τα μέγιστα από το φεουδαρχικό σύστημα στην Ταϊλάνδη, αντέδρασαν. Ο Θακσίν εξορίστηκε, λοιδορήθηκε και οι υποστηρικτές του –τα λεγόμενα «Κόκκινα πουκάμισα»–σφαγιάστηκαν ή εκτελέστηκαν από ελεύθερους σκοπευτές, για να ακολουθήσουν πραξικοπήματα και επεμβάσεις του στρατού..

Η πολιτική του Θακσίν συνέβαλε όμως στην εκλογική νίκη της αδελφής του Γινγκλάκ στις εκλογές του 2011. Τώρα η ίδια οικονομική ελίτ υποχρέωσε την Ταϊλανδή πρωθυπουργό να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στις αρχές Φεβρουαρίου, αλλά τα αποτελέσματα δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά. Ηδη ο στρατός της Ταϊλάνδης ετοιμάζεται για νέο πραξικόπημα, ενώ η «αντιπολίτευση» ζητάει να οριστεί κυβέρνηση τεχνοκρατών, ανεξαρτήτως από το αποτέλεσμα των εκλογών.

efsyn.gr/

Ετικέτες: Μιχάλης Ψύλος Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα