Απάντηση στα τελεσίγραφα Αρβανιτόπουλου - Στα "κρύα του λουτρού" οι απειλές του Υπουργού

Tweet

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΙΚΙΑ ΣΤΕΦΑΝΑΚΟΥ

Τα πανεπιστήμια, παρά τα τελεσίγραφα, τις προσπάθειες διάσπασης, τις φοβέρες, τις απειλές, τις μηνυτήριες αναφορές και τις εισαγγελικές παραγγελίες, δεν έδωσαν στον Κ. Αρβανιτόπουλο τα στοιχεία

Στα κρύα του λουτρού έμεινε για μία ακόμα φορά ο υπουργός Παιδείας, καθώς και το τελεσίγραφο για τη διαθεσιμότητα στα πανεπιστήμια έληξε, χωρίς ο Κ. Αρβανιτόπουλος να έχει πάρει αυτό που ζητούσε: Τους καταλόγους με τα ονόματα και τα προσόντα των διοικητικών υπαλλήλων των 8 πανεπιστημιακών ιδρυμάτων

που ήταν προαπαιτούμενο για την εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Χωρίς τους καταλόγους αυτούς, δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία της διαθεσιμότητας, αφού δεν μπορεί να γίνει η μοριοδότηση των υπαλλήλων, η οποία και θα υποδείξει τα 1.349 θύματα.

Τα πανεπιστήμια, παρά τα τελεσίγραφα, τις προσπάθειες διάσπασης, τις φοβέρες, τις απειλές, τις μηνυτήριες αναφορές και τις εισαγγελικές παραγγελίες, δεν έδωσαν στον Κ. Αρβανιτόπουλο τα στοιχεία, γεγονός που όχι μόνο τον εξόργισε. Ήδη οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι του καταλόγιζαν ευθύνες, τόσο επειδή καθυστέρησε να ξεκινήσει τη διαδικασία, όσο και για τους ατυχείς χειρισμούς του. Όταν την Τετάρτη, έληξε το τελεσίγραφο, χωρίς να έχουν συγκεντρωθεί τα στοιχεία, ο υπουργός Παιδείας βρέθηκε σοβαρά εκτεθειμένος έναντι των αντιπάλων του και κυρίως των έμμεσων προϊσταμένων του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Οι κραυγές των συνεργατών του ότι «ουδείς δικαιούται να υπονομεύει την εθνική προσπάθεια» αντανακλούσαν τον προσωπικό πανικό του υπουργού, μήπως ο ίδιος υποδειχθεί ως... υπονομευτής. Στην αναμέτρηση της προηγούμενης εβδομάδας, ο Κ. Αρβανιτόπουλος σημείωσε μία ακόμα ήττα.

Για όσους γνωρίζουν τις αρχές δικαίου και ορθολογισμού που διέπουν την πανεπιστημιακή κοινότητα, και ο υπουργός Παιδείας με την ιδιότητα του πανεπιστημιακού θα έπρεπε να τις γνωρίζει, δεν ήταν έκπληξη αυτό που συνέβη. Εργαζόμενοι, διδάσκοντες, φοιτητές, θεσμικοί εκπρόσωποι και συλλογικά όργανα των ιδρυμάτων, όλοι μαζί αντιστέκονται σθεναρά στην επιβολή του μέτρου της διαθεσιμότητας. Όχι μόνο για λόγους αλληλεγγύης σε όσους οδηγούνται στην πυρά των απολύσεων, αλλά και επειδή τα πανεπιστήμια, που έχουν δεχτεί απανωτά χτυπήματα, οδηγούνται σε απόλυτο μαρασμό, χωρίς προοπτικές ανάκαμψης. Αυτή η πραγματικότητα, την οποία ανέδειξαν με κάθε τρόπο και την τεκμηρίωσαν με στοιχεία και έρευνες, όπως ξέρουν να τεκμηριώνουν οι πανεπιστημιακοί, έδωσε σάρκα και οστά σε έναν αγώνα που διανύει το δεύτερο μήνα ζωής.

"Είμαστε μαζί σας"

Ο αγώνας αυτός αγγίζει και το νέο αίμα της πανεπιστημιακής κοινότητας. Τους πρωτοετείς φοιτητές και τις οικογένειές τους. Όσο κι αν προσπάθησε η κυβέρνηση και ο υπουργός να στρέψει τους πρωτοετείς εναντίον των απεργών, δεν τα κατάφεραν. Οι εγγραφές είναι ακόμα στον αέρα, αλλά οι πρωτοετείς κάθισαν ήδη στα αμφιθέατρα και έγιναν συμμέτοχοι του αγώνα διάσωσης των ιδρυμάτων τους. Όποιος βρέθηκε στις εκδηλώσεις υποδοχής πρωτοετών φοιτητών που οργάνωσαν οι εργαζόμενοι και οι διδάσκοντες των πανεπιστημίων του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ και είδε τις αντιδράσεις των παιδιών και των γονιών τους, θα καταλάβαινε ότι ο υπουργός Παιδείας θα πρέπει να αναζητήσει αλλού κοινό «προθύμων».

Οι νέοι φοιτητές καταλάβαιναν απόλυτα ότι τα ιδρύματα στα οποία πέρασαν μετά από τόσο κόπο και έξοδα δεν θα είναι σε θέση να τους προσφέρουν ούτε τα στοιχειώδη. Του χρόνου οι εγγραφές μπορεί να συνοδεύονται από την καταβολή ενός διόλου ευκαταφρόνητου ποσού, τα συγγράμματα να αγοράζονται εξ ολοκλήρου με χρήματα των φοιτητών, οι βιβλιοθήκες και τα εργαστήρια να μην λειτουργούν, η φοιτητική μέριμνα και σίτιση να καταρρεύσει παντελώς, όπως ομολογεί και η ίδια η Κομισιόν.

Τα πανεπιστήμια έχουν χάσει το 60% της χρηματοδότησής τους και όλα τους τα αποθεματικά, έχουν υποστεί ήδη ένα κύμα διαθεσιμότητας, έχουν αντιμετωπίσει μύρια όσα προβλήματα από την επιβολή του νόμου μετάλλαξης της φυσιογνωμίας τους, έχουν «παγώσει» λειτουργικά προκειμένου να βγουν τα συμβούλια ιδρύματος, έχουν εκβιαστεί ανοικτά, έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα. Κι όμως έχουν σταθεί όρθια. Χάρη στους ανθρώπους τους, που σήμερα μάχονται για να εμποδίσουν μία ακόμα καταστροφική επιλογή. Μια επιλογή που θα οδηγήσει στην εκχώρηση ζωτικών λειτουργιών του δημοσίου πανεπιστημίου στο ιδιωτικό κεφάλαιο, την έμμεση ή και άμεση επιβολή διδάκτρων σε προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές.

Το νέο τελεσίγραφο: Απογραφή ή αργία!

Ο υπουργός Παιδείας, μετά το μπλοκάρισμα στην πράξη της εφαρμογής της υπουργικής απόφασης, επιχειρεί με έναν ακραία αυταρχικό και αντιδημοκρατικό τρόπο να αποδείξει πλέον την «αποδοτικότητά» του. Με ρύθμιση που κατέθεσε το απόγευμα της Παρασκευής στη Βουλή, κάνει λάστιχο τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα, για να συμπεριλάβει και το «ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα της μη απογραφής του υπαλλήλου» με ποινή την αργία! Η ρύθμιση κατατέθηκε ως τροπολογία σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, η συζήτηση του οποίου θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη.

Με βάση προηγούμενα ανακοινωθέντα του υπουργείου Παιδείας, όλοι οι υπάλληλοι των ιδρυμάτων υποχρεούνται να κάνουν οι ίδιοι, χωρίς τη μεσολάβηση του ιδρύματος όπου απασχολούνται, την αποτίμηση των προσόντων τους. Αν δεν το κάνουν μέσα σε πέντε ημέρες, μετά από σχετική πρόσκληση, θα τεθούν σε αργία! Πρόκειται για έναν πρωτοφανή εκβιασμό, προκειμένου να σπάσει το «μέτωπο της ανταρσίας», όπως αποκαλεί το υπουργείο Παιδείας (στο τελευταίο του non paper) τον καθολικό αγώνα της πανεπιστημιακής κοινότητας ενάντια στο μέτρο της διαθεσιμότητας.

Ωστόσο, όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία, ούτε με τη ρύθμιση αυτή θα καταφέρει ο υπουργός να σώσει το γόητρό του. Παρά το γεγονός ότι το μήνυμα που εκπέμπει είναι «ο σώζων εαυτόν σωθήτω», οι εργαζόμενοι μένουν αμετακίνητοι στην απόφασή τους να δώσουν τη μάχη για να μην περάσει η διαθεσιμότητα. Στις Γενικές Συνελεύσεις των δύο μεγάλων πανεπιστημίων της Αθήνας, του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ, που έγιναν την Παρασκευή, η συμμετοχή ήταν καθολική και οι αποφάσεις ομόφωνες:

"Συνεχίζουμε με νέα πενθήμερη και την επόμενη εβδομάδα. Δεν υποβάλλουμε καμία ηλεκτρονική αίτηση". Όχι μόνο δεν πέρασε ο εκφοβισμός και η τρομοκρατία, αλλά οι εργαζόμενοι συσπειρώθηκαν ακόμη περισσότερο για να αντιμετωπίσουν και αυτή την πρόκληση. Όπως αναδείχτηκε και στις Γενικές Συνελεύσεις, η όλη διαδικασία είναι διάτρητη και θα αντιμετωπιστεί και νομικά.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και με τη ρύθμιση αυτή, το υπουργείο Παιδείας αδυνατεί να διασφαλίσει το πρόγραμμα διαθεσιμότητας, καθώς προαπαιτούμενο για την υλοποίησή του, είναι όλοι οι υπάλληλοι να καταθέσουν τα στοιχεία τους για να γίνει η μοριοδότηση. Διαφορετικά τα αποτελέσματα θα είναι στον αέρα και η όλη διαδικασία μια απλή παρωδία.

Ο Κ. Αρβανιτόπουλος, χάνοντας την ψυχραιμία του, κατηγορεί τα πανεπιστήμια για «φέουδα ανομίας». Πριν από κάποια χρόνια ο Γ. Παπανδρέου τα είχε αποκαλέσει κέντρα σκοταδισμού και η Α. Διαμαντοπούλου είχε αναλάβει να τα λοβοτομήσει... Αλλά τα πανεπιστήμια άντεξαν την πολιορκία. Όπως όλα τα γερά προπύργια. Κάποιοι άλλοι βγήκαν σε διαθεσιμότητα...

Η ΑΥΓΗ, 13/10/2013

Tags: Αρβανιτόπουλοςπανεπιστήμιααπειλέςδιαθεσιμότητα Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα